Βιβλιοκριτική με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου από την Έλια Κουρή


Η πολυαγαπημένη συγγραφέας των παιδιών και πολυγραφότατη στο παιδικό βιβλίο Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη μέσα από το βιβλίο της “Ο Γλεντζοφλέβαρος” αποφασίζει να μιλήσει στα παιδιά για τη διαφορετικότητα με έναν ξεχωριστό τρόπο. Όποιος είναι διαφορετικός από τους άλλους και υστερεί σε κάτι δεν πρέπει να αισθάνεται μειονεκτικά ή κατώτερος, καθώς διαθέτει χίλια δυο πράγματα, αξίες και αρετές που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Χίλια δυο θετικά στοιχεία που αρκεί να τα ανακαλύψει, να πιστέψει σε αυτά και να νιώθει πλήρης και περήφανος.
Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του βιβλίου Ο Γλεντζοφλέβαρος και αποφάσισα να σας το παρουσιάσω ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου ακριβώς γιατί εστιάζει σε θέματα που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού. Σεβασμός, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, διαφορετικότητα.


Δώδεκα άτομα γυρίζουν τον τροχό του χρόνου και εναλλάσσουν τις εποχές. Δώδεκα διαφορετικά άτομα, οι μήνες, που οι περισσότεροι γυρίζουν τον τροχό για τριάντα ή τριανταμία μέρες. Και ανάμεσά τους ένας τοσοδούλης άνθρωπος, ο Φλεβάρης, που δεν συμπαθεί τους ανθρώπους γιατί του χάρισαν μόνο είκοσι οκτώ. Και τον φωνάζουν και Κουτσοφλέβαρο! Και στεναχωριέται και κλαίει με μαύρο δάκρυ που είναι κουτσουρεμένος και ανάμεσα σε δύο τεράστιους μήνες που έχουν τριάντα μία μέρες. Απογοήτευση μεγάλη τον πιάνει που νιώθει τόσο λίγος, και εξαφανίζεται τις τελευταίες μέρες του Γενάρη. Αισθάνεται μειονεκτικά γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει πως αν και λίγο κουτσουρεμένος έχει τόσα προτερήματα και τόσα να προσφέρει όχι μόνο στους άλλους μήνες αλλά και στους ανθρώπους.
Μόνο όταν ακούει από τα αδέρφια του πόσο τους έλειψε και πόσες αρετές διαθέτει, μόνο τότε καταλαβαίνει τη σημαντικότητά του. Και τι έγινε αν του λείπουν λίγες μέρες; Δεν έγινε και κάτι φοβερό καθώς αυτός έχει τα πιο πολλά χιόνια και τα παιδιά παίζουν και γελούν και φτιάχνουν χιονάνθρωπους. Επίσης έχει περισσότερες βροχές κι από τον Οκτώβρη και στις μέρες του ανοίγουν οι φλέβες της γης. Πολλές φορές έχει και τις Αλκυονίδες μέρες και κάνει ζέστη σαν καλοκαίρι. Τι κι αν τον λένε Κουτσοφλέβαρο; Kαι τον Μάρτη δεν τον λένε Γδάρτη; Eύκολα οι άνθρωποι κολλάνε παρατσούκλια στους άλλους χωρίς να σκεφτούν πόσο αυτό μπορεί να τους πληγώσει και να στιγματίσει τη ζωή τους και την ψυχή τους. Έτσι η Γιολάντα Τσορώνη ενθαρρύνει τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους, στις ικανότητές τους και στα υπόλοιπα θετικά τους στοιχεία ακόμα και αν έχουν κάποιο μειονέκτημα ή κάποια ατέλεια στην κίνησή τους. Γιατί έχουν εκατομμύρια άλλους λόγους να νιώθουν ευτυχισμένα και να υπερτερούν. Και πρέπει να νιώθουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Και ο Φλεβάρης, αν και κουτσός, μόλις φλεβίσει μυρίζει καλοκαίρι και έχει και την Αποκριά και το Καρναβάλι που όλοι μασκαρεύονται και χορεύουν και γλεντούν. Όταν λοιπόν τα αδέρφια του φέρνουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα καλά που έχει και δεν τα έχει συνειδητοποιήσει και τον αγκαλιάζουν, αυτός αισθάνεται πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Σημαντικός, δυνατός και τρανός να συναγωνιστεί μαζί τους στο γύρισμα του τροχού του χρόνου.
Απλή γραφή, δυνατές περιγραφές και παρομοιώσεις σε συνδυασμό με την εξαιρετική εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου που κάνει την κάθε φράση εικόνα με έντονα χρώματα οξύνεται η φαντασία του παιδιού και του καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία, ο σεβασμός προς τους άλλους ανθρώπους ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς ίδιοι με εμάς. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και αν είναι διαφορετικός, αρκεί μόνο να ψάξει βαθιά μέσα του να βρει χίλια δυο άλλα καλά που έχει και να τα προβάλει. Αυτά υπερτερούν στο πολλαπλάσιο και τον κάνουν δυνατό, καλλιεργημένο και σημαντικό!
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας και ανήκει στη Σειρά «Βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη».