Σκοτεινό και εντυπωσιακό!

Η Μαρία Καραγιάννη είναι μια συγγραφέας που συνδυάζει με περίσσεια δεξιοτεχνία το μυστήριο και τα αστυνομικά στοιχεία στα βιβλία της, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή για τους λάτρεις των ιστοριών μυστηρίου. Με το δεύτερο βιβλίο της «Το Σπίτι των Γλάρων» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ξεδιπλώνει ακόμη περισσότερο το ταλέντο της και μας μεταφέρει στην Ιταλία όπου μια δολοφονία μένει ανεξιχνίαστη για δεκαπέντε χρόνια.

Μια κόρη γνωστού βιομηχάνου, η Εμμέλια βρίσκεται νεκρή και τελικά η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια ενός διδύμου, ενός συγγραφέα του Αντρέ Κολιάν και μίας αστυνομικού που ψάχνουν να βρουν τα αίτια του εγκλήματος. Και έτσι ένα ταξίδι στην Ιταλία ξεκινάει, καθώς μέσα από δυνατές περιγραφές το μυστήριο της υπόθεσης αναμειγνύεται εύστοχα με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της γειτονικής χώρας. Η οικογένεια Σόρντι βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Ο αρχηγός της οικογένειας Φραντζέσκο Σόρντι ανελίχθηκε στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα μέσα από εκβιασμούς και δολοπλοκίες και τώρα το αίνιγμα γύρω από το θάνατο της Εμέλια Σόρντι γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Η συγγραφέας συνδυάζει το κοινωνικό με το αστυνομικό μυθιστόρημα, την αλήθεια με την μυθοπλασία και μας παρουσιάζει ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία, σκοτεινή δράση και πλούσια συναισθήματα αγάπης και μίσους. Οι ήρωες έχουν τα δικά τους πάθη, αλλά κρύβουν φοβερή δύναμη και όλο το έργο σταδιακά, καθώς προχωρούσα την ανάγνωση, στήνεται όμορφα και δημιουργεί ζωντανούς και με γεμάτο ενδιαφέρον χαρακτήρες. Οι περιγραφές της φύσης ντύνουν επιπλέον με ιδιαίτερο ύφος ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο με γρήγορη δράση που δίνει τροφή για σκέψη και σίγουρα κρατάει το ενδιαφέρον μας ως το τέλος.

image description

Μάκης Τζέλλος, ιστορικός-αρχαιολόγος (απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)