Ένα μυθιστόρημα με προκλητικά δυνατή αφήγηση για τολμηρούς αναγνώστες!

Σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας καταφθάνει ένας άγνωστος και μυστηριώδης κύριος, πυροδοτώντας το ενδιαφέρον των χωρικών για την πραγματική του ταυτότητα. Σταδιακά φαίνεται πως κερδίζει τη συμπάθεια των κατοίκων του χωριού και ως εναλλακτικός ποιητής, θεραπευτής που με την αύρα του μαγεύει την Φιντέλμα Μακπράιντ. Όμως το παρελθόν του που επιμελώς προσπαθεί να αποκρύψει, θα αποκαλύψει την άγρια και απάνθρωπη πλευρά του και οι επιπτώσεις των πράξεών του θα κλονίσουν τόσο τον ίδιο όσο και την σχέση του με την Φιντέλμα Μακπράιντ.

Ο ρόλος του σε πολυάριθμες δολοφονίες στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας τον καθιστούν καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου. Μέσα από την πλοκή και ιδιαίτερα με την εξέλιξη του ρόλου της γυναίκας με την οποία φαίνεται η πολυδιάστατη φύση των ανθρώπων, μεταπηδώντας από τρυφερές στιγμές σε σκληρά και άγρια γεγονότα πολέμου. Με έντονες περιγραφές ειδεχθών εγκλημάτων, η συγγραφέας δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να δώσει άλλοθι στο παρελθόν του πρωταγωνιστή, αλλά αντιθέτως τοποθετεί την αλήθεια των γεγονότων σε ρεαλιστική, ίσως και ωμή, βάση.

Έτσι, αποτελεί ένα μυθιστόρημα το οποίο αν και αρχικά τοποθετείται στην Ιρλανδία, μας υπενθυμίζει με βροντερή φωνή τις δολοφονίες στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, προσπαθώντας να αποτίσει ιδιαίτερο φόρο τιμής στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγιεβο.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το μυθιστόρημα είναι σκληρό, δύσκολο, αλλά ταυτοχρόνως και καλογραμμένο με έντονα στοιχεία ελπίδας που πηγάζουν ακόμα και από τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας. Η ταυτότητα του ήρωα του βιβλίου Βλάντιμιρ Ντράγκαν παραλληλίζεται με τη δράση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, μέσα από ένα μυθιστόρημα το οποίο αναμιγνύει αληθινά ιστορικά δρώμενα με εύστοχα στοιχεία μυθοπλασίας.