ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ANDERS DE LA MOTTE
& MÅNS NILSSON
ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ


Σε ένα ειδυλλιακό χωριό του Εστερλέν, στη νότια Σουηδία, η επιχειρηματίας και μεσίτρια Γέσι Άντερσον βρίσκεται νεκρή σε μια πολυτελή βίλα την ημέρα των ραντεβού με υποψήφιους αγοραστές. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα, είναι όμως έτσι;

Η Άντερσον ήταν αντιπαθής στους κατοίκους της περιοχής, γιατί η βίλα αλλά και ολόκληρο το συγκρότημα κατοικιών που έχτιζε δίπλα στη θάλασσα απέκλειαν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και αλλοίωναν την αρχιτεκτονική της περιοχής. Οι επιστολές και οι κινήσεις διαμαρτυρίας δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τα σχέδιά της. Μήπως κάποιος έφτασε μέχρι τον φόνο για να τη σταματήσει;

Το Άγκιστρο του θανάτου είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΣΤΕΡΛΕΝ των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον, στην οποία εκκεντρικοί χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με το ψυχρό πρόσωπο του θανάτου στο παραθαλάσσιο Εστερλέν της νότιας Σουηδίας. Μεταφράζεται σε 12 γλώσσες.

«Άκρως ενδιαφέρον κλασικό whodunit».
Εφημερίδα DAGENS NYHETER

Μετάφραση: Ξενοφών Παγκαλιάς | Σελ.: 424 | Τιμή: 18.80 ευρώ | Ξένη Πεζογραφία

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ

ΖΙΛ ΝΤΕΛΕΖ
ΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ

Επιμέλεια: Χλόη Κολύρη – Ιορδάνης Κουμασίδης
Σειρά: ΡΙΖΩΜΑΤΑ

Ο Ντελέζ γράφει για τις τέχνες όχι με την ιδιότητα του κριτικού αλλά του φιλοσόφου. Ο ίδιος επιμένει πως τα κείμενά του πρέπει να διαβαστούν ως φιλοσοφικά έργα, με την πιο κλασική έννοια του όρου. Ο Ντελέζ εξάγει έννοιες από τα λογοτεχνικά έργα που εξετάζει, όπως και από τις συνδέσεις που εγκαθιστά μεταξύ φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και των άλλων τεχνών. Τα Κριτικά και κλινικά δεν είναι μια απλή συλλογή άρθρων, μολονότι τα περισσότερα δοκίμια του είναι αφιερωμένα σε μεμονωμένους συγγραφείς· αντιθέτως αναπτύσσει σε αυτά μια σειρά από έννοιες σαν μοτίβα που εμφανίζονται και επανεμφανίζονται και μάλιστα συνέρχονται σε ολοένα πιο σύνθετες αντιστικτικές σχέσεις, ώστε να βρίσκουν – θα μπορούσε κανείς να πεί – μια θέση σε μια λογική της Λογοτεχνίας που είναι συνάμα και η λογική της “Ζωής”.

Daniel Smith

Μετάφραση: Χλόη Κολύρη – Γιάννης Ρήγας | Σελ.: 256 | Τιμή: 17.70 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5405-5 |

Μελέτες – Δοκίμια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΜΜΟΣ
ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ. Μαρτυρική πόλη

Η ιστορία της Τριπολιτσάς από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την ισοπέδωσή της από τον Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828. Πώς, από μικρός οικισμός, κατέστη σταδιακά το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο.
Η άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 συνιστά το κορυφαίο συμβάν του πρώτου έτους της Επανάστασης. Αντλώντας στοιχεία από ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας εστιάζει στην περιγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης και στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η πολιορκία της πόλης κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Όσα έλαβαν χώρα στην Τριπολιτσά και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο κατά την ελληνική παλιγγενεσία όσο και κατά τις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν, καθώς και οι παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Οι χιλιάδες νεκροί – Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί και Εβραίοι –, σε συνδυασμό με την ολοσχερή καταστροφή της πόλης από τον Ιμπραήμ το 1828, καθιστούν την Τριπολιτσά μαρτυρική πόλη.

Σελ.: 168 | Τιμή: 14.90 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5384-3 | Μελέτες – Δοκίμια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΤΟΣ

Το βιβλίο αυτό είναι μια υπέρβαση του γήινου πηλού από τον οποίο είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος και τη μεταμόρφωσή του στο ακρόπρωρο του πλεούμενου με το οποίο θα θελήσει να διασχίσει τον χρόνο της ζωής του και να απαντήσει στηγοργόνα που θα τον ρωτήσει αν θα φτάσει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.
Φώτης Καγγελάρης

Πρόλογος: Φώτης Καγγελάρης | Σελ.: 40 | Τιμή: 9.90 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5427-7 | Ελληνική Πεζογραφία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΒΡΕΔΑΚΗ
ΤΟ ΒΑΘΥ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ

Λίγα λόγια…

Σ’ αυτή την ταραχώδη αλλά και επική εποχή που ζούμε, μπροστά μας ανοίγονται δύο βασικά μονοπάτια. Εκείνο της ανεπάρκειας, της υποδούλωσης και του μετανθρωπισμού, στο οποίο η ψυχή συρρικνώνεται για να χωρέσει σε ξένα και αφύσικα καλούπια, και εκείνο της εμπόρεσης, της πληρότητας και της ελευθερίας, τον δρόμο που οδηγεί πάλι τον άνθρωπο στην απεραντοσύνη του και στον αληθινό του κόσμο. Μια τέτοια πραγματικότητα ακραίων διαφορών και αντιφάσεων περιγράφει προφητικά ο Κάρολος Ντίκενς στην Ιστορία δύο πόλεων: «Ήταν οι καλύτεροι καιροί, ήταν οι χειρότεροι καιροί, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ανοησίας, ήταν τα χρόνια της πίστης, ήταν τα χρόνια της δυσπιστίας, ήταν η εποχή του Φωτός, ήταν η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε τα πάντα μπροστά μας, δεν είχαμε τίποτε μπροστά μας, πηγαίναμε όλοι γραμμή για τον Παράδεισο, πηγαίναμε γραμμή όλοι προς την αντίθετη κατεύθυνση – κοντολογίς, η περίοδος εκείνη έμοιαζε τόσο πολύ με την τωρινή, που κάποιες από τις πιο θορυβώδεις αρχές της επέμεναν, για καλό ή για κακό, να γίνεται αντιληπτή με ακραίες αντιθέσεις μονάχα».*
Έτσι, καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στο «ελεύθερον ήμαρ» και στο «δούλειον ήμαρ» και να αποφασίσουμε αν θα ζήσουμε σαν μικρά και ασήμαντα όντα που έχουν ξεχάσει την πραγματική τους υπόσταση ή αν «θα γιατρέψουμε των σκιών το ξεθώριασμα και θα παραδοθούμε στο φως».
Η ασχημάτιστη μορφή του αύριο μάς «ζητά να μη χτιστεί μονάχα από πηλό και χώμα», αλλά «με το ρούχο του ουρανού της πάλι να ντυθεί».
Ειρήνη Χαβρεδάκη

*Το απόσπασμα από το βιβλίο Ιστορία δύο πόλεων του Κάρολου Ντίκενς είναι σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

Σελ.: 56 | Τιμή: 8.80 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5423-9 | Ελληνική Ποίηση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ
SPA-ΣΕ ΚΑΤΑΡΑ

Πέντε πρόσωπα με διαφορετικούς χαρακτήρες, ζωές και στόχους συναντιούνται στο Isaris Spa, ένα πολυτελές κέντρο ευεξίας, με σκοπό την αποτοξίνωση από όσα τους εμποδίζουν να βρουν την ευτυχία.
Όμως, μια θρυλική ινδιάνικη κατάρα ξεσπάει, εγκλωβίζοντας τους ήρωες στο spa για άγνωστο χρονικό διάστημα. Με ανατροπές και παρεξηγήσεις, ανάμεσα σε μάσκες ομορφιάς, ασκήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης, γυμναστική και κλύσματα, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο καθαρό τι ορίζει ο καθένας ως ευτυχία.
Μέσα από κωμικές καταστάσεις, αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα, μέσα από την αναζήτηση της ευτυχίας και τους διαφορετικούς ορισμούς που οι άνθρωποι δίνουν σε αυτήν, το έργο αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο και το ολοένα πιο επικίνδυνο βύθισμά του στις απαιτήσεις του σημερινού τρόπου ζωής.

Μια τρελή κωμωδία, μια σουρεαλιστική, σύγχρονη φάρσα με βασικό θέμα το κυνήγι της ευτυχίας.

Σελ.: 200 | Τιμή: 14.40 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5446-8 | Ελληνικό Θέατρο