ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κατερίνα Λιβιτσάνου Ντάνου
Στις 6 Σεπτέμβρη του 2024 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις bookstagram store το 6ο βιβλίο της Αγρινιώτισσας Ιουλίας Ιωάννου, με τον εντυπωσιακό τίτλο “Να ταΐζεις τη φωτιά”. Πρόκειται για ένα ακόμη μυθιστόρημα, που εκτός από τις κοινωνικές του προεκτάσεις κινείται στα όρια μυστηρίου και φαντασίας, πέρα από την πραγματικότητα, με χαρακτήρα μεταφυσικό, ο οποίος το διαφοροποιεί από τα προηγούμενα βιβλία της. Έκδοση επιμελημένη, με εντυπωσιακό εμπροσθόφυλλο, με οπισθόφυλλο στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρεται “όλοι θεωρούν ότι ακολουθούν αυτό που τους πρόσταξε η συνείδησή τους να κάνουν. Όμως ο ρόλος των αόρατων πλασμάτων είναι να ενώσουν κάποια γεγονότα, τις αέναες ψυχές που δεν εξελίχτηκαν σε ό,τι προορίζονταν, επειδή κάτι τις εμπόδισε. Γιατί τα αόρατα πλάσματα υπάρχουν παντού και δεν είναι εύκολο να τα ξεγελάσεις”.
“Να ταΐζεις τη φωτιά”: ο τίτλος του έργου είναι μια φράση, που επαναλαμβάνεται από κάποιους ήρωες του βιβλίου και έχει κάθε φορά τη δική της σημασία, άκρως καθοριστική για τις ζωές των πρωταγωνιστών. Μετά την αφιέρωση στην οικογένειά της η συγγραφέας αναφέρει “η φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα στο πέρασμά της. Όταν όμως η φλόγα σιγοκαίει, μπορεί να είναι η αιτία να παραμείνει άσβεστη η επιθυμία για εκδίκηση ή δημιουργία: όπως το μεταφράζει κανείς”. Αυτό το τελευταίο προδιαθέτει τον αναγνώστη πως όσα θα διαβάσει στο βιβλίο, δεν έχουν απολυτότητα, αλλά ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να δώσει τη δική του, θετική ή αρνητική εκδοχή. Κάτι που διαπιστώνεται και με το τέλος του μυθιστορήματος, όπου κλείνοντας ένας κύκλος, ανοίγεται ένας άλλος με ερωτηματικά (τέλος δίχως τέλος;)
Το καλό με το κακό παλεύουν (σελίδα 231: γιατί το κακό πάντα θα αντιπαλεύει με το καλό, μέχρι να έρθει η στιγμή να κυριαρχήσει ο πιο ισχυρός), η μοίρα καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων, που πολλές φορές αγωνίζονται να την ανατρέψουν, τα καταφέρνουν όμως; Οι οιωνοί (κουκουβάγια, βελανιδιά, σπηλιά, νεκροταφείο, νυχτερίδες, αίμα, μαύρη γάτα, τσιγγάνα), τα όνειρα, η δύναμη των βοτάνων, τα αόρατα πλάσματα, τα οράματα και τα ακατάληπτα μηνύματά τους, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, ο ρατσισμός απέναντι στην ανύπαντρη μητέρα, η δύναμη της φιλίας, η αλληλεγγύη, οι απρόβλεπτες καταστάσεις, ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση, για έλεγχο δυνάμεων για νίκη! Όλα αυτά με πολλά πρόσωπα – ήρωες, στις 253 σελίδες του βιβλίου, που διαβάζονται εύκολα και καθηλώνουν. Την ανάγνωση διευκολύνουν: η γραμματοσειρά, ο πρόλογος (αόρατα πλάσματα – και τότε την είδε), τα 39 τιτλοφορημένα κεφάλαια, ο σωστός και ρέων, περιεκτικός νεοελληνικός λόγος (χωρίς περιττολογίες και ακατάληπτα στοιχεία, που κουράζουν), το περιεχόμενο (ανατροπές, απρόβλεπτα, σκηνές που κόβουν την ανάσα, γρήγορη εξέλιξη, εναλλαγή πραγματικού και φανταστικού στοιχείου).
Τα πρόσωπα που συναντάμε είναι πολλά: έχουν το καθένα το ρόλο του ή το δικό του χαρακτήρα, συμπαθητικά ή όχι, αλλάζουν σε κάποιες περιπτώσεις όνομα (έτσι πρέπει), χωρίζουν, ερωτεύονται (νόμιμα ή παράνομα), χάνονται ή ξαναβρίσκονται. Έτσι είναι η ζωή, ο καθένας με τη μοίρα του! Κινούνται σε περιοχές όπως: Μύτικας – Κάλαμος, Κεφαλοχώρι (παραλίμνιο χωριό με την εκκλησία, το νεκροταφείο, ένα σπίτι ανοιχτό και πολλά άλλα κλειστά, τη σπηλιά, όπου εκεί συμβαίνουν πολλά), Πλαταμώνας (καταφύγιο Ολύμπου – δωδεκάθεο), Γιάννενα, Λευκάδα (Χώρα, Νυδρί, Ορεινά χωριά).
Δε θα αναφερθώ περισσότερο στο περιεχόμενο, λεπτομέρειες θα δει ο καθένας που θα το διαβάσει και θα διαπιστώσει ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, γεμάτο δράση, περιπέτεια, φαντασία! Ιδιαίτερα πρόσεξα τις σελίδες: 7-9, 12-16, 27-28, 175, 186-7, 191, 228-9 και 121 “η ζωή είναι γεμάτη συμβιβασμούς. Ο τόπος όπου βρέθηκες να ζεις, οι άνθρωποι που είναι συγγενείς σου, όλα είναι από κάποιους άλλους σχεδιασμένα για σένα, μέχρι να έρθει η στιγμή να σηκώσεις κι εσύ το κεφάλι, να υψώσεις το ανάστημά σου και να διεκδικήσεις κάτι διαφορετικό”. Πολλά συγχαρητήρια στις εκδόσεις bookstagramm store για την καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου, κυρίως όμως στη δημιουργό του, με την ευχή από καρδιάς “Ιουλία, να είναι καλοτάξιδο και να έχεις τη δύναμη και την έμπνευση να μας χαρίσεις πολλά ακόμη αξιόλογα βιβλία”.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.