«Η πρώτη μου ιστορία», είναι μια σειρά 20 τίτλων. Σαν παραμύθι, τα παιδιά προσχολικής και πρώτο-σχολικής ηλικίας μαθαίνουν ήρωες και σημαντικές στιγμές από την ιστορία της Ελλάδας.
Λόγω των ημερών και την επερχόμενη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, επέλεξα να σας παρουσιάσω το βιβλίο που φέρει τίτλο «το έπος του ‘40» του Φίλιππου Μανδηλαρά, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.


Σε έμμετρο ύφος, ένας στρατιώτης που πολεμά στο αλβανικό μέτωπο, θα γίνει αφηγητής των γεγονότων από τον Σεπτέμβριο του 1939 έως την απελευθέρωση της Ελλάδας. Τα νέα της Ευρώπης που είναι δυσοίωνα, ο πόλεμος που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και ο τορπιλισμός του «Έλλη» είναι τα πρώτα που θα μάθουν οι μικροί μας φίλοι και σίγουρα θα εκφράσουν ερωτήσεις και απορίες, γι’ αυτό γονείς και εκπαιδευτικοί να είστε προετοιμασμένοι.
Τη σκυτάλη παίρνει η παράδοξη ιδέα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει στο μυαλό του ο Μουσολίνι, το ΟΧΙ του Μεταξά και η αναμέτρηση των Ελλήνων με τους Ιταλούς στα αλβανικά βουνά μέσα στον βαρύ χειμώνα, τα χιόνια και το ανυπόφορο κρύο.
Η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και η ύψωση της σβάστικας στην Ακρόπολη, η νέα αναμέτρηση των ένδοξων στρατιωτών μας, τα 3,5 χρόνια της πείνας, της φτώχειας και της κατοχής που έζησαν οι Έλληνες και τέλος η πολυπόθητη απελευθέρωση της χώρας μας κλείνουν της ιστορία με παιδικά χαμόγελα χαραγμένα στα προσωπάκια των μικρών ακροατών, που σίγουρα θα ζητήσουν να ξανακούσουν την ιστορία που μόλις τελείωσε.
Πρόκειται για μια αφήγηση σαν παραμύθι, με περισσότερο πληροφοριακό υλικό στο τέλος του βιβλίου και με μια εύστοχη εικονογράφηση την οποία έχει επιμεληθεί η Ναταλία Καπατσούλια.

Θεωρώ πως το βιβλίο είναι αρκετά σημαντικό, προσιτό σε μικρούς και μεγάλους και θα αποτελέσει το έναυσμα και το κίνητρο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με σημαντικά γεγονότα και να αντιληφθούν το μέγεθος της δόξας, τη δύναμη ψυχής των αγωνιστών μας και την αναγκαιότητα της ελευθερίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω το εξής:
Η ιστορία είναι οι ρίζες μας και τα θεμέλιά μας.
Τα χώματα που πατάμε είναι ποτισμένα με το αίμα και τον πόνο χιλιάδων πεσόντων στρατιωτών που μπορεί το όνομά τους να μην μας είναι γνωστό, αλλά είναι το ίδιο ένδοξοι με όλους τους υπολοίπους.
Ας μην τους λησμονάμε!

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά ηλικίας 5+.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997, είτε ως συγγραφέας είτε ως μεταφραστής, επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων.
Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία, κάποια απ’ αυτά έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, κάποια έχουν βραβευτεί και κάποια, όπως οι σειρές «Η πρώτη μου Μυθολογία» και «Η πρώτη μου Ιστορία» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) έχουν αγκαλιαστεί όσο λίγα από παιδιά και γονείς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.