• Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης

«Στις λέξεις, Ισιντόρ. Εκεί κρύβεται η μαγεία!»
Είναι η καλύτερη, η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Το μεγάλο όνειρο του μικρού Ισιντόρ: Να φυλάξει και αυτός το αόρατο σχοινί του φεγγαριού. Να περιπολεί ακούραστος στην ταράτσα, να δοκιμάζει το σχοινί με το χέρι του για να δει αν είναι δεμένο καλά… Η Μπέλα το κάνει κάθε βράδυ!
Ο μάγος Λιβόρνο, όμως, του λέει πάντα όχι. Τρέμει μήπως ο κόμπος λυθεί και το φεγγάρι φύγει μακριά. Και τότε, αντίο κόσμε. Ο χαλίφης δεν θα τους λυπηθεί.
Αλλά ο Ισιντόρ το έχει πάρει απόφαση. Θα γίνει ο φύλακας του φεγγαριού, ο κόσμος να χαλάσει. Για μια νύχτα. Έστω για μια νύχτα…
Μια μαγική ιστορία για τα όνειρα, τη δύναμη της ψυχής, τη φιλία, τον αγώνα και την αγάπη. Και για τα θαύματα που ξεπηδούν από τις λέξεις μας και αγκαλιάζουν ολόκληρη τη Γη.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα για τον Ισιντόρ
Μπορείς να πιάσεις το άπιαστο; Γίνεται να κατορθώσεις το ακατόρθωτο; Υπάρχει τρόπος να φανερώσεις πράγματα άφαντα ή να δώσεις ύλη στο όνειρο; H απάντηση είναι ναι. Κατηγορηματικά ναι. Υπάρχουν λέξεις ικανές να κάνουν τα πάντα – και προς το καλό και προς το κακό. Αρκεί μονάχα να τις βάλεις στη σωστή σειρά, να τις πεις ή να τις γράψεις με τον κατάλληλο τρόπο, να τις κεντήσεις με μαστοριά. Τότε θα βγάλουν ρίζες και κλαδιά και θα αγκαλιάσουν ολόκληρο τον κόσμο. Την αλήθεια αυτή τη γνωρίζουν καλά όσοι αγαπούν την τέχνη της αφήγησης: οι παραμυθάδες, οι συγγραφείς, οι αναγνώστες… Τη γνωρίζουν, φυσικά, και οι ταλαντούχοι ψεύτες. Κάποια στιγμή θα τη μάθει και ο μικρός Ισιντόρ, ο κεντρικός ήρωας τούτης εδώ της ιστορίας. Άλλωστε το αφεντικό του, ο μεγάλος μάγος Λιβόρνο, κατάφερε με τη χρήση μαγικών λέξεων να πιάσει το άπιαστο: Αιχμαλώτισε το φεγγάρι, το έδεσε με ένα αόρατο σκοινί και το τράβηξε κοντά. Να το, αιωρείται σαν γιγάντιο μπαλόνι πάνω από την πόλη. Ο Ισιντόρ το βλέπει με τα ίδια του τα μάτια. Και η επιθυμία του ολοένα και μεγαλώνει. Θέλει και αυτός να φυλάξει το σκοινί του φεγγαριού. Η Μπέλα, η λιγόλογη και μονίμως μουτρωμένη Μπέλα, η πρώτη βοηθός του μάγου, το κάνει κάθε βράδυ. Ο κόσμος μας, όμως, δεν είναι πλασμένος μονάχα από όνειρα και μαγεία. Έχει και μια όψη πεζή και απάνθρωπη, στην οποία λύνουν και δένουν οι ισχυροί. Συχνά λοιπόν οι μάγοι, οι καλλιτέχνες γενικότερα, χάνουν τον δρόμο και καταλήγουν να υπηρετούν τους κάθε λογής χαλίφηδες και βασιλιάδες. Και πώς να κάνουν διαφορετικά όταν το σπαθί κρέμεται επίφοβα πάνω από το κεφάλι τους; Ναι, είναι και αυτή μια από τις σκληρές αλήθειες που θα μάθει ο μικρός Ισιντόρ.
Με ρώτησε ένα παιδί για τι μιλάει τούτο εδώ το βιβλίο. Αναγκαστικά αναρωτήθηκα και εγώ. Κατέληξα στο ότι μιλάει για τα μεγάλα όνειρα και για τις ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες που πρέπει να περάσουμε για να τα αγγίξουμε. Μιλάει ακόμη για αφηγήσεις μας, για τις ιστορίες που ανταλλάσσουμε, για τις λέξεις που μοιραζόμαστε – για το υλικό δηλαδή από το οποίο είναι πλασμένα αυτά τα όνειρα. Νομίζω όμως ότι μιλάει και για τους αγώνες, τους χειροπιαστούς αγώνες που οφείλουμε να δώσουμε, ώστε ο όμορφος αλλά και συχνά σκληρός κόσμος μας να γίνει πιο δίκαιος και πιο φωτεινός.
Καλή ανάγνωση.

O Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης έχει εργαστεί στον κινηµατογράφο και στην τηλεόραση. Έχει δουλέψει σαν συντάκτης σε περιοδικά και ιστοσελίδες και έχει γράψει σενάρια για ταινίες και βιντεοπαιχνίδια. Έχει γράψει τα βιβλία: Το µυστικό της άτυχης πέστροφας ή η βίβλος της αµφιβολίας, Η θαυµαστή περιπέτεια του Φραντζολάκη, Μικρόκοσµος, Αλάστρα – Το βιβλίο των δύο κόσµων και τις σειρές «Αταξίες στην τάξη» και την τριλογία «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασµάτων». Έχει τιµηθεί δύο φορές µε το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης, µε τη διάκριση White Ravens της ∆ιεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου και με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου.

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ISBN: 978-960-16-8352-2 ΣΧΗΜΑ: 23,5X27,6 ΣΕΛΙΔΕΣ: 40 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

  • Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο

(Σειρά: Το κλαμπ των χαμένων, Βιβλίο 1)

Συγγραφέας: Άννα Κουπάνου

Με το Κλαμπ των χαμένων η πολυβραβευμένη συγγραφέας, Άννα Κουππάνου, δημιουργεί μια σειρά περιπέτειας στην οποία έρχονται να μπλεχτούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου και μερικά από τα μεγαλύτερα αινίγματα του σύμπαντος.

Τέσσερα παιδιά, χαμένα στον κόσμο τους και στις ιστορίες τους, που δε φαίνεται να ταιριάζουν με τις ιστορίες των άλλων γύρω τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κλαμπ για να καλύψουν όλα αυτά που συμβαίνουν στο υπόγειο του όχι και τόσο συνηθισμένου σχολείου τους, αλλά και για να ανακαλύψουν όλα τα παράξενα που συμβαίνουν στον κόσμο τους, αλλά και σε άλλους κόσμους.
Μια σειρά φαντασίας, μυστηρίου και περιπέτειας που ταξιδεύει τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες από ένα πρότυπο σχολείο στο επιστημονικό κέντρο του Σερν, από το Τρίγωνο των Βερμούδων στον κήπο της Κλεοπάτρας της Αιγύπτου και από ένα προάστιο της Αθήνας στα μυστήρια των πιο μυθικών κόσμων. Πώς καταφέρνουν όλα αυτά να δέσουν μεταξύ τους, είναι ακόμη ένα μυστήριο!

Με το καινούριο της βιβλίο η Άννα Κουππάνου, επιστρέφει στο αγαπημένο της είδος, στο μυθιστόρημα φαντασίας.

Όλα ξεκινούν με ένα ανεξήγητο φως στο γήπεδο του ποδοσφαίρου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Ανθόπυργου. Ο πρώτος που το προσέχει είναι ο Ντίνος Λούλης, γερό μαθηματικό μυαλό που λύνει γρίφους και σπάζει όρια υπομονής. Ο Αντώνης Χρυσός, με μαλλιά που καλύπτουν το ένα μάτι, με μαύρο μολύβι που υπογραμμίζει και τα δυο, με ακουστικά που καλύπτουν τα δύο αυτιά με ήχους δυνατούς και χέβι μέταλ, θα προσέξει το φως μετά.

Μαζί τους θα είναι και ο Στέφανος Αυγερινός, ο χειρότερος μαθητής του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Ανθόπυργου και γιος της διευθύντριας, που έχει μετατρέψει το πρώτο του σχολείο σε λιμάνι και τα θρανία σε βαρκούλες. Τέταρτη θα συμπληρώσει το Κλαμπ των χαμένων η Λίζι Γκριν, μυστήρια άφιξη από τη Αμερική που γνωρίζει πράγματα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Μαζί θα φτάσουν στο κέντρο των πραγμάτων, θα περάσουν τα σύμπαντα, θα γνωρίσουν φαντάσματα και θα βοηθήσουν αυτούς που το χρειάζονται. Αλλά ακόμα και όταν όλα τα μυστήρια λυθούν, το μεγαλύτερο παραμένει: «Αλήθεια, ποια είσαι Λίζι Γκριν;».

Ένα βιβλίο φαντασίας, μυστηρίου και περιπέτειας!

Η Άννα Κουππάνου είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός με διδακτορικό στη φιλοσοφία της παιδείας και πλούσιο ερευνητικό έργο. Τα βιβλία της Οι Αργοναύτες του χρόνου και Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (Εκδόσεις Κέδρος) έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου το 2010 και το 2015 αντίστοιχα. Η Απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε έχει επίσης τιμηθεί με το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ Κύπρου), το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, ενώ έχει αναγραφεί στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Tο βιβλίο της Οι Αργοναύτες του χρόνου, η ποιητική της συλλογή Πραγμάτω(ν)ποίηση: Βλέπουμε την θέα μόνοι (Εκδόσεις Μελάνι) και το βιβλίο της Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (Εκδόσεις Πατάκη) έχουν βρεθεί στις βραχείες λίστες των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης. Το τελευταίο βιβλίο έχει επίσης βρεθεί στις βραχείες λίστες του Κρατικού Βραβείου Κύπρου, του Ελληνικού Τμήματος της IBBY, του Βραβείου για Μεγάλα Παιδιά του Αναγνώστη, στην τελική δεκάδα του Βραβείου Public και στη βραχεία λίστα του Κρατικού Βραβείου. Το βιβλίο της Ο παππούς, ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι (Εκδόσεις Κέδρος) έχει τιμηθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και εκδόθηκε το 2018. Διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά και σε ενήλικες, σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και σε όσους επιθυμούν να γράψουν. Είναι μόνιμος συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Χάρτης, όπου διατηρεί τη στήλη στην οποία δημοσιεύονται συνεντεύξεις με συγγραφείς και έχει αντικείμενο τη συγγραφική διαδικασία.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-8394-2 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 192 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

  • Ωδή… σσεια μιας έφηβης

Συγγραφέας: Ευαγγελία Θεοδωρίδου

Η Δάφνη είναι δεκαπέντε χρονών κι αν τη ρωτήσεις, θα σου πει ότι η ζωή της είναι αρκετά κουλ. Έχει αγόρι, κολλητή και δυο γονείς που είναι ακόμα ερωτευμένοι και φαίνεται να αγνοούν τα νεύρα που μπορεί να έχει μία έφηβη. Αυτό, βέβαια, δε θα ήταν και μεγάλο πρόβλημα, αν δεν ξυπνούσαν ένα πρωί με τη λάθος απόφαση: να μετακομίσουν όλοι μαζί στην εξωτική Σουηδία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους σφηνώθηκε και η ιδέα πως η απόφαση αυτή είναι για το καλό της κόρης τους.
Από εκείνη τη μέρα ο κόσμος της Δάφνης ήρθε τα πάνω κάτω. Το άλλοτε ειρηνικό σπίτι της μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, οι σχέσεις της με την κολλητή της και το αγόρι της διαταράχθηκαν, το καράβι της ζωής της έμοιαζε να βυθίζεται και ελπίδα πουθενά. Όμως, σιγά σιγά, η Δάφνη θα διαπιστώσει ότι πίσω από τη μονοδιάστατη όψη των πραγμάτων κρύβονται πολλές αποχρώσεις που θα την ξαφνιάσουν ευχάριστα κι ότι, τελικά, κάθε οδύσσεια μπορεί να γίνει για καλό. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που χτυπάει στον ρυθμό της καρδιάς κάθε εφήβου.

Η Ευαγγελία Θεοδωρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Για δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε στο ιδιωτικό και δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, από όπου και παραιτήθηκε το 2013, λόγω μετοίκησης στο εξωτερικό. Από τότε διαμένει μόνιμα με τον σύζυγό της και τις δυο κόρες τους στην πόλη Ουμέα στη βόρεια Σουηδία, όπου και εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σουηδόφωνο σχολείο. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά. Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο εργαστήριο Tabula Rasa, το οποίο ξεκίνησε να παρακολουθεί εξ αποστάσεως, αποτέλεσε την αιτία για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Έχει εκδοθεί το βιβλίο της “Ένα βράδυ σε ένα πάρτι” από τις εκδόσεις Anima. Συνεργάζεται με διάφορα μπλογκ, όπου αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν το παιδί και την εκπαίδευση, καθώς και τη ζωή των Ελλήνων στο εξωτερικό.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-8332-4 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019