Όσο αθώος κι αν φαίνεται ο τίτλος του βιβλίου, θα σας συμβούλευα να προασπιστείτε με θάρρος, να αδειάσετε τη σκέψη σας, γιατί κάθε άλλο παρά αθώο μπορεί να χαρακτηριστεί το εν λόγω βιβλίο. Κατακλύζεται από δόσεις αγωνίας, μυστήριο και ανεξιχνίαστα γεγονότα λαμβάνουν χώρα συνεχώς, λίγο πριν το τέλος του έτους 1975.
Κύριο πρόσωπο της ιστορίας είναι η Ελισάβετ ή Λίζι Φωτίου, δασκάλα στο επάγγελμα που αναλαμβάνει να μετατρέψει ένα παλιό μοναστήρι σε σχολείο. Ορφανή από 17 χρονών, έχει στο πλευρό της τη γιαγιά της η οποία ζει σε ένα ορεινό χωριό και την επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί. Είναι μόνη, έχοντας πρόσφατα χωρίσει από τον Αλέξη, ο οποίος στις προσωπικές τους στιγμές, ήθελε τη Λίζι υποχείριό του και υποταγμένη σε κάθε του διαστροφή.


Το πρώτο μοναστήρι παλαιοημερολογιτών της χώρας, ένα σύμπλεγμα κτιρίων στην άκρη του πουθενά, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού, θα μεταλλαχτεί πρόσκαιρα σε εργοτάξιο και σιγά – σιγά σε σχολείο το οποίο θα φιλοξενεί τους μαθητές του και το βράδυ, λόγω της δύσκολης πρόσβασής του.
Εργοδηγός των εργασιών αναλαμβάνει ο Νίκος, ένας νέος με γαλάζια μάτια και βοηθός του ο Ηλίας που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξομαλύνουν την κατάσταση και να οργανώσουν όσο πιο γρήγορα τους επιτρέπουν οι συνθήκες, τον χώρο του σχολείου.
Όμως η κατάσταση περιπλέκεται συνεχώς και αστάθμητοι παράγοντες δημιουργούν προβλήματα και γεγονότα που προκαλούν τρόμο, φόβο, άγχος και σπέρνουν τον πανικό. Ένα αναμμένο τζάκι, ένα χαμένο βιβλίο, μια σκισμένη φωτογραφία, ένας ρασοφόρος μουσάτος άνδρας με τσεκούρι, ο ήχος γυαλιών που σπάνε και μια φράση γραμμένη στον τοίχο «τα παιδιά ουρλιάζουν εδώ», κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά φαίνονται.
Η Λίζι νιώθει ότι το κακό καιροφυλαχτεί σε κάθε της βήμα…

Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Ποιος απειλείται από τη λειτουργία του σχολείου;
Ποιος κλείνει τον γενικό διακόπτη του ρεύματος;
Ποια φέρεται ως εκκλησία των Γ.Ο.Χ;
Μπορεί ένα μοναστήρι να χαρακτηριστεί ως τόπος εγκλημάτων;
Είναι σε θέση να σε κάψει η θέρμη ενός φιλιού;
Μήπως η Λίζι δίνει μεγαλύτερη σημασία στα γεγονότα που διαδραματίζονται από ότι αξίζουν;

Η Ρηνιώ, μια γυναίκα που πουλάει αβγά και κουβαλά μαζί της κάποια από τα παιδιά της, ένα φως που αναβοσβήνει σε μια αμπαρωμένη σοφίτα, ένα κρυμμένο ημερολόγιο, οι καρφωμένες βελόνες κάπου που δεν πάει ο ανθρώπινος νους αλλά και τα γραμμικά ανθρωπάκια που ανακαλύπτει σκαλισμένα σε διάφορα σημεία του συμπλέγματος των κτιρίων, περιπλέκουν τόσο τη Λίζι όσο και τους αναγνώστες που πραγματικά θα δυσκολευτούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που αβίαστα γεννά το μυαλό τους.
Η Μαρία, ο Κωνσταντίνος, ο χωροφύλακας Σταματίου, η φίλη Τασία, η Ελένη, η Σμαρώ, ο Γιώργης, η εγκυμονούσα Ντίνα και η Ιουλία η μαγείρισσα, θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην ιστορία και θα προσπαθήσουν να φανούν σε γενικές γραμμές αρωγοί της Λίζι.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαρίας Ράπτη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…κι ύστερα ήρθε το φιλί το μεγάλο, το βαθύ, κι όλα χάθηκαν κι έπειτα κάποια βρέθηκαν για πάντα και κάποια εξαφανίστηκαν, επίσης για πάντα. Γιατί το φιλί φτιάχνει πάντα νέους κόσμους, γιατί το φιλί αλλάζει τα πάντα. Όπως ο θάνατος…

Ένα βιβλίο για δυνατούς λύτες, εμπλουτισμένο με τα ήθη και τα έθιμα της βόρειας Ελλάδας, με καταγραφές από τη δίκη του Πολυτεχνείου και των παρελκομένων της αλλά και με στοιχεία από τους κρυπτο-παλαιοημερολογίτες, θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και θα σας καταπλήξει με τον «ένοχο» δημιουργό όλων των παραπάνω αντιφατικών γεγονότων.
Τα παιδικά τραγουδάκια δε, που καλωσορίζουν κάθε κεφάλαιο, κάθε άλλο παρά αθώα μπορούν να χαρακτηριστούν…

Η Μαρία Ράπτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και –σε μεταπτυχιακό επίπεδο– Θέατρο. Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ειδίκευση στην εφαρμογή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα και δύο συλλογές διηγημάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θέατρο του Άλλοτε, από την οποία έχουν παρουσιαστεί εφτά θεατρικά της έργα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.