«Όμως η μνήμη είναι πάνω από εμάς. Ξερνάει απροειδοποίητα και αμείλικτα στιγμές που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Ποτέ δεν μπορέσαμε. Στιγμές αδηφάγες, που μας καταπίνουν, ανενόχλητες, χωρίς να αντιδράμε. Γιατί αγκυλωθήκαμε, τελικά στην ακαμψία…
Όλη η ζωή μου είναι αναμνήσεις. Εσύ. Γιατί πριν από σένα ζούσα αναγκαστικά και μετά από σένα μηχανικά. Πριν σε συναντήσω δεν προσπαθούσα. Από τη στιγμή που σε έχασα δεν είμαι…»

Η πραγματικά καλαίσθητη έκδοση του διηγήματος του Παντελή Κυραμαργιού «Ως την άκρη της κλωστής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον, είναι ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη του καθενός.

Μέσα από ένα πολύ όμορφο και ευαίσθητο διήγημα, ο Παντελής καταφέρνει να εκφράσει συναισθήματα βαθιά κρυμμένα που αγγίζουν τον αναγνώστη, να μεταφέρει εικόνες και σκέψεις που δύσκολα μπορεί κάποιος να εκφράσει για τα ανομολόγητα πάθη του.
Παρακολουθώντας την πορεία της ζωής του ζωγράφου Παύλου, που έγινε ζωγράφος για να αποδείξει στη μητέρα του ότι μπορεί κι εκείνος να καταφέρει κάτι σπουδαίο στη ζωή του, γινόμαστε κοινωνοί της ψυχοσύνθεσής του, μεταφερόμαστε στον ονειρικό του κόσμο, που δημιούργησε για να ζήσει μαζί με τη μόνη γυναίκα που αγάπησε, παρότι δεν γνώρισε ποτέ στην πραγματική ζωή.
Οι σκέψεις του σε μορφή ημερολογίου συγκινούν με την αλήθεια τους, διεισδύουν στα άδυτα της ερωτευμένης ψυχής του και φανερώνουν στο τέλος ότι ακόμη και τα όνειρα, αν τα πιστέψεις, μπορεί να γίνουν αληθινά!
Οι στίχοι βγαλμένοι μέσα από το διήγημα δείχνουν το μεγάλο ταλέντο του Παντελή στο να αποτυπώσει τις σκέψεις σε τραγούδια, με την εξαιρετική μουσική του, την ερμηνεία της Εύας Λαύκα και τη συμμετοχή και άλλων γνωστών καλλιτεχνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο η μουσική και οι στίχοι αλλά και η ενορχήστρωση και όλη η παραγωγή είναι του Παντελή Κυραμαργιού!

os thn akrh ths klosths

Ως την άκρη της κλωστής
Παντελής Κυραμαργιός
Ο Παύλος είναι ζωγράφος. Ζει με την φαντασία του σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν, στο σύμπαν των ίδιων των δημιουργημάτων του, και μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες, την πραγματικότητα των ονείρων του και αυτή που του επιβάλλει η ίδια η ζωή. Προσπαθεί σχεδόν εμμονικά να ακολουθήσει το νήμα της κλωστής που θα τον κρατήσει ζωντανό και που η άλλη άκρη του καταλήγει στον έρωτα.

Επτά καλλιτέχνες, με ξεχωριστές διαδρομές και διαφορετικά πεδία δράσης, συναντήθηκαν και σχημάτισαν ένα Πλέγμα δημιουργίας. Ο Παντελής Κυραμαργιός γράφει μια ιστορία σε μορφή διηγήματος. Ύστερα, μέσα από την ιστορία, γεννιούνται δέκα τραγούδια που ερμηνεύει η Εύα Λαύκα. Τα τραγούδια γίνονται εικαστικά έργα τέχνης από την Αμαλία Θεοδωροπούλου και τον Θανάση Φωτεινιά. Η θεατρική ομάδα Ιδέα των Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή, σκηνοθετεί ένα βίντεο για κάθε τραγούδι και διασκευάζει το διήγημα δημιουργώντας μια αντίστοιχη μουσικοθεατρική παράσταση. Οι καλλιτέχνες της κολεκτίβας χρησιμοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα που διαθέτουν, αλληλεπιδρούν, αλληλοσυμπληρώνονται και φτάνουν μαζί «ως την άκρη της κλωστής».
Αυτό το άλμπουμ περιέχει τα λόγια, τα τραγούδια και τα σχέδια. Σε πολυχώρους τέχνης αλλά και στο διαδίκτυο θα συναντάμε συχνά και τη θεατρική διάσταση του Πλέγματος.

Πλέγμα:
Κώστας Γάκης, Αμαλία Θεοδωροπούλου, Παντελής Κυραμαργιός, Εύα Λαύκα, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Θανάσης Φωτεινιάς.
Το μουσικό τμήμα της κολεκτίβας συμπληρώνουν οι: Αλέξανδρος Κούρος, Ιούλιος Κουτσογεωργίου, Νικόλας Μαύρος, Νίκος Σταδιάτης και Γιάννης Ταυλάς.