“ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ” – ΦΩΤΩ ΣΚΟΡΔΑ

‘Οταν παρουσιάσαμε το βιβλίο της Σκορδά με τίτλο «Ο ΕΓΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥ» είχαμε αναφέρει ότι το βιβλίο αυτό θα έπρεπε να διαβαστεί από 99 – 9 ετών και όχι όπως λέμε συνήθως ότι ένα βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από 9 – 99 ετών. Το ίδιο λέμε και τώρα για το νέο της έργο “ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ“.

“Τη δόση του την είχε ονομάσει “Ευτύχω” και της μιλούσε σαν να ήταν η πιο όμορφη γυναίκα στο σύμπαν.
“Σας παρακαλώ, δώστε μου κάτι” έλεγε, όταν άπλωνε το χέρι του ζητιανεύοντας. “Όχι για μένα, για την Ευτύχω”.

Αλλά, λένε, πως η αγάπη από το μίσος είναι μια ανάσα δρόμος. Όσο την αγαπούσε, άλλο τόσο τη μισούσε.
Γρήγορα η “Ευτύχω” έγινε “Δυστύχω”…

“Όλοι οι άνθρωποι είμαστε άγγελοι.
Κάποιες φορές, στο πέρασμά μας από τη γη, χάνουμε τα βήματά μας και βαδίζουμε σε δρόμους με πολύ πόνο.
Τότε χρειαζόμαστε κάποιον άλλον άγγελο να μας δείξει τον δρόμο και να μας βοηθήσει να πετάξουμε πάλι ψηλά…”

Η παρουσίαση από το οπισθόφυλλο δείχνει το στίγμα του βιβλίου. Την θεματογραφία του και τον σκοπό του. Η κόλαση του κόσμου των ουσιών, τα ειδικά στελεχωμένα από ειδικούς, κέντρα απεξάρτησης, η αρχική άρνηση της πραγματικότητας από τους γονείς που καλούνται να διαχειριστούν έναν εφιάλτη και η συντριβή της παραδοχής. Οι “φωνές” των συμπτωμάτων των παιδιών που δεν ακούνε έγκαιρα οι γονείς. Τα ψέματα, η αλλαγή στάσης ζωής, η παραβατικότητα. Η δική τους ορολογία, τα στέκια, τα κυκλώματα μα και η εσωτερική πάλη των ίδιων των “θυμάτων”. Και όλα τα συναισθήματα που εναλλάσσονται στην ψυχή τους. Τα αρνητικά συναισθήματα. Ο πόνος, ο θυμός, η απελπισία, η ντροπή.

Τα ευρηματικά ονόματα, όπως η “χασισένια” και η “Ηρώ”, η πορεία του κεντρικού ήρωα από την στιγμή που στην ζωή του θα μπει, με έναν παράδοξο τρόπο, ένας ΦΙΛΟΣ και το προσωπικό στοίχημα της ζωής του μέχρι το σήμερα. Ένα σήμερα που θα φέρει δάκρυα στα μάτια.

Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με στρωτή γραφή. Πειστικοί και προσεγμένοι είναι οι διάλογοι, ενδιαφέρουσα η πλοκή και γρήγορη η ροή. Το καλοδουλεμένο έργο της κ. Σκορδά βρίθει ουσιαστικών νοημάτων, γεγονός που το καθιστά ως αξιοδιάβαστο έργο.

“Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ” ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΡΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ

Πρωτοπαρουσιάσαμε τον Κουτσιαρή στην σελίδα μας, με τα έργα του «Καλεσμένοι στο σπίτι» και «Πορτοκαλάδα ΣΛΟΥΡΠ!», έργα που αναφέρονται στα μαθήματα, τη συγγνώμη, την αναγνώριση του λάθους, την αγάπη και την υπομονή των γονιών καθώς και την βιωματική μάθηση των παιδιών, προκειμένου να νοιώσουν τι νοιώθουν οι άλλοι όταν τους ενοχλούμε. “Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ” των ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΣΙΑΡΗ & ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗ κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική τον περασμένο Γενάρη.

“Τη νύχτα στο χωριό τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ. Κανείς δεν τολμά να βγει έξω. Φοβούνται τους λύκους που περιφέρονται στο δάσος. Κανείς δεν ξέρει αν είναι άγριοι ή ήμεροι, αλλά και κανείς δεν μπορεί να τους σκοτώσει. Ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία μιας γυναίκας, της Μαριάννας, που έζησε πριν από διακόσια περίπου χρόνια σε αυτό το χωριό. “Μην τους πειράξετε!” είχε πει τότε. Κι όλοι σεβάστηκαν την επιθυμία της.
Όταν ο Λούης και οι γονείς του εμφανίζονται στο χωριό, με την ελπίδα να κάνουν ένα όμορφο ξεκίνημα εκεί, οι χωριανοί δεν τους καλοδέχονται. “Φύγετε! Όσο είναι καιρός!” τους προειδοποιούν καθημερινά. Φοβούνται την κατάρα ενός ισχυρού μάγου από το παρελθόν: “Καταραμένοι όλοι οι ξένοι που ζουν και θα ζουν σε αυτό το χωριό!”.
Ο Λούης και η Άννα, η μοναδική του φίλη στο χωριό, θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου. Γρήγορα θα διαπιστώσουν πως δεν πρόκειται για θρύλο, αλλά για μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, μίσους, εκδίκησης, πέρα για πέρα αληθινή.
Άραγε θα καταφέρουν να φτάσουν ως το τέλος ή η κατάρα είναι τόσο ισχυρή, που θα παγιδέψει και τους ίδιους; “

Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου και αγωνίας, που διαδραματίζεται σε ένα χωριό με ένα παράξενο όνομα. ‘Ενα απομακρυσμένο χωριό στο οποίο θα συναντηθούν οι δυο κεντρικοί ήρωες ,οι δυο μικροί φίλοι πλέον, που πέρα από την αληθινή φιλία που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, θα προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτό το χωριό που ζει μέσα σε κρυμμένα μυστικά και ταλανίζεται από θρύλους και φόβους. Ποιος θα τους βοηθήσει σε αυτό; Και τι ρόλο θα παίξει η εγκιβωτισμένη ιστορία του Έστεφαν και του Ίονα; Μήπως εκεί κρύβεται το κλειδί;

Η αληθινή φιλία, η αγάπη κάθε είδους, μητρική – αδελφική, η Κακία και η καλοσύνη, είναι στοιχεία που υπάρχουν στο έργο, ένα έργο περιπέτεια, που είναι βέβαιο πως θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε έναν παραμυθένιο κόσμο.

“Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ” – ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Την Μανταλένα – Μαρία Διαμαντή γνωρίσαμε πρώτη φορά με το έργο της “Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ” που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Και αυτό το έργο είναι έργο που απευθύνεται σε όλους. μικρούς και μεγάλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Δελφοί 1910. Η Θεώνη και ο Άγγελος . Δυο αδέλφια 8 και 11 ετών ανακαλύπτουν ένα κουτί. Ένα παράξενο κουτί. Το κουτί της Πανδώρας. Είναι η στιγμή που θα εμφανιστεί μπροστά τους η Πυθία. Είναι αυτή που θα τους δείξει το περιεχόμενο του. Φωτογραφίες. Φωτογραφίες από το “μέλλον” που αφορούν σε γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.
Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος, Ισπανική γρίπη, Μικρασιατική καταστροφή, Γκουέρνικα, Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, Περλ Χάρμπορ, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, Πόλεμος στο Βιετνάμ, Εισβολή στην Κύπρο, Τσερνόμπιλ, Έιτζ, Πτώση του τείχους του Βερολίνου, Παιδιά της Μπιάφρα, Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (Δίδυμοι Πύργοι), Καταστροφή στο Δάσος του Αμαζονίου, Κλιματική αλλαγή, Τσουνάμι στην Ινδονησία, Ρατσισμός και Εκφοβισμός (bullying), Έκρηξη στο Λίβανο και η πανδημία που επληξε την ανθρωπότητα στο σήμερα, ο Κορονοιός (Covid-19).

Και είναι άξιο αναφοράς, το πως η συγγραφέας κατάφερε σε μόλις 138 σελίδες να χωρέσει τόση ιστορία, γεγονότα και προσωπικότητες για πάνω από έναν αιώνα ιστορία. Ένα έργο μέσα από το οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι θα κατανοήσουν το παρελθόν μας, το τι μας οδήγησε στο σήμερα, χωρίς την κλασική μορφή μάθησης της ιστορίας με ημερομηνίες κλπ, μα και πως θα πρέπει να γραφτούν οι νέες σελίδες της ιστορίας, μέσα από την δικαιοσύνη, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και την εντιμότητα. Και θα κλείσουμε με την αφιέρωση της συγγραφέως που είναι και ο λόγος που προτείνουμε το βιβλίο:
“Στα παιδιά όλου του κόσμου που δεν πρέπει να πάψουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο…”

“ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ” – ΑΝΝΕΤΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Την Αννέτα Μαρκογιαννάκη γνωρίσαμε και παρουσιάσαμε στην σελίδα μας, όταν κυκλοφόρησε το έργο της “Μάθε με να σ΄αγαπώ“. Τον περασμένο Δεκέμβρη κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο με τίτλο “ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ“.
«Τρεις κόρες, μία μάνα και ένας ιός.

Ένα κρυμμένο γράμμα που ξεθάβει ανείπωτα οικογενειακά μυστικά από σκοτεινές σοφίτες του παρελθόντος.
Η Αλεξάνδρα, η κεντρική ηρωίδα, είναι συγγραφέας. Εμπνέεται το νέο της μυθιστόρημα από τον έρωτά της που εκτυλίσσεται σε απόσταση, όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.
Μέρα με τη μέρα ξεκλειδώνει τη θωρακισμένη καρδιά της, τολμώντας να αφεθεί στην αγάπη. Γιατί τα όνειρα δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα…
Θα καταφέρει άραγε να ξορκίσει τους δαίμονές της; Θα καταφέρει να πάψει να φοβάται τους φόβους της; Θα καταφέρει να συγχωρήσει; Να λυτρώσει και να λυτρωθεί;
Μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές διαφαίνεται η πολυπλοκότητα των σύγχρονων σχέσεων, η τρωτότητα της ανθρώπινης φύσης αλλά και το ψυχολογικό προφίλ κάθε πρωταγωνιστή, μπολιασμένο με απίθανες συμπτώσεις και αναπάντεχες αποκαλύψεις.»

Κάθε μορφή αγάπης, η κεντρική ιδέα όλου του έργου. Αδελφική, γονεϊκή, φιλική, ερωτική, οικουμενική, παγκόσμια. Η αγάπη ενός ανθρώπου προς έναν άλλον. Και αν αυτή είναι η κεντρική ιδέα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, περνούν έννοιες, συναισθήματα και καταστάσεις. Η γνώση, η ελευθερία, η αυτογνωσία, η εμπιστοσύνη, η συνειδητότητα. Το πως διαχειριζόμαστε καταστάσεις και μυστικά, το πως διαμορφωνεται η προσωπικότητα μας από την παιδική μας ηλικία και το τι εισπράττουμε από την πατρική μας οικογένεια. Τα μυστικά, ο έρωτας σε απόσταση, η μοναξιά, η υπομονή και η ελπίδα. Γίνεται φανερό ότι και τα δύο αυτά αφηγήματα και διηγήματα της ψυχολόγου έχουν ένα κοινό υπόβαθρο. Και τα δύο αναφέρονται στην αγάπη, την συντροφικότητα, τις σχέσεις των ανθρώπων, τα μυστικά και τα λάθη καθώς και την δύναμη των ανθρώπων για την πορεία της ζωής.
“…Και είσαι γεννημένος να ζεις ελεύθερος … από τα “πρέπει”, από τον φόβο, από τα άγχη. Το υπερβολικό άγχος “ρίχνει” το ανοσοποιητικό.

Άκουσε λιγότερο ειδήσεις, διάβασε περισσότερα βιβλία. Ο φοβισμένος άνθρωπος έχει μεγάλες τηλεοράσεις, ο ελεύθερος άνθρωπος έχει μεγάλες βιβλιοθήκες…”