ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ
ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ

Με µάτια καρφωµένα στο κενό ανιστορίστηκε τη ζωή του, που σαν κινηµατογραφική ταινία διάβαινε από µπροστά του: Βοσκαρούδι στο χωριό του, στα κακοτράχαλα µονοπάτια στους ορεινούς βοσκότοπους, αµήχανος έφηβος στη συνέχεια στην πολιτεία και στην υστεριά µούτσος σ’ ένα γκαζάδικο. Αµούστακο δεκαπεντάχρονο παιδί ανέβηκε στο πρώτο κατάστρωµα, γέρος αποβιβάστηκε από το τελευταίο. Και τι δεν πέρασε ολάκερη ζωή στα θαλασσινά µονοπάτια! Θυµήθηκε αίφνης µια παλιά ερωτική ιστορία µε µια όµορφη εικοσιπεντάχρονη Χιλιανή, την Αντονέλα. Η Αντονέλα είχε ιδιαίτερη αδυναµία στους αστερισµούς και ιδιαίτερα στον αστερισµό της Ανδροµέδας. Και καθώς ήταν ορατός µόνο από το Βόρειο Ηµισφαίριο, και µάλιστα το φθινόπωρο, της είχε υποσχεθεί να την πάρει µαζί του σε κάποιο από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, προκειµένου να δει τον αγαπηµένο της αστερισµό. Όταν βρισκόταν στο κατάστρωµα του πλοίου, πάντα είχε την αίσθηση πως η «µατιά της Ανδροµέδας» ήταν στραµµένη πάνω του κι ένιωθε µια αδιόρατη γλυκιά αποχαύνωση, κάτι σαν προστασία, που του ’δινε την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση πως ήταν η µατιά της Αντονέλας του.
∆ε θυµάται να είχε ερωτευτεί –πριν και µετά– άλλη φορά. Η πρώτη εκείνη αγάπη έµελλε να διατηρήσει την πρωτιά και τη µοναδικότητά της ως τα σήµερα.
Η Αντονέλα τον έκανε να ξεχνά τη σκληρή βιοπάλη του καραβιού στις λίγες µέρες που έµενε στο Λος Λάγκος. Στην κυριολεξία, η κοπέλα αυτή ήταν το «λιµάνι» του. Και ήταν όµορφη! Ψηλή, λυγερόκορµη, µελαχρινή, µε µάτια µαύρα, αστραποβόλα και µαλλιά µαύρα, µακριά µέχρι τη µέση. Γυναίκα!
Μα κάθε φορά που έπρεπε να σαλπάρει το καράβι του από το Λος Λάγκος, έβαφε εκείνος µαύρη την ψυχή του. Έβαζαν τότε σαν κοινό σηµείο επαφής τον Νότιο Πολικό Αστέρα, σαν τύχαινε και έκανε ταξίδια στο Νότιο Ηµισφαίριο.
«Θα τον κοιτάµε κάθε βράδυ τα µεσάνυχτα και θα συναντώνται
τα βλέµµατά µας στο αστέρι αυτό!» είχαν συµφωνήσει.

Ο Γιάννης Θ. Πολυράκης γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων. Σπούδασε Γεωπόνος στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις. Παράλληλα ανέπτυξε ακαδηµαϊκή δραστηριότητα, διδάσκοντας στο Πολυτεχνείο Κρήτης ― Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Ασχολείται από χρόνια µε τα κοινά, όπως επίσης µε τη λογοτεχνία, έχοντας δηµοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφηµερίδες, µε διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισµούς.

Αθήνα 2022
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 512
Τιμή: € 16,90 (με ΦΠΑ)

ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΤΟ ΧΡΕΟΣ

1η έκδοση 20.000 αντίτυπα

Η παρατεταµένη ανεργία του Κωνσταντίνου και της Σοφιάννας κλυδωνίζει και τελικά διαλύει τη σχέση τους. Εκείνη τον εγκαταλείπει αναζητώντας την τύχη της στην Ιορδανία. Εκείνος, πληγωµένος, θα ακολουθήσει τη µοναδική επαγγελµατική ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Με εφόδιο την αγάπη του για το περιβάλλον, φτάνει στην Κάρπαθο, µα εκεί ούτε που φαντάζεται τι του έχει γράψει η µοίρα. Όταν ο καπετάν Ζαχαρίας θα του διηγηθεί την ιστορία ενός ακατοίκητου νησιού, της Σαρίας, θα ξεκινήσει για τον Κωνσταντίνο το ταξίδι της έµπνευσης και της συγγραφής µιας νουβέλας. Ιστορία και φαντασία θα τον οδηγήσουν χίλια χρόνια πριν, στον 10ο αιώνα…
Ανήµερα της τέλεσης ενός γάµου, αιµοδιψείς Σαρακηνοί πειρατές από τη Σαρία
εισβάλλουν σε κάποιο χωριό της βόρειας Καρπάθου, αρπάζοντας τη νύφη κι άλλες είκοσι µία νεαρές Καρπάθιες. Το µέλλον των κοριτσιών είναι προδιαγεγραµµένο: σκλαβοπάζαρα και χαρέµια. Όταν ο πρωτοσύµβουλος του εµίρη σκίζει µε το γιαταγάνι το νυφικό της Σοφιάς, τα πάντα στην αιµοσταγή ψυχή του ανατρέπονται. Αλλόκοτα σχέδια και µηχανορραφίες θα στηθούν
από µέρους του, µε σκοπό να τη γλιτώσει από τα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου.
Στο σουρεαλιστικό αυτό σκηνικό όλα µοιάζουν πιθανά…
Σαρία! Σαν κρυφή αγαπητικιά µου σε νιώθω. Με ιδιαίτερη λαχτάρα φτάνω εδώ κάθε φορά κι ό,τι αποζητώ είναι να µένω κι όχι να φεύγω. Πόσο θα ήθελα
κάποιο βράδυ να κρυφτώ στην απαγορευµένη πόλη σου, που µήτρα έγινε
της πρώιµης έµπνευσής µου! Ανακαλύπτω τον εαυτό µου να ψάχνει συχνά αυτό το κάτι το οποίο µε συνεπαίρνει όταν βρίσκοµαι εδώ, αυτό που ανοίγει παράθυρα σε όλους τους ορίζοντές µου. Ναι, τώρα το ξέρω µε σιγουριά, εσύ, µοναχική κι απόκοσµη Σαρία, είσαι που µε οδήγησες στο µονοπάτι της πνευµατικής δηµιουργίας από το οποίο δε θέλω ούτε για µια στιγµή να λοξοδροµήσω κι ούτε να χαθώ σε δρόµους µε βουή…
∆ακρύζω και προχωρώ µέσα στου κόσµου τη σχετική αδράνεια και την ασέβεια, αναγνωρίζοντας πως για την αειγέννητη νύχτα της Γης που καταφθάνει θα πρέπει πλέον κι εγώ να αναλάβω το χρέος µου, όσο κοστοβόρο κι αν είναι αυτό για εµένα.

Η Σταυριανή Στεφάνου γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στην Αθήνα. Έχει δύο γιους, τον Γιάννη και τον Αλέξη. Εργάστηκε ως ιπτάµενη συνοδός στην Ολυµπιακή Αεροπορία, κατέχοντας και διοικητικές θέσεις ευθύνης.
Στη λογοτεχνία πρωτοεµφανίστηκε µε τη νουβέλα Μηνύµατα από το Περιθώριο (Εκδόσεις Λιβάνη, 1989). Ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα Το Χαµόγελο της Ορχιδέας (Εκδόσεις ∆ιόπτρα, 2000), Ο Ήλιος της Σιωπής (Εκδόσεις ∆ιόπτρα, 2004), η συµµετοχή της στη συλλογή διηγηµάτων Ένα Κοµµάτι Ουρανού (Εκδόσεις Λιβάνη, 2007, προσφορά στον Σύλλογο «Φλόγα»), το µυθιστόρηµα Η Αλήθεια που δε Γνώριζα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2010), το παραµύθι Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου (2013, προσφορά στον Σύλλογο «Πίστη» και στα δηµοτικά σχολεία ∆ήµου Λυκόβρυσης – Πεύκης), το µυθιστόρηµα Όταν ο Θεός Έπλασε την Εύα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2015). Επίσης, έχουν δηµοσιευτεί πολλά άρθρα της σε διά-φορα περιοδικά. Το 2006 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό ∆ιηγήµατος για το διήγηµά της «∆εν Ήταν Γήλοφος, Ήταν Βουνό».
Με ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολιτισµό, έχει ασχοληθεί µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άθληµά της η ορειβασία και αγάπη της τα ταξίδια – θεωρεί ότι τα αµέτρητα που έχει κάνει σε όλο τον κόσµο είναι ένας πολύτιµος θησαυρός.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε µε τη συγγραφέα στο e-mail [email protected] ή στο www.facebook.com/Stavriani.Stefanou

Αθήνα 2022
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 544
Τιμή: € 16,90 (με ΦΠΑ)

A-YEONG
ΤΑ 2 ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Στον αόρατο κόσµο υπάρχουν δύο ισχυρά βασίλεια: του Μαύρου ∆ράκου και των Καλών. Οι γιορτές πλησιάζουν. Είναι όµως η πρώτη φορά που όλοι όσοι εργάζονται για να φέρουν τη χαρά βρίσκονται µπροστά σε ένα µεγάλο πρόβληµα, επειδή νόµιζαν ότι ο ∆ράκος ήταν σε αιώνιο ύπνο.
Η Γη αλλάζει. Θα τους εµποδίσει αυτό να συνεχίσουν το έργο τους ή θα τους κάνει να ενώσουντις δυνάµεις τους για να αντιµετωπίσουντον Μαύρο ∆ράκο;
Το καλό θα νικήσει το κακό;

Αθήνα 2022
Σειρά: ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 44
Τιμή: € 12,80 (με ΦΠΑ)

LINH BIAN
Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εικονογράφηση: ELORA KIM

Ο Χρόνος είναι πολύ παλιός, τόσο που χάνεται στα βάθη του σύµπαντος.
Και κάθε δώδεκα µήνες ξαναγεννιέται. Γι’ αυτό, παρόλο που φαίνεται τόσο µεγάλος και τροµερός, είναι πάντα νέος. Είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά και τα όνειρα στους µεγάλους. Όλα τα βλέπει και όπου χρειάζεται τρέχει να βοηθήσει ακριβώς τη στιγµή που πρέπει.
Έτσι βοηθά και τον µικρό Τοµ να ζήσει ένα βράδυ µαγικό για να το θυµάται και να λέει για πάντα ότι όλα είναι αληθινά. Αρκεί να τα πιστεύουµε.

Αθήνα 2022
Σειρά: ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 40
Τιμή: € 12,80 (με ΦΠΑ)

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΣΑΜΟΣ
ΠΕΡΙ… ΠΟΙΗΣΗΣ
Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Όλη η γη µπροστά σου µια σκακιέρα,
που την ορίζεις σαν µεγάλος βασιλιάς.
Μόνος αντίπαλος θα είναι ο εαυτός σου,
κι όχι ο παίχτης που απέναντι κοιτάς.

Περί… Ποίησης, ως όρος, είναι «γύρω απ’ το ποιώ»,
που συνώνυµο ως λέξη έχει το δηµιουργώ.
Κάθε µια δηµιουργία έχει και µια οµορφιά,
έτσι άλλαξε η έννοια στα δικά µας χρονικά…

Γράφω στιχάκια κάποια βράδια,
που µ’ ανασταίνουν το πρωί,
γιατί κανένας δε θα αλλάξει,
αν δεν αλλάξουµε µαζί.

Σε σένα, άγνωστε, µιλάω,
σου δείχνω έναν εαυτό.
Μια πορεία από σκέψεις,
που εγώ κατάφερα να δω.

Αν βλέπεις άλλα δεν πειράζει,
κι εγώ ακόµα αναζητώ.
Μη µου ζητάς να ξεχωρίσω
το λάθος από το σωστό.

Φιλοσοφία εδώ διαβάζεις
και ποιήµατα κοινωνικά
και παραµύθια µε εικόνες,
τα εξηγώ, νοµίζω, απλά.

Έτσι θα σε καλωσορίσω,
κι αν άλλο έψαχνες να δεις…
Βιογραφικό, το πρώτο ποίηµα,
πήγαινε εκεί και θα µε βρεις…

Αθήνα 2022
Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 212
Τιμή: € 20,00 (με ΦΠΑ)

BERND SCHWARZE
ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΜΟΥ

Βασισμένο σε μια κοινή ιδέα και με επίλογο του
Sebastian Fitzek

Αστυνομικό μυθιστόρημα
Μερικές φορές ο Θεός χρησιµοποιεί το κακό για να κάνει το καλό.

Ένας αποτυχηµένος πάστορας είναι ξαφνικά σε θέση να εµπνέει µε τα κηρύγµατά του. Αιτία της µεταµόρφωσής του, ένα θανάσιµο αµάρτηµα: φόνος! Ένα πρωτότυπο όσο και αυθεντικό αστυνοµικό µυθιστόρηµα, που η ιδέα του προέκυψε σε δείπνο του συγγραφέα µε τον Σεµπάστιαν Φίτσεκ.
Σε µια έκρηξη θυµού, ο πάστορας Μπένεντικτ Τέβες χτυπά στο κεφάλι µε έναν βαρύ σταυρό έναν βίαιο σύζυγο που τόλµησε να του δείξει ένα άθλιο βίντεο µέσα στην εκκλησία του. Βαθιά ταραγµένος και ταυτόχρονα παράξενα απελευθερωµένος, ο πάστορας κρύβει το θύµα του στην κρύπτη του ναού.
Σύντοµα αισθάνεται µια πρωτόγνωρη ενέργεια. Λες και η παραβίαση της πέµπτης εντολής τον βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και χάρισµα. Για να αποδώσει δικαιοσύνη στους αδύναµους, από εδώ και στο εξής όχι µόνο κραδαίνει τον σταυρό, αλλά εκφωνεί και συναρπαστικούς λόγους στο όνοµα του Κυρίου. Γίνεται πολύ δηµοφιλής, και η εκκλησία του γεµίζει πιστούς. Στο µεταξύ η όµορφη σύζυγος του θύµατος επιδιώκει να βρίσκεται κοντά του, όπως και ο επιθεωρητής Βίλµερς, που τον ακολουθεί κατά πόδας σαν την ένοχη συνείδησή του…

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα µια ανεξέλεγκτη ενέργεια διαπέρασε το κορµί του. Άρχισε από την κοιλιά και ανέβηκε ως το στέρνο, προχώρησε στους ώµους και χώθηκε στο δεξί του µπράτσο σαν βέλος. Από τα µάτια του µυαλού του
άρχισαν να περνούν κροταλίζοντας έννοιες ασύνδετες, σαν τους δείκτες στο παλιό του ρολόι αναστροφής: φόβος / πόνος / γυναίκα / αίµα / σταυρός / µητέρα / θάνατος / ήχος / οργή. Έσφιξε τα δόντια τόσο πολύ, που έτριξαν.
Το δεξί του χέρι άρπαξε γερά τον βαρύ σταυρό. Από το στόµα του ακούστηκε
ένας ήχος όµοιος µε αρχέγονη κραυγή. Έπειτα σήκωσε το χέρι και χτύπησε.

Ο Μπερντ Σβάρτσε γεννήθηκε στο Λίµπεκ της Γερµανίας το 1961. Ο προτεστάντης θεολόγος, κάτοχος διδακτορικού, είναι πάστορας στην Εκκλησία
του Αγίου Πέτρου στο Λίµπεκ για πάνω από είκοσι χρόνια. Είναι επίσης καλλιτέχνης στους µουσικούς τοµείς της ροκ, της ποπ και της τζαζ (ντραµς, σύνθεση τραγουδιών), του θεάτρου και της λογοτεχνίας.
Είναι µέλος διαφόρων ερευνητικών οµάδων στον τοµέα του λαϊκού πολιτισµού και του εκκλησιαστικού έργου της πόλης. Το Πανεπιστήµιο του Λίµπεκ του απέδωσε τον τίτλο του επίτιµου καθηγητή για την προσφορά του πολύτιµων υπηρεσιών στο πανεπιστήµιο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Ως λέκτορας διδάσκει θεολογία στην Ακαδηµία Μουσικής του Λίµπεκ
και οργανώνει σειρά διαλέξεων σε όλα τα πανεπιστήµια της πόλης.
Η ιδέα για το πρώτο του µυθιστόρηµα προέκυψε µέσα από τη µακροχρόνια
φιλία του µε τον Σεµπάστιαν Φίτσεκ.

Αθήνα 2022
Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 496
Τιμή: € 16,90 (με ΦΠΑ)