Το μυθιστόρημα της Νατάσας Γκουτζικίδου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, ξεχειλίζει από συμπτώσεις, ευτράπελα και συγγραφικές αγωνίες.

Κύριοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, η Ναταλία και ο Ερρίκος, με συνοδοιπόρους τους, καλούς φίλους οι οποίοι προσπαθούν άλλοτε να τους νουθετήσουν και άλλοτε να τους συγκρατήσουν από τη ξέφρενη πορεία στην οποία καλπάζουν, με αμφίβολα αποτελέσματα. Μα, ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά…

Η Ναταλία Κασιμάτη, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τους τον Αντώνη Κάλφα, έχοντας στο ενεργητικό της έναν αποτυχημένο γάμο με τον Νικόλα, έχει αποφασίσει να κλείσει το κεφάλαιο άντρες, παρά την προσπάθεια για το αντίθετο της καλύτερης αλλά και μοναδικής της φίλης, Σοφίας. Η Ναταλία, που θεωρεί τον εαυτό της μετρημένο και πειθαρχημένο, μένει αναπάντεχα δίχως επαγγελματική στέγη, μιας και οι πωλήσεις των βιβλίων της στις εκδόσεις Σελίδα, δεν είναι ικανές για ανανέωση συμβολαίου, με βάση τα λεγόμενα του εκδότη της.

Στην ίδια μοίρα θα βρεθεί και ο Ερρίκος ο Τρίτος, όταν οι εκδόσεις στις οποίες ανήκει, Δέντρο της Γνώσης, δηλώνουν ξαφνικά πτώχευση. Ο ίδιος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου, είναι αρκετά ευπαρουσίαστος, αλλά διαθέτει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μετακομίζει στο δικηγορικό του γραφείο, αποκτά απρόσμενα έναν σκύλο, τον Ρόμπεν και κλέβει χωρίς να το επιδιώκει, την καρδιά της κατά πολύ μικρότερής του, Άρτεμης. Ο κολλητός του φίλος Χρήστος θα σταθεί στο πλευρό του αρωγός σε κάθε του κάλεσμα, ο Ορέστης θα τον στηρίζει όπως και όπου μπορεί και ο Κωνσταντίνος θα διεκδικήσει κάτι από τον κόσμο του, χωρίς ο πρώτος να ξέρει ακόμη ότι του ανήκει.

Και οι δύο χωρίς να το γνωρίζουν, αποφασίζουν να πουλήσουν τα βιβλία τους στα φανάρια και εκεί ξεκινά η μεταξύ τους επικοινωνία, διανθισμένη με κοσμικά επίθετα. Η Ναταλία πιστεύει ότι ο Ερρίκος είναι ένας εγωιστής, αλαζόνας, εγωπαθής και νάρκισσος συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων, ενώ ο Ερρίκος την θεωρεί σνομπ, ψηλομύτα, ξινή και ανόητη γυναίκα που στο πέρασμά της όμως, δεν περνά απαρατήρητη.

Κλεμμένα έργα, υποψηφιότητες στα βραβεία Σαπφώ, αναρτήσεις και κακεντρεχή σχόλια, πικρόχολες απαντήσεις εκατέρωθεν, ξυλοδαρμοί, μη αναμενόμενες συναντήσεις, βόλτες στη θάλασσα και βροχερά, ρομαντικά σκηνικά, θα αποτελέσουν μέρος του όμορφου σκηνικού στα οποία θα διαδραματιστεί η ιστορία της Ναταλίας και του Ερρίκου, όπου με την μοναδική της πένα η Νατάσα Γκουτζικίδου έχει δημιουργήσει ένα βιβλίο που συνεχώς σε κρατά σε αγωνία για τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας.

Συγκυρίες, τύχη, κάρμα, μοίρα, θα σταθούν η αφορμή ο ένας να έρχεται κοντά στον άλλον και το άσβεστο μίσος τους να εδραιώνεται και να στέκεται εμπόδιο στην μεταξύ τους επικοινωνία. Όμως το πεπρωμένο δεν το ορίζουμε εμείς ή μήπως το ορίζουμε;

Δε θα σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε θα σας αποκαλύψω το τέλος της ιστορίας. Θα πω μονάχα ότι πολλές φορές αυτό που ψάχνουμε βρίσκεται μπροστά μας και εμείς είτε εθελοτυφλούμε, είτε στρουθοκαμηλίζουμε…

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο «το τελευταίο χαρτί», επέλεξα την παρακάτω:

…καμιά φορά οι άνθρωποι αρκούμαστε στο να ανοίξουμε μικρές χαραμάδες φωτός, γιατί φαντάζει πιο τρομακτικό το να ανοίξουμε την πόρτα, να δρασκελίσουμε το κατώφλι και να δραπετεύσουμε από το πρόβλημα…

Η Νατάσα Γκουτζικίδου μοιράζει την καρδιά της μεταξύ Αθήνας και Διδυμοτείχου, από όπου κατάγεται. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτρια σε πολιτιστικά περιοδικά και ως προϊσταμένη στην Κοινωνική Υπηρεσία.

Σήμερα, τη συναντάμε στη θέση της εμπορικής διεύθυνσης στις εκδόσεις Υδροπλάνο, με τις οποίες συνεχίζει τα ταξίδια της στον χώρο του βιβλίου και συγκυβερνήτες την καλύτερη παρέα. Εμφανίστηκε στον χώρο των εκδόσεων το 2007 και έκτοτε γράφει αδιάκοπα.

Συνολικά κυκλοφορούν δεκαοχτώ βιβλία της. Κάποια από αυτά έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, με μεγάλη αποδοχή από το κοινό, ενώ διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και το συστήνω σε όλους, όσους επιθυμούν κάποιο βιβλίο με άσβεστο το ενδιαφέρον.