Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

«Μια μέρα με τον Μότσαρτ» Μηνάς Βιντιάδης

Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου

Στην σειρά "Γνωρίζω τους μεγάλους μουσουργούς" της Ελληνοεκδοτικής κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Μηνά Βιντιάδη, σε προσεγμένη και μελετημένη εικονογράφηση Ράνιας Ηλιάδου για παιδιά από 7 ετών και άνω.
 Πρόκειται για το δεύτερο έργο της σειράς. Το πρώτο «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021. 
 […Ο κύριος Διονύσης άρχισε να αφηγείται, σαν μαγεμένος, πόσο σπουδαίος υπήρξε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους...

«Μπορούμε να πούμε ότι ο Μότσαρτ καθιέρωσε το κοντσέρτο για πιάνο ως μια πολύ σημαντική και αγαπητή φόρμα μουσικής. Πριν απ’ αυτόν ο κόσμος είχε ακούσει μόνο κοντσέρτα για τσέ- μπαλο, κυρίως του μεγάλου Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ».
Η Νάνερλ συνέχισε την αφήγηση του δασκάλου συγκινημένη… «Εξακόσια τριάντα έργα συνέθεσε! Μέσα στα τριάντα πέντε, μόνο, χρόνια που έζησε ο Αμαντέους, έγραψε τόσο πολλά όμορφα πράγματα. Από πέντε χρόνων, ως παιδί-θαύμα που ήταν, μέχρι λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή έγραφε, έγραφε, το μυαλό του ήταν ένα ηφαίστειο που δεν έβγαζε λάβα, αλλά μελωδίες και αρμονίες»…]
Ένα πλούσιο και καλογραμμένο βιβλίο που αποτελείται από δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος, η ιστορία του μικρού Αντώνη που μελετά για τη μεγάλη γιορτή του Ωδείου του. Είναι η στιγμή που η Νάνερλ, θα εμφανιστεί και μέσα από την αφήγησή της θα μάθουμε πότε ξεκίνησε η αγάπη του Μότσαρτ για τη Μουσική, πώς έγραψε τα κορυφαία έργα του, πώς ήταν η ζωή του και η σχέση του με τον πατέρα του, ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τον επηρέασαν, τα μικρά και μεγάλα μυστικά του.
Tο δεύτερο και επιμορφωτικό μέρος του βιβλίου, περιλαμβάνει Χρονολόγιο με τη ζωή του Μότσαρτ, Λεξικό Μουσικών Όρων, Λεξικό Συνθετών και Λογοτεχνών καθώς και τις Όπερες του Μότσαρτ. Η έμπνευση ως αρχή δημιουργίας, οι μεγάλοι μουσουργοί, η φωνή και η ψυχή των μουσικών οργάνων, η γνώση, η τέχνη και η μαγεία της μουσικής.
‘Ένα βιβλίο για να αγαπήσουν τα παιδιά την κλασσική μουσική και μια σειρά αφιερωμένη στους μεγάλους μουσουργούς της ανθρωπότητας.
Λίγο πριν από τη μεγάλη γιορτή του ωδείου του, ο Αντώνης μελετά τη σονάτα που θα παίξει. Έχει αγωνία, χαϊδεύει το πιάνο, «λίγη ώρα με Μότσαρτ» παρακαλάει, αλλά δεν διευκρινίζει με ποιον Μότσαρτ…
Η ευχή του γίνεται πραγματικότητα και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του η αδελφή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, η Νάνερλ, «φαινόμενο» της Μουσικής κι εκείνη, που καθόρισε τα πρώτα βήματα του μεγάλου συνθέτη.
Μέσα από την αφήγησή της μαθαίνουμε πότε ξεκίνησε η αγάπη του Μότσαρτ για τη Μουσική, πώς έγραψε τα κορυφαία έργα του, πώς ήταν η ζωή του και η σχέση του με τον πατέρα του, ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τον επηρέασαν, τα μικρά και μεγάλα μυστικά του.

Να σας πω για τον μπαμπά μου; Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου

 «Γίνεται με λίγες μόνο λέξεις η Μαίρη να πει τόσο πολλά για τον μπαμπά της; Σίγουρα ναι! ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΩΣΤΕ...»
 Το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Κουτσιαρή με τίτλο Να σας πω για τον μπαμπά μου; Κυκλοφόρησε σε μια πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση τον περασμένο Μάρτιο.   Ένα έργο για τον υπερήρωα μπαμπά που μπορεί να κάνει τα πάντα και δε φοβάται τίποτα. Για τον μπαμπά όμως που ναι, κάποιες φορές μπορεί να κουραστεί μα που και πάλι βρίσκει τον τρόπο να είναι κοντά στην οικογένεια του. Δυνατός και ακούραστος. Ένα βιβλίο για τα μικρά παιδιά ηλικίας από 4 ετών.

Η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου, Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφηση Λίλα Καλογερή


[…«Εσύ ξέρεις ποια είναι η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου;» ρώτησε τον Μάξιμο. «Το κουλούρι! Μέχρι να το κάνω μια μπουκιά! Ολοστρόγγυλο και πασπαλισμένο με σουσαμάκι. Μιαμ!» απάντησε εκείνος. «Χα! Θα ήταν το κουλούρι, αν δεν υπήρχε η μπάλα. Σουτάρω και γκολ!» φώναξε η Αλίκη. Φόρεσε τα αθλητικά της και ξεκίνησε για την προπόνηση….].
Η μικρή Χλόη ψάχνει να βρει την πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου. Ρωτάει παντού, παίρνει διάφορες «στρογγυλές» απαντήσεις μα εκείνη δε μένει ικανοποιημένη. Πρέπει να υπάρχει μια λέξη πραγματικά στρογγυλή!
Τι θα συμβεί όταν μια μικρή σαπουνόφουσκα σπάσει ξαφνικά; Τι θα ανακαλύψει η Χλόη; Και μαζί της όλα τα παιδιά;
Μια ιστορία για τη δύναμη της φαντασίας και την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, από τη Λίνα Μουσιώνη για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω, σε εξαιρετική εικονογράφηση Λίλας Καλογερή. Μια ακόμα πολυτελής και σκληρόδετη έκδοση από την Ελληνοεκδοτική.
Η Χλόη ψάχνει να βρει τη στρογγυλή λέξη, ρωτά και ξαναρωτά, γράφει, σχεδιάζει, ζωγραφίζει, αλλά καμία λέξη δεν της φαίνεται πραγματικά «στρογγυλή». Ώσπου μια μικρή σαπουνόφουσκα σπάει ξαφνικά και… Να είναι άραγε αυτή η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου;

ΕΡΑΤΩ – ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΚΟΝΤΟΥ
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

[…Από τότε είχαν περάσει πια τρεις μήνες. Ήταν τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 του Νοέμβρη, μεγάλη γιορτή για το σχολείο και για όλα τα παρθεναγωγεία12 και τα σχολεία θηλέων. Τα κορίτσια την περίμεναν με λαχτάρα, όπως και τ’ αγόρια των Τριών Ιεραρχών. Από μέρες επικρατούσε ζωηρή κίνηση στο σχολείο για την προετοιμασία της γιορτής. Την παραμονή είχαν στολίσει με μερσίνες τις πόρτες του παρθεναγωγείου μέσα κι έξω και η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων είχε γεμίσει με καρέκλες που είχαν φέρει τα κορίτσια από το σπίτι τους. Μπήκε και η Ερατώ στο σχολείο με την καρέκλα στο κεφάλι και φυλαγμένο στην τσέπη της πολύτιμο και ιερό τον φάκελο με ένα ολόκληρο μετζίτι 3 που της είχε βάλει ο πατέρας της, εισφορά για το σχολειό, να μην ξεχάσει να τον ρίξει στο τέλος της γιορτής στον ασημένιο δίσκο του εφόρου…]
Το δωδέκατο βιβλίο της Μαριέττας Κόντου, και πρώτο από την Ελληνοεκδοτική, κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Η συγγραφέας Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Συστημική Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας, με εξειδίκευση στην Kλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διαπιστευμένη Ειδική και Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια. Εργάστηκε στον χώρο της απεξάρτησης εφήβων για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά με εφήβους και ενήλικες και αναλαμβάνει την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό ομάδων θεραπείας και ευαισθητοποίησης. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η επιστημονική της ιδιότητα κάνει τα έργα της προσεγμένα και γραμμένα με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Η Ερατώ, ένα έργο 64 σελίδων σε εικονογράφηση ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΕΡΟΥΤΣΟΥ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω.
Στην ανθισμένη, φωτεινή και πολύχρωμη Σμύρνη η Ερατώ πηγαίνει σχολείο, κάνει φιλίες βαθιές, γελάει, ανακαλύπτει, ονειρεύεται τον εαυτό της επαναστάτρια… Εκεί γεννιέται η αγάπη της για τα βιβλία και εμπνέεται τις πρώτες της ιστορίες. Όμως, η χαρισματική μικρή Σμυρνιά θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει νωρίς τη χαμογελαστή πατρίδα των παιδικών της χρόνων, κουβαλώντας μέσα σε ένα μπαούλο πολύτιμα και αγαπημένα ενθύμια μιας αθώας και χαμένης πια ζωής. Τα παραμύθια που γράφει θα γίνουν μια μεγάλη παιδική αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους του τόπου της και μια νοσταλγική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ένα νοσταλγικό ταξίδι ψυχής στη Σμύρνη του ΄21 γεμάτο εικόνες και αναμνήσεις, ένα ταξίδι προσφυγιάς στην Αθήνα του τότε και στην Αθήνα του σήμερα. Ζωντανή και περιγραφική γραφή, το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που τα παιδιά θα ζήσουν, θα ακούσουν, θα νιώσουν και θα μάθουν. Θα μάθουν για ήθη και έθιμα αλλά και για γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία μας σε ένα συγκινητικό βιβλίο σε ένα αληθινό βιβλίο θησαυρός.


Η ζαχαρένια καρδιά του λύκου, Ευθυμία Ανδριώτη
Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια

 Η ζαχαρένια καρδιά του λύκου το έβδομο λογοτεχνικό βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέα Ευθυμίας Ανδριώτη για παιδιά και το πρώτο που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, είναι μια ιστορία για τη  γλυκιά δύναμη της αγάπης, την ομορφιά της αγάπης στις ψυχές όλων και τα αποτελέσματα της δύναμης της. 
 […Έχει στον πάγκο κατσαρόλες και τηγάνια, κουτάλες, κούπες και μικρούτσικα φλιτζάνια. Βάζα, δοχεία και πολύχρωμα πιατάκια, δίσκους, ταψιά, μεζούρες, κουταλάκια. Γνωρίζει αμέτρητες, χιλιάδες συνταγές, εύκολες, νόστιμες, καινούριες και παλιές. Μα το ακριβότερο απ' όλα τα υλικά της είναι η αγάπη που προσθέτει στα γλυκά της…]
 Η μικρή λαγουδίνα φτιάχνει  νόστιμα και λαχταριστά γλυκά.  

Τα πάντα τα ζυμώνει με όρεξη και φαντασία και τα ψήνει πάντα με πολλή αγάπη. Μετά, τα μοιράζει σε όλους στο δάσος. Τι θα συμβεί όταν ο πεινασμένος λύκος θα δοκιμάσει τα γλυκά της μικρής ζαχαροπλάστισσας λαγουδίνας;
Το παραμύθι, είναι γραμμένο σε ομοιοκαταληξίες με μικρά στιχάκια και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών περίπου.

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ της Ιστορίας – Βιβλίο 1: Αθήνα- Ευγενία Μανωλίδου
Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

 […«Τώρα που είναι όλοι απασχολημένοι, θέλετε να ιχνηλατήσουμε όλοι μαζί τον ιερό βράχο;» πρότεινε ο Οδυσσέας. «Δηλαδή, να κάνουμε μια βόλτα ή, καλύτερα, μια εξερεύνηση ή μια ξενάγηση...» εξήγησε η Αθηνά. «Να ιχνηλατήσουμε την Ακρόπολη και άλλα σημαντικά μνημεία της Αθήνας, της αρχαίας αλλά και της νεότερης εποχής, σπουδαία επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού!» «Μπορούμε να σας πούμε ιστορίες που λίγοι ξέρουν και να σας αποκαλύψουμε μυστικά που θα σας εντυπωσιάσουν. Τι λέτε; Θέλετε να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να γίνουμε ιχνηλάτες της Ιστορίας αυτής της σπουδαίας πόλης;»…]
 Το πρώτο βιβλίο της Ευγενίας Μανωλίδου με τίτλο ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ της Ιστορίας Βιβλίο 1: Αθήνα, κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ένα βιβλίο ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του κέντρου της Αθήνας, για παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών. 
 «H Αθηνά και ο Οδυσσέας, δυο δωδεκάχρονα παιδιά, προσκαλούν τους νέους φίλους τους από την Κίνα, τη Λι και τον Τσεν, σε μια ξενάγηση στην Αθήνα. Μαζί με την «εκπληκτική» ξεναγό τους θα ιχνηλατήσουν τη σπουδαία Ιστορία της πόλης μέσα από δέκα ξεχωριστούς προορισμούς: Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Λόφος της Πνύκας, Χοροθέατρο της Δόρας Στράτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πλατεία Συντάγματος, Εθνικός Κήπος, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά και Ακαδημία Αθηνών.

Στην περιήγησή τους αυτή, οι τέσσερις μικροί ιχνηλάτες έρχονται σε επαφή με τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την αξεπέραστη ομορφιά της πόλης των Αθηνών. Σύντομα, όμως, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση: έναν γρίφο που πρέπει να λύσουν…
Αν τα καταφέρουν, θα ανακαλύψουν μια από τις σημαντικότερες «αλήθειες» της ζωής!»

Ο ΑΛΕΚΟΣ στη Χώρα των Παθημάτων, Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια

 Το νέο βιβλίο της παιδαγωγού και μέλους του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της πολυγραφότατης συγγραφέως Γιώτας Αλεξάνδρου κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο από την Ελληνοεκδοτική σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. 
 Ο ΑΛΕΚΟΣ στη Χώρα των Παθημάτων είναι μια χιουμοριστική ιστορία για την αγάπη όλων των πλασμάτων της φύσης, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη φύση και στα πλάσματά της.
 […Θέλω να του μοιάσω. Μ' αρέσουν κι εμένα τα πειράματα. Να, όπως την άλλη φορά, που φόρεσα μαγιό στη γάτα και την έβαλα μες στον φούρνο να μαυρίσει. Η μαμά δεν το εκτίμησε. Δεν το κατάλαβα ποτέ. Εκείνη πώς κάθεται με τις ώρες κάτω από μια λάμπα να μαυρίσει; Αλλά ούτε και η γάτα το εκτίμησε. Όποτε με βλέπει, γίνεται πύραυλος…]
 Ο μικρός Αλέκος κάνει «πειράματα» γεμάτα φαντασία. Θέλει να μοιάσει στον μπαμπά του που είναι επιστήμονας με δικό του γραφείο. Μα τα πειράματα του είναι καταστροφικά για τα μικρά πλάσματα της φύσης. Το ίδιο συνέβη και όταν πήγε στο χωριό του παππού του. Ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να εξερευνήσει τη φύση και να κάνει ακόμα μεγαλύτερα «πειράματα». Όμως αυτή τη φορά συνέβη και κάτι ακόμα, κάτι πολύ παράξενο. 

Τι συνέβη στον μικρό Αλέκο; Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αναθεωρήσει τα σχέδια του για τα «πειράματα» του; Πώς ακριβώς το πάθημα έγινε μάθημα;
Η αντιστροφή των ρόλων είναι αυτό που πραγματικά θα κάνει τον μικρό Αλέκο να σκεφτεί διαφορετικά, να σεβαστεί όλα τα πλάσματα γύρω του, να κρατήσει τα όρια. Ένα βιβλίο για παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω.


Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο, Στέργια Κάββαλου
Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια


Τον περασμένο Φεβρουάριο κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Στέργιας Κάββαλου με Εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια για παιδιά από 5 ετών και άνω.
[…Όταν άνοιξα τα μάτια μου το πρωί, είδα το χάρτινο φωτιστικό-αερόστατο στο ταβάνι, όπως πάντα, τα αυτοκόλλητα λουλούδια που έκαναν το δωμάτιό μου να μοιάζει ονειρικός κήπος κολλημένα στον τοίχο, την αγαπημένη μου κούκλα, την Μπέτυ, κρεμασμένη από το πόμολο της πόρτας και έναν μεγάλο ροζ ελέφαντα…]
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη γνωστή έκφραση «a pink elephant in the room that nobody talks about it» [«ένας ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο για τον οποίο κανείς δεν μιλάει»]. Για τα προβλήματα που υπάρχουν, μα επιμένουμε να αγνοούμε, και η αρχή της λύσης τους είναι η παραδοχή της ύπαρξής τους.
Η Νανά ξυπνάει το πρωί να πάει σχολείο και αντικρίζει στο δωμάτιό της έναν μεγάλο ροζ ελέφαντα. Δεν πιστεύει στα μάτια της… Είναι αλήθεια; Μπορεί να το φαντάστηκε, ακόμα και να το ονειρεύτηκε! Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και ανησυχεί που η μαμά της συμπεριφέρεται σαν να μην τον βλέπει. Ο μόνος που τρομάζει και φωνάζει «Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο!» είναι ο μικρός της αδερφός. Τότε, κινητοποιείται όλη η οικογένεια, για να αντιμετωπίσει τον απρόσκλητο αυτόν επισκέπτη.


Nηρηίδες μου, Νεράιδες! , Κατερίνα Δημόκα
Εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας

 Η Κατερίνα Δημόκα είναι αριστούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, υπότροφος του ΙΚΥ, διαθέτει Master στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και Ειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Εργασία και χαρά βρίσκει στο δημόσιο σχολείο, ενώ συνεργάζεται με την Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς σε ποικίλες δράσεις για τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων, τη δημιουργική γραφή, τον πολιτισμό εν γένει. 
  […Γύρισα να φύγω και εκείνη τη στιγμή τον είδα! Ήταν ένας καλοσυνάτος παππούς, που στέριωνε σφιχτά τη βαρκούλα του στον κάβο. Από πού είχε άραγε εμφανιστεί; «Μη φοβάσαι τώρα, κόρη μου. Καλοσύνεψε ο καιρός...» είπε και τα χείλη του μισάνοιξαν σαν αχιβάδα. Στ' αλήθεια τον συνάντησα, πάνε χρόνια τώρα. Όμως, στη μνήμη μου έχω ακόμα τη φωνή του, που αντηχούσε λες κι έβγαινε από βαθιά σπηλιά. Στη μνήμη μου έχω ακόμα τα μάτια του, που άλλαζαν χρώμα σαν τη θάλασσα, και τα φρύδια του, δυο ασημένια δελφίνια. Θυμάμαι και τα κάτασπρα μαλλιά στο ηλιοκαμένο κεφάλι του. Έμοιαζαν με γραμμές από ξεραμένο αλάτι στις γούβες του βράχου μου.[…] - Διάλεξε ο έρωτας για τη Δωρίδα. Αγάπησε έναν θαλασσινό θεό, που κατείχε τη σοφία και τη μαντική. Έτσι, γεννήθηκαν οι ζηλευτές Νηρηίδες, που κράτησαν το όνομα του πατέρα τους.[…]– Όλα αυτά είναι ψέματα, παππού! Μόνο στα παραμύθια έρχεται εύκολα η αγάπη κι η χαρά. Να βλέπατε πώς ζούμε εμείς στο άγονο αυτό νησί... – Δεν το ξέρω, θαρρείς, παιδί μου; Γι' αυτό και οι Νηρηίδες αγωνίζονταν για το ανθρώπινο γένος. Καθεμιά είχε το δικό της έργο, που το φανέρωνε σαν αγαθή υπόσχεση το όνομά της. Μα αν υπήρχε ανάγκη, οι θαλασσινές κόρες βοηθούσαν θεούς και ανθρώπους στον κίνδυνό τους, όλες μαζί, αξεχώριστες σαν τους κρίκους της καραβίσιας άγκυρας…]
 Το όγδοο βιβλίο της και πρώτο που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική με τίτλο Νηρηίδες μου, Νεράιδες! είναι το πρώτο βιβλίο γνώσεων της συγγραφέα. Ένα αξιόλογο έργο για παιδιά άνω των 8 ετών για τον Νηρέα,  τις Νηρηίδες που έγιναν νεράιδες, Νύμφες του νερού, για τους μύθους.
 Παράξενος ο ταξιδιώτης που συναντά η Εύη στην ακρογιαλιά... Με μια μικρή βάρκα πλέει άφοβα στα κύματα και μοιάζει να ελέγχει τον καιρό. Τα μάτια του αλλάζουν χρώματα καθώς μιλά για τις θαλασσινές Νηρηίδες και μαζί μ’ αυτές για θεούς και ήρωες της μυθολογίας.

Η Εύη παρασύρεται από τις ιστορίες του, που –τι περίεργο– φτάνουν ως το σήμερα. Γίνονται θρύλοι και παραδόσεις για Νεράιδες, Ξωτικά και Γοργόνες!
Ποιος είναι ο αινιγματικός γέροντας και τι αναζητά στα αδιάκοπα ταξίδια του;

Το σεντούκι της καρδιάς, Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη
Εικονογράφηση Μαρία Μανουρά

 Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη με τίτλο Το σεντούκι της καρδιάς με ασπρόμαυρη εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά. 

[…Ο ήλιος είχε ανέβει αρκετά ψηλά στον ουρανό, όταν ο Παύλος μαζί με τον παππού Παύλο πήγαν στην πλατεία του χωριού. Εκεί συνάντησε τη Θωμαή, τον Λουκά και την Καλλιάνθη. Και τα τρία παιδιά είχαν έρθει από την Αθήνα διακοπές στο χωριό με τους γονείς τους. «Γιατί το χωριό μας», είπε ο παππούς, «είναι τουριστικό»[…] Η Θωμαή είχε τελειώσει κι εκείνη την Πέμπτη Τάξη, ο Λουκάς ετοιμαζόταν για το γυμνάσιο και η Καλλιάνθη ήταν η πιο μικρή της παρέας. Το φθινόπωρο θα πήγαινε στην Τετάρτη. Τα τέσσερα παιδιά γρήγορα γνωρίστηκαν και το παιχνίδι, όση ώρα έπινε ο παππούς τον καφέ του και κουβέντιαζε με τους συγχωριανούς, τα έφερε πολύ κοντά…]
Ο Παύλος αποχαιρετά την Αθήνα. Θα περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο χωριό του παππού. Ταξίδεψε ως τα Γιάννενα και από κει ο παππούς του τον πήρε με το αυτοκίνητο. Ήταν πολύ χαρούμενος. Οι διακοπές του ξεκινούν. Όλα θα αλλάξουν όταν θα κάνει την εμφάνιση του στο χωριό ένας ξένος που φοράει μαύρα γυαλιά. Ποιος είναι; Ο Παύλος και οι φίλοι του θα πρέπει να ανακαλύψουν όχι μόνο ποιος είναι ο «ξένος» μα και τι κρύβει το πέτρινο αρχοντικό. Ποιο μυστικό του παρελθόντος θα αναδυθεί;
Ένα βιβλίο για παιδιά από 8 ετών και άνω, ανθρώπινο και συγκινητικό που μιλά για τη νοσταλγία και την ξενιτιά, για την αγάπη του τόπου που γεννιόμαστε μα κυρίως για την μητρική και τη γονεϊκή αγάπη που αγόγγυστα υπομένει και περιμένει. Για τη «γιαγιά της καρδιάς», για την αγάπη για τα ζωάκια, για τη φιλία. Για το σεντούκι της καρδιάς μας, εκεί που αποθηκεύουμε πολύτιμα κομμάτια της ζωής μας.
Μια τρυφερή ιστορία για την αξία της φιλίας και τη δύναμη της μητρικής αγάπης.