Μεγάλη επιτυχία για ελληνικό βιβλίο!

Το 2021 θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ «Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός» του Γιώργου Πράτανου
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία των τελευταίων ετών, «Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός» (Εκδόσεις Διόπτρα), στις 19 Αυγούστου του 2021 θα κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία στις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Πράτανος, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, έγινε δημοσιογράφος από σύμπτωση. Όμως με βεβαιότητα δεν ήταν σύμπτωση ότι παρέμεινε στο επάγγελμα και μετράει συνεργασίες με κανάλια και περιοδικά. Στο βιβλίο του «Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός» αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα με διεθνή φήμη που συκοφαντήθηκε όσο κανένας άλλος άνθρωπος των ελληνικών γραμμάτων από αυτούς που εξουσίαζαν τη χώρα τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Η ορθόδοξη εκκλησία του έριχνε το ανάθεμα, το παρακράτος προσπαθούσε να τον διαβάλει, ενώ το παλάτι με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάποιους ακαδημαϊκούς έκαναν τα πάντα για να του στερήσουν το βραβείο Νόμπελ. Πρωταγωνιστές του βιβλίου του η Ελένη Καζαντζάκη και ο Φρέντυ Γερμανός, αλλά πάνω από αυτούς στέκει ο ίδιος ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, ο Νίκος Καζαντζάκης. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάζεται ως ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα και ας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Ενδεικτική της αίσθησης που προκάλεσε ήταν και η πρόσκληση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, για να τον συγχαρεί και να συζητήσουν από κοντά το περιεχόμενο του βιβλίου.


Η ελληνική έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019 από τις εκδόσεις Διόπτρα και στη συνέχεια ήταν η Νίκη Σταύρου, δικαιούχος του πνευματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη και θετή εγγονή της συζύγου του, Ελένης, που ανέλαβε το έργο της μετάφρασης στα αγγλικά.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Black Rose απέσπασε την υπογραφή του συγγραφέα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ενώ του παραχωρήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα για τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Reagan Rothe, ιδρυτής του ομίλου, σε μια συνέντευξη στη Hellas Journal, αναφέρει ότι «Είναι μια εξαιρετική ιστορία, η γραφή είναι ποιοτική και το μυθιστόρημα συνολικά απολαυστικό»
Ο εκδοτικός οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τίτλο του βιβλίου, καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει και εναλλακτικοί τίτλοι από το «Ανεπιθύμητος Νεκρός». Ούτε ακόμη είναι σίγουρο πως το εξώφυλλο, που σχεδίασε ειδικά για το μυθιστόρημα, o George Lois, ο «Έλληνας Θεός της Νέας Υόρκης» (χαρακτηρισμός που του απέδωσαν οι δημοσιογράφοι και οι διαφημιστές των 60’s).
«Ούτε που τολμούσα να το ονειρευτώ», δήλωσε ο συγγραφέας Γιώργος Πράτανος, ο οποίος αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε δύο πρότζεκτ: Ένα που αφορά τον Νίκο Καζαντζάκη και ένα νέο μυθιστόρημα.
O Kωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης της Διόπτρα, δηλώνει ενθουσιασμένος καθώς είναι η πρώτη φορά για τον οίκο που ένα βιβλίο του εκδίδεται στις ΗΠΑ.