Το έκτο βιβλίο της Ιωάννας Νοταρά, με τίτλο «Παράλληλες νύχτες», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, τον Μάρτιο του 2018.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε την απόλυτα αντιπροσωπευτική περίληψη του έργου, αυτή που επέλεξε η συγγραφέας για να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό το έργο της.

Η Βίκυ Παράσχου, ξεκινώντας από το χωριό της, βρίσκεται στην Αθήνα ως φοιτήτρια της Νομικής, στοχεύοντας σε μια μεγάλη καριέρα και σε έναν έρωτα μοναδικό. Στην πορεία καταλήγει εγκλωβισμένη σε μια σχέση-παγίδα, να μισεί την Αθήνα και να περιφρονεί όνειρα και στόχους. Τότε, απρόβλεπτα, καλείται να τα πιάσει όλα από την αρχή.
Τετάρτη Δημοτικού πήγαινε η Αγγελική όταν ο Στράτος, έναν χρόνο μεγαλύτερός της, της έκανε πρόταση γάμου. “Αγγελική, όταν μεγαλώσω θα σε παντρευτώ”, της είχε πει. Είκοσι χρόνια μετά, αυτός ο γάμος γίνεται πραγματικότητα. Και όλα είναι υπέροχα! Εκείνος πολλά υποσχόμενος πολιτικός κι εκείνη, τρελά ερωτευμένη μαζί του, τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει.
“Θα χωρίσω!” ψιθύρισε η Ζωή ανάβοντας ακόμα ένα τσιγάρο. Δεν ήξερε πότε θα το έλεγε στον Μιχάλη, μα θα χώριζε. Δεν της ταίριαζαν ούτε οι δεσμεύσεις ούτε οι παράλληλες ζωές!
Ο Κώστας και η Ναταλία βρήκαν τον δρόμο ώστε ο έρωτάς τους να γίνει αγάπη και η αγάπη τους μια υπέροχη οικογένεια. Όταν η νεόδμητη οικοδομή τους επιτέλους ολοκληρώνεται, κανείς τους δεν ξέρει ότι θα ενώσει τις ζωές και θα σκεπάσει τις παράλληλες νύχτες της Βίκυς, του Στράτου και της Ζωής, ώσπου… ένας πυροβολισμός μετατρέπει αυτές τις νύχτες σε παιχνίδι πόκερ χωρίς νικητή, διαμορφώνοντας το παρελθόν σε ένα τρομακτικό παρόν, εξαλείφοντας το μέλλον.
Βίοι παράλληλοι διασταυρώνονται, μυστικά έρχονται
στο φως, σχέσεις επαναπροσδιορίζονται…

Ένα πυκνό και γεμάτο ενδιαφέρον κοινωνικό-ερωτικό-πολιτικό βιβλίο (ας μου επιτραπεί η έκφραση), το οποίο διαπραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρώπων, την πολιτική, την ύπαρξη του τρίτου προσώπου, τη συντροφικότητα, την οικογένεια, τον γάμο. Γάμοι πετυχημένοι, γάμοι διαλυμένοι, θύτες και θύματα.
Απόλυτα αντιπροσωπευτικό το εξώφυλλο του βιβλίου δείχνει την παράλληλη αφήγηση για τις παράλληλες ζωές των ηρώων, για τις παράλληλες νύχτες ζωής, αυτές τις νύχτες που είναι τόσο διαφορετικές από τις ημέρες, αυτές που σκεπάζουν και κουκουλώνουν συμπεριφορές, σκέψεις και πράξεις ανθρώπων.
Και ενώ οι ζωές των ηρώων κινούνται παράλληλα και ενώ κάθε τι παράλληλο δεν συναντιέται ποτέ, η Ιωάννα Νοταρά, καταφέρνει με έναν ξεχωριστό τρόπο να τους ενώσει. Η δυναμική Ζωή, ο αδύναμος, δειλός και μπερδεμένος Στράτος, ο εσωστρεφής και προσηνής Μιχάλης, η εγωκεντρική Αγγελική, η εγωίστρια και τραγική Βίκυ, η Ναταλία και ο Κώστας. Τρία ζευγάρια, τρεις ιστορίες ζωής, τρεις καταστάσεις και ένα τρίτο πρόσωπο. Όλοι τους απλοί, αληθινοί, ανθρώπινοι. Τη ζωή τους παρακολουθούμε να διαδραματίζεται, με αφετηρία κάπου στην αρχή της δεκαετίας του ΄80 και μέχρι το 1993. Μια ζωή γεμάτη έρωτα, αγάπη, μίσος, ανταγωνισμό, με ανεκπλήρωτες επιθυμίες και όνειρα, με συγκρούσεις και λάθη, πιέσεις και ψυχικό πόνο και κόστος.

Η συμπεριφορά κάποιων φιλόδοξων πολιτικών μέσα στο σύστημα της πολιτικής, το πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι τις καταστάσεις, τις σχέσεις τους και τα συναισθήματά τους, το πώς νιώθει το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση και όχι μόνο το πρόσωπο που προδίδεται, το πώς είναι η σκιώδης ζωή του καθημερινά, η μοναξιά που βιώνει, η κατακραυγή και οι τύψεις του, οι προσδοκίες του και οι ελπίδες του, είναι σημεία στα οποία θα σταθεί ο αναγνώστης που θα μελετήσει το βιβλίο και όχι απλά θα το διαβάσει.
Το ενδιαφέρον του όμως θα επικεντρωθεί και στον θεσμό του γάμου, εκεί που οι άνθρωποι αφήνονται και τα όποια χαρίσματα ή ελαττώματα έρχονται στην επιφάνεια, στην επιτυχία και την αποτυχία στα θεμέλιά του, στην απόλυτη αγάπη και σεβασμό- όπως αυτά που βίωσαν η Ναταλία και ο Κώστας- μα και στις συγκρούσεις μέχρι την κάθαρση, αν υπάρξει αυτή. Στη μητρότητα, με τον ερχομό ενός παιδιού επιθυμητού ή ενός παιδιού που θα γίνει με σκοπό την επανένωση μιας διαταραγμένης συζυγικής σχέσης. Η αναμέτρηση με τον εαυτό μας για τις πράξεις μας, τις σωστές συμπεριφορές μας μα και τα λάθη μας και η αυτοκριτική μας, πιθανόν να μας καταδείξουν έναν εαυτό που πριν δεν μπορούσαμε να δούμε.
Αλήθεια, οι ήρωες μας θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους; Γιατί υπάρχει αποτυχία στις πιο ουσιαστικές σχέσεις των ανθρώπων; Πώς είναι να είσαι το τρίτο πρόσωπο, πώς είναι να ζεις δυο ζωές; Και με ποιο κόστος οι άνθρωποι κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια τους;

Η στρωτή γραφή της συγγραφέως, γνωστή. Η πλοκή καλοδουλεμένη, η ροή γρήγορη. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται κινηματογραφικά. Ξεχωριστά τα κεφάλαια με τίτλο: ΣΚΟΤΑΔΙ. Οι τελευταίες 100 σελίδες, καταιγιστικές. Ένα βιβλίο που μπορεί να δείχνει κάποια απαισιόδοξα μηνύματα, μα παραμένει απόλυτα ρεαλιστικό, από το οποίο σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά.