Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μέχρι τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων τα νέα μυθιστορήματα της Ευγενίας Μπογιάνου Φανή, της Μαριαλένας Σπυροπούλου Τάισέ με, της Βάσιας Τζανακάρη Αδελφικό και της Κατερίνας Μαλακατέ Χωρίς πρόσωπο.

Πέντε στάσεις λέγεται το νέο βιβλίο του βραβευμένου Μάκη Τσίτα, μια δυνατή νουβέλα με ηρωίδα μια γυναίκα από την επαρχία, ενώ η Σοφία Νικολαΐδου γράφει ένα βιβλίο μαρτυρίας με αληθινούς ανθρώπους που αφηγούνται αληθινές ιστορίες. Τίτλος: Το χρυσό βραχιόλι, που δεν είναι άλλο από το πτυχίο, το εθνικό απωθημένο των Ελλήνων. Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών Μαίρη Κόντζογλου στον πρώτο τόμο της νέας της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι» με τίτλο Νεγρεπόντε αφηγείται την ιστορία των μελών μιας πολυπρόσωπης οικογένειας και το πώς αυτή επηρεάζεται και εξελίσσεται μέσα από γεγονότα σταθμούς του 19ου αιώνα. Τέλος, επανεκδίδονται δύο σπουδαία έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας που απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς λογοτεχνίας: Η ανάκριση του Ηλία Μαγκλίνη και το βραβευμένο Μάρτυς μου ο Θεός του Μάκη Τσίτα.


Στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, το νέο μυθιστόρημα του Γρηγόρη Αζαριάδη με τίτλο Παραπλάνηση, μια ακόμα περιπέτεια της αστυνόμου Τρύπη και της ομάδας της, θα παίξει με το μυαλό σας. Το ντεμπούτο του στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κάνει και ο επιτυχημένος συγγραφέας Δημήτρης Σίμος, με μια σκοτεινή ιστορία γεμάτη σασπένς, το Σώσε με.
Στην ανθολογία Του έρωτα και της αγάπης: Ποιήματα από τη Σαπφώ μέχρι τον Ρεμπώ ο βραβευμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης επιλέγει και μεταφράζει ποιήματα για τον έρωτα και την αγάπη από την αρχαϊκή εποχή μέχρι σήμερα.

Φεύγοντας από την ελληνική λογοτεχνία, αρκετά βιβλία φέτος θα τραβήξουν το ενδιαφέρον μας για σκέψη και προβληματισμό, όπως το νέο βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τον χαρακτηριστικό τίτλο Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι; στο οποίο προσπαθεί να εντοπίσει τον τρόπο που η υπόθεση των μαρμάρων επηρέασε τη συλλογική μας συνείδηση, καθώς και το βιβλίο Πολιτική Φιλοζωία: Ένα κίνημα γεννιέται του εκπαιδευτικού και ψυχολόγου Νίκου Ράπτη που καταπιάνεται με ένα αυθεντικό πολιτικό προϊόν του 21ου αιώνα, την Πολιτική Φιλοζωία.
Βουτιά στην Ιστορία θα κάνουμε με το νέο βιβλίο του ιστορικού Σωτήρη Ριζά 1909: Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που συνεχίζει τη νέα σειρά που καταπιάνεται με χρονιές που σημάδεψαν τη νεοελληνική ιστορία, αλλά και με το Αθήνα 1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια, πρώτο βιβλίο του ιστορικού Λευτέρη Καντζίνου που έρχεται να φωτίσει τα σκοτεινά χρόνια της ιστορίας της πρωτεύουσας κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ενώ οι καθηγητές Στάθης Ν. Καλύβας, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, επικεντρώνοντας στην απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα του 1967, καλύπτουν με το βιβλίο τους Στρεβλή πορεία: Η απριλιανή δικτατορία 1967-1974 τα αίτιά της στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, καθώς και την κληρονομιά της στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα Διονύσης Π. Σιμόπουλος ξεναγεί τον αναγνώστη στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή μέσα από δύο βιβλία: «Ο ουρανός της Ελλάδας» Άνοιξη και Καλοκαίρι.
Ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής Νίκος Σιδέρης μαζί με τον Αιμιλιανό Σιδέρη στο βιβλίο Απώλεια – Πένθος – Κατάθλιψη: Πάθος και Λύτρωση καταπιάνονται με ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί ο άνθρωπος, το πένθος.
Ο λογοτέχνης Σάκης Σερέφας, πάντα με τη λοξή του ματιά, περπατάει στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας στάσεις στην αφανή ιστορία της πόλης και μας χαρίζει το θαυμάσιο Οδοιπορικό Θεσσαλονίκης: Περπάτημα στην πόλη αλλιώς.
Ένα ασυνήθιστο λεξικό τερπνών και ανατρεπτικών λόγων εκατοντάδων ευφυών ανθρώπων επιμελείται ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης και του δίνει τον τίτλο Τα έξυπνα τα λόγια τα μεγάλα, ενώ επανεκδίδεται το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου Ιστορία ενός οδοιπόρου: Στρατής Δούκας.

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας: Δύο μεταφυσικά μυθιστορήματα του σπουδαίου Paul Auster που αντικατοπτρίζουν το ένα το άλλο θα διαβάσουμε στο Μέρα – Νύχτα: Ταξίδια στο σκριπτόριο & Άνθρωπος στο σκοτάδι, ενώ στην περίφημη Βαλκανική Τριλογία της Ολίβια Μάνινγκ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο της μεταπολεμικής βρετανικής σκηνής, θα διαβάσουμε την ιστορία ενός γάμου κι ενός πολέμου. Ο τόπος είναι ένα έξοχο δείγμα autofiction, ένα εμβληματικό αυτοβιογραφικό αφήγημα από μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Γαλλίδες συγγραφείς, την Annie Ernaux. Το βραβευμένο Στο σπίτι της Marilynne Robinson, του ζωντανού θρύλου των αμερικανικών γραμμάτων, το μυθιστόρημα της πολυμεταφρασμένης και πολυβραβευμένης Γερμανίδας Juli Zeh Πρώτη του έτους, ίσως το καλύτερο μυθιστόρημά της μέχρι σήμερα και νο1 μπεστ σέλερ του Spiegel, που εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ, το αριστοτεχνικό ντεμπούτο της νικήτριας του βραβείου Plimpton Isabella Hammad με τίτλο Ο Παριζιάνος, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που φωτίζει μια ολόκληρη, τρικυμιώδη εποχή της ευρωπαϊκής ιστορίας και σηματοδοτεί την άφιξη ενός λαμπρού λογοτεχνικού ταλέντου. Η μάστερ των ανατροπών Clare Mackintosh δεν γράφει αυτή τη φορά αστυνομικό, αλλά ένα έξυπνο, τρυφερό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη δική της προσωπική εμπειρία, με θέμα που αγγίζει τους πάντες και οφείλουμε όλοι να διαβάσουμε. Θυμηθείτε τον τίτλο: Μετά το τέλος. Στην πρώτη γραμμή: Ένας Αμερικανός ανταποκριτής στον πόλεμο του 1897 είναι ο τίτλος ακόμα ενός βιβλίου του Αμερικανού Stephen Crane που «έφυγε» νωρίς και θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους συγγραφείς της γενιάς του. Τέλος, το χαμένο αριστούργημα Ένας διαφορετικός τυμπανιστής του παραγνωρισμένου γίγαντα της αμερικάνικης λογοτεχνίας William Melvin Kelley, ένα θαυμάσιο βιβλίο που σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα.

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων: Μετά το 1793 που σάρωσε τα βραβεία στη Σουηδία, ο Niklas Natt och Dag, που άνοιξε με τα βιβλία του νέους δρόμους στην αστυνομική λογοτεχνία, συνεχίζει την ιστορική νουάρ τριλογία του με το συγκλονιστικό 1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης, που σκαρφαλώνει ήδη στις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ και έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς. Χάρη στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η τριλογία «Germania» ο Γερμανός Harald Gilbers συνεχίζει τη σειρά κατόπιν αιτήματος τόσο των αναγνωστών όσο και του εκδότη του. Η Μαύρη λίστα είναι το τέταρτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ που μας μεταφέρει στο κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Βερολίνο του 1946. Μετά τη συγκλονιστική Ξηρασία και την Άγρια φύση, διεθνή μπεστ σέλερ και τα δύο, η Jane Harper από την Αυστραλία, που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για τα βιβλία της, να σαρώνει τα βραβεία και να θεωρείται το πιο καυτό εκδοτικό φαινόμενο στον χώρο του αστυνομικού, επανέρχεται με το πολυαναμενόμενο stand alone θρίλερ Χαμένος που μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες και συγκαταλέγεται στα καλύτερα αστυνομικά της χρονιάς που πέρασε. Την αναβίωση ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες του μεσογειακού νουάρ, του απολαυστικού Πέπε Καρβάλιο, αναλαμβάνει ο πολυβραβευμένος Καταλανός συγγραφέας Carlos Zanón, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ισπανίας, σε ένα βιβλίο που έχει ήδη γίνει μπεστ σέλερ με τίτλο Κρίση ταυτότητας.
Δύο νέα, πολύ δυνατά ονόματα εντάσσονται στον κατάλογό μας: Η εξαιρετικά δημοφιλής Νοτιοκορεάτισσα You-Jeong Jeong, με πωλήσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη χώρα της, η διάδοχος του Stephen King στην Κορέα, με το σοκαριστικό και απόλυτα εθιστικό θρίλερ Ο καλός γιος. Ο Βρετανός Stuart Turton με το δυνατό του ντεμπούτο Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ, ένα κλασικό βιβλίο μυστηρίου στα πρότυπα της Αγκάθα Κρίστι ξαναειπωμένο με τον τρόπο της γενιάς του Netflix.

Ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά δοκίμια, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία. Συνεχίζεται η σειρά «Οξυγόνο», που περιλαμβάνει βιβλία που πραγματεύονται θέματα σύγχρονης σκέψης από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση, με τέσσερις νέους τίτλους: Με το Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της γης και του χρόνου, το αριστούργημα του πολυβραβευμένου Βρετανού Robert Macfarlane που αφουγκράζεται την ανάσα του σύμπαντος και επιχειρεί μια θαρραλέα κατάβαση στους κάτω κόσμους του πλανήτη, προσκαλώντας μας σε ένα ιλιγγιώδες ταξίδι από το σκοτεινό παρελθόν στο μετα-ανθρώπινο μέλλον· με το ρηξικέλευθο Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος, το νέο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη και συγγραφέα James Bridle, ένα βιβλίο που αποκαλύπτει ότι παρά τη φαινομενική προσβασιμότητα της πληροφορίας ζούμε σε έναν νέο Μεσαίωνα· με το βιβλίο Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα του Βρετανού John Higgs που επιχειρεί μια αισιόδοξη χαρτογράφηση του πιθανού μας μέλλοντος· και με το πολύ ενδιαφέρον Μητέρες: Μια διαφορετική ιστορία της μητρότητας της Βρετανίδας ιστορικού Sarah Knott η οποία εξετάζει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας από τον 17ο αιώνα έως το τέλος του 20ού και επιχειρεί να αποτυπώσει την ιστορική πορεία των μανάδων.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, o Βρετανός Dan Snow ζωντανεύει ένα καθοριστικό γεγονός που έλαβε χώρα κάθε μέρα του έτους και μας δίνει μια διαφορετική και απρόσμενη εικόνα για το παρελθόν. Και τέλος, η σειρά βιβλίων για γονείς που φιγουράρουν στις λίστες των μπεστ σέλερ της Νορβηγίδας ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου με πολύχρονη πείρα Hedvig Montgomery «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» συνεχίζεται με τον τρίτο τόμο Μαθαίνω τον κόσμο παίζοντας που απαντά στην ανάγκη των γονέων με παιδιά από 2 έως 6 ετών να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των παιδιών τους με τρόπο απλό και εμπεριστατωμένο, χωρίς περιττολογίες.