«Η κουκουβάγια που έβαλε τα γυαλιά στη μάγισσα»

15 Ιουνίου κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ το παιδικό βιβλίο της ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΟΥΔΗ με τίτλο “Η κουκουβάγια που έβαλε τα γυαλιά στη μάγισσα” σε σύγχρονη σαν ζωγραφική εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέως.

“Ζούσε μια φορά κι έναν καιρό
σ’ ένα δάσος μακρινό
μια κουκουβάγια φουντωτή
που ήτανε πολύ σοφή.

Είχε μάτια γουρλωτά
και φτερά πιτσιλωτά.
Την ημέρα σαν λαγός κοιμόταν,
μα τη νύχτα κυνηγός γινόταν.”

                
               

Έτσι αρχίζει το παραμύθι μας των 28 σελίδων για τους μικρούς αναγνώστες, φτιαγμένο με περισσή φροντίδα, και γραμμένο σε μορφή ρίμας, γεγονός που κάνει την ανάγνωσή του ευχάριστη και ευκολομνημόνευτη από τα παιδιά.

“Στα παραμύθια όλα μπορούν να συμβούν. Τα ζώα του δάσους μιλάνε μεταξύ τους και λειτουργούν σαν μία ομάδα ενάντια στο κακό. Το καλό κερδίζει τη μάχη, καθώς η σοφία της κουκουβάγιας κάνει δυνατή τη φιλία ακόμη και με μία μάγισσα” διαβάζουμε στην σελίδα των εκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ και αυτό ακριβώς είναι το παραμύθι.

        

Γιατί η μάγισσα στο δάσος είναι ο φόβος και ο τρόμος των ζώων. Και να που τα ζώα αναλαμβάνουν δράση σαν μια δυνατή ομάδα και δημιουργούν μια επιτροπή με πρόεδρο το λιοντάρι, σύμβουλο την αλεπού, αντιπρόεδρο το φίδι και γραμματέα την μαϊμού και πηγαίνουν στη σοφή κουκουβάγια για να ζητήσουν την συμβουλή της.
Τι σκέφτηκε η κουκουβάγια;
Τι έπαθε η μάγισσα;
Από που ζήτησε βοήθεια για ο,τι της συνέβη;
Ποιο μάθημα πήρε και ποια απόφαση;
Ε! ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι, ας ζήσουμε την μαγεία του παραμυθιού.
Η δύναμη της ομάδας, η κακία, το θάρρος, η φιλία, η σοφία, η συνύπαρξη. Αυτά θα συναντήσουν οι μικροί αναγνώστες στο παραμύθι τους, γιατί όλοι έχουν κάτι σπουδαίο να «πουν», κάτι σημαντικό να «δείξουν» στην μάγισσα και σε όλους μας.

Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες

Ένα εγχείρημα που για πρώτη φορά εμφανίζεται στα εκδοτικά δρώμενα της χώρας μας από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ και τους Ηλία Γκάρλα, Γιώργου Γκάρλα, Δημήτρη Γκάρλα, Ροή Χάιλα. Ένα πολυσέλιδο και πολυτελές “συλλογικό- οικογενειακό” έργο 126 σελίδων που δημιούργησαν εξ ολοκλήρου γονείς και παιδιά μαζί.

    

Ζωγραφιές παιδιών που δημιούργησαν ήρωες, νέες εικόνες και ιστορίες. Τις ιστορίες…

Εν αρχή ην ο ήλιος
Η κατσίκα του Λονδίνου
Το μπαούλο με τις χίλιες χάρες
Ο εξωγήινος με τις διαμαντένιες μπότες
Αψού, το κουτάβι που δε μεγάλωνε
Το τάβλι της Μαρίας
Μια πλούσια τράπεζα χωρίς λεφτά
Ο λόξιγκας του Ερύμανθου Κάμπριο
Γελλύδι, το λαχανικό του γέλιου
Ο άνθρωπος χωρίς τατουάζ
Το βιβλίο των νόμων
Ο χάκερ του μεσονυχτίου
Ο 12ος άθλος
Και άλλες περιπέτειες
Μεταμφιέσεις του μπαμπά

Έχουμε αναφερθεί στην σελίδα μας και στο παρελθόν στο γεγονός ότι η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά θα πρέπει να ψυχαγωγούν, να αναπτύσσουν υγιείς προσωπικότητες, να εξάπτουν την φαντασία, να προωθούν την ελεύθερη σκέψη και τη δημιουργικότητα και να περιλαμβάνουν ιδέες και αρετές που θα δημιουργήσουν καθαρές συνειδήσεις. Επομένως τα μηνύματα που περνούν στα παιδιά, πρέπει να είναι σωστά μελετημένα και όταν τα μηνύματα δίνονται μέσω των ίδιων των παιδιών μαζί και των γονιών, μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητά ιδανικό. Στο αναγνωστικό ταξίδι των “12 άθλων του μπαμπά και άλλες περιπέτειες”, τα παιδιά θα διδαχθούν αυθόρμητα για την δικαιοσύνη και την τιμιότητα, τον αυτοσεβασμό, την ελευθερία και την ειρήνη, την ισότητα των ανθρώπων την αισιοδοξία και την χαρά, την ομαδική εργασία-συνεργασία και τον διάλογο, την ευαισθησία και την καλοσύνη, την συμπόνια και όχι το οικτιρμό, την αγάπη και την φιλία, την απλότητα και την ευγένεια και κυρίως την πατρότητα .

“Ένα φανταστικό παραμύθι για μικρούς & μεγάλους, φτιαγμένο από μικρούς & μεγάλους”

Άραγε θα συνεχιστεί αυτή η ξεχωριστή δημιουργία;

Θα δούμε στο μέλλον και …τους “12 άθλους της μαμάς και άλλες περιπέτειες”;

“«Ένοχος», απεκρίθη το Ηλιοδικείο και αποφάσισε την ποινή του μπαμπά: «Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Θέλει 12 άθλους μεταμέλειας να κάνει ο μπαμπάς, για να βγει ο ήλιος απ’ την προσωπική του φυλακή». Και ο μπαμπάς σκορπίστηκε στα ύστερα του κόσμου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, για να φέρει πίσω τον ήλιο, για να φέρει πίσω τα χαμόγελα, για να φέρει το φέρι που θα τους πέρναγε απέναντι, ώστε να γυρίσουν οικογενειακώς σπίτι τους και να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο να φέρουνε καλούς βαθμούς.

 

Μια νύχτα που δεν έλειπε κανένας απ’ το σπίτι μια σκέψη τρύπωσε. Και έκανε γονείς και παιδιά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συν-δημιουργήσουν… οικογενειακά. Έμπνευση, συνεργασία, συγγραφή γονιών και παιδιών από κοινού -για πρώτη φορά στο βόρειο ημισφαίριο της γης- με αποτέλεσμα κάτι φανταστικό, με παιδικές ζωγραφιές, αφτιασίδωτες ιδέες, αφιλτράριστη ροή ανάμεσα στις όχθες του ποταμού, ο οποίος ποτίζει την εύφορη γη της εκπαίδευσης και φέρνει πάντα πλούτο. Διδάγματα, παραδείγματα, αξίες με το πενάκι των μικρών κι ένα χεράκι των μεγάλων”.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)