ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αντέλ Φέιμπερ / Ιλέιν Μαζλις / Λίζα Νάιμπεργκ / Ρόζαλυν Ανστάιν Τέμπλετον εκδόσεις Πατάκη

Κρατώ στα χέρια μου, ένα βιβλίο για γονείς αλλά και για εκπαιδευτικούς, ένα βιβλίο – βοήθημα, ένα βιβλίο με σκοπό την κινητοποίηση των παιδιών προς τη μάθηση και την επίτευξη των στόχων τους, με τη συνδρομή τόσο των δασκάλων όσο και των γονιών.
Με μια απλή και κατανοητή γραφή, με διαλόγους και εύστοχα σκίτσα που τείνουν να έχουν τη μορφή των κόμικς, ως γονιός αποσαφήνισα πολλά, έμαθα περισσότερα και προβληματίστηκα για πολλές συμπεριφορές τόσο δικές μου όσο και των παιδιών μου.
Ξέχειλο από συμβουλές και ερωτο-απαντήσεις, μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση των παιδιών και τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Αναγνωρίζουμε συναισθήματα, αποδεχόμαστε συμπεριφορές, οικειοποιούμαστε τρόπους αντιμετώπισης και εναλλακτικές τεχνικές που αποφέρουν τους πολυπόθητους καρπούς.
Πολλές ιστορίες γονιών και εκπαιδευτικών έχουν στόχο τους να μας συμβουλέψουν, κάθε κεφάλαιο ξεκινά με αυτές και πιστέψτε με, κάποιες από αυτές θα σας φανούν αρκετά οικείες.
Θα μάθουμε για τεχνικές συνεργασίας, για την προσφορά επιλογών, για την παγίδα που κρύβουν επιμελώς οι τιμωρίες, για την συνέπεια που πρέπει να βιώσουν τα παιδιά σε σχέση με την επιλογή τους, αλλά και για τις εναλλακτικές έναντι των τιμωριών που πολλές φορές είναι αποτελεσματικότερες και ας μη θέλουμε να το παραδεχτούμε.
Θα μάθουμε να χτίζουμε τους χαρακτήρες των παιδιών με πολύτιμα υλικά, θα μοιραστούμε ιδέες και θα διδαχτούμε ως γονείς πώς να πλάσουμε υπεύθυνα παιδιά, γιατί και εμείς οι γονείς έχουμε ανάγκη από μαθήματα.


Φτάνοντας στο κεφάλαιο «διάβασμα», ένα κεφάλαιο που πονοκεφαλιάζει πολλούς γονείς, θα διαβάσουμε πολύτιμα κείμενα μέσα από τα οποία θα γίνουμε καλύτεροι και θα αποκτήσουμε τις γνώσεις για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει το διάβασμα όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μέσο στο οποίο θα γίνει καλύτερος και σαν μαθητής, αλλά κυρίως σαν μελλοντικός άνθρωπος της κοινωνίας. Ακούμε τα συναισθήματα των παιδιών μας, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και τις απόψεις τους, εκφράζουμε τη δική μας άποψη, ανταλλάσσουμε ιδέες και αποφασίζουμε από κοινού ποιες μας ικανοποιούν και πως να τις εφαρμόσουμε στην πράξη.
Ο θυμός, ο εκνευρισμός, οι καβγάδες και οι τιμωρίες τους, είναι άλλο ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο που σίγουρα θα κρατήσει τα σκήπτρα στο αναγνωστικό μας ενδιαφέρον, ενόσω πολλοί από εμάς, δεν είμαστε πάντα σε θέση να κρατάμε χαμηλούς τους τόνους, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παρεκτρέπεται και να καταλήγουμε σε μη θεμιτά αποτελέσματα.


Ακολουθεί ένα εξίσου σημαντικό κεφάλαιο, που φέρει τίτλο «έπαινος». Πόσο σημαντικός είναι, πόσο απαραίτητος, πως λέγεται και γιατί πρέπει να λέγεται, ακόμη και αν οι επιδόσεις δεν είναι οι αναμενόμενες. Είτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικοί, επαινούμε τις προσπάθειες των παιδιών και υποστηρίζουμε τις δυνατότητές τους, σε οποίο βαθμό κι αν είναι αυτές.
Τέλος η συνεργασία γονιού και εκπαιδευτικού, είναι ακόμη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε και από κοινού να κατανοήσουμε το παιδί μας, τις πράξεις του και τις αδυναμίες του και να σταθούμε στο πλάι του αρωγοί και εμπνευστές του. Πολλά από τα πράγματα που γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι άγνωστα για τους γονείς και επίσης πολλές συμπεριφορές των παιδιών μπορούν να αποσαφηνιστούν από τους γονείς, βοηθώντας τους τελευταίους να προσφέρουν στα παιδιά, αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Πραγματικά, το βιβλίο είναι χρήσιμο για όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους που στη ζωή τους συναναστρέφονται με παιδιά, με άκρως προσιτή γραφή, με λεπτομέρειες και με παραδείγματα που σίγουρα είναι ικανά όχι απλώς να μας βοηθήσουν αλλά να μας κάνουν καλύτερους.

Διεθνούς φήμης ειδήμονες στην επικοινωνία μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, η Αντέλ Φέιμπερ και η Ιλέιν Μαζλις έχουν κερδίσει την ευγνωμοσύνη των γονιών και την ενθουσιώδη υποστήριξη της επαγγελματικής κοινότητας. Και οι δύο συγγραφείς έχουν διδάξει στο New School for Social Research και στο Family Life Institute (LIU). Διαμένουν στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και είναι η καθεμιά τους μητέρα τριών παιδιών.

Η Λίζα Νάιμπεργκ, νικήτρια του βραβείου Presidential Award for Excellence, είναι δασκάλα τρίτης και τετάρτης δημοτικού στο Σπρίνγκφιλντ του Όρεγκον.
Η Ρόζαλυν Ανστάιν Τέμπλετον είναι εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο του Μπράντλεϋ στην Πεόρια του Ιλλινόις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.