Συγγραφέας του βιβλίου «Η άχρονη παραλία» – Εκδόσεις «Κάκτος»

Δεν είναι μόνο «εκείνη» και «εκείνες» που μας συστήνει η Φιόρη Ζαφειροπούλου, μέσα από το μυθιστόρημά της «Η άχρονη παραλία». Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται εξαρχής τη μεγάλη της επιθυμία όχι μόνο να αναδείξει το μεγάλο κεφάλαιο του τράφικινγκ, αλλά και να προκαλέσει με όχημα την ιστορία των ηρωίδων της, κοινωνική κινητοποίηση ενάντια στη μάστιγα που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Vivlio-life, ζητά να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας, προκειμένου να περιοριστεί η εκμετάλλευση γυναικών και μας συστήνει τη σπουδαία δράση του Κοινωνικού Εργοστασίου Μόδας SOFFA, που φροντίζει για την ενδυνάμωση και την εργασιακή και κοινωνική ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας και γυναικών σε κίνδυνο εκμετάλλευσης. Όπως λέει η συγγραφέας «η ενέργεια κινητοποίησης δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και κινητήριες δυνάμεις. Θα κινητοποιηθούν και άλλοι, τώρα ή αργότερα, εδώ ή σε μια άλλη χώρα, και θα βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Ποια έννοια δίνετε στο επίθετο άχρονη του τίτλου σας; Είναι μια αιώνια παραλία, ή μήπως μια παραλία δίχως αρχή και τέλος;
Η άχρονη παραλία, είναι η αρχή και το τέλος, είναι το σημείο που ξαναγεννιέσαι, καθώς η γέννηση, η αναγέννηση, μπορεί να είναι διαρκής και να συμβαίνει όποια στιγμή εσύ το επιλέγεις. Η έννοια του χρόνου είναι κομβική για τη ζωή μας και πολλές φορές φαίνεται να γίνεται φυλακή και τοίχος μπροστά μας, αντί να είναι μια λειτουργική μονάδα μέτρησης που δημιουργήσαμε για να μας διευκολύνει.


Εκείνη και εκείνες… Είναι οι γυναίκες που γνωρίζουμε σ’ αυτό το ευαίσθητο μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται όμως σε πραγματικά γεγονότα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι εκείνη και ποιες εκείνες.
Εκείνη είναι ένα κορίτσι που συναντάμε δίπλα μας, μέσα μας, είναι ένα κορίτσι που γνωρίζουμε καλά. Έχει τα ίδια όνειρα με εμάς, αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις που όλες μας λίγο ή πολύ συναντήσαμε στη ζωή μας. Είναι αφορμή για να κοιταχτούμε μέσα μας και να δούμε μήπως υπάρχει τελικά και ένας άλλος τρόπος να διαχειριστούμε τη ζωή μας, ώστε να την νικήσουμε αντί να αφεθούμε να μας πάει σαν ακυβέρνητο πλοίο προς τα βράχια της ζωής. Να δούμε άλλους τρόπους αυτοδιαχείρισης, ώστε να γίνουμε κυβερνήτες του ταξιδιού της ζωής μας και να το απολαύσουμε περισσότερο.
Εκείνες είναι κορίτσια που δεν συναντάμε ποτέ και όμως ζουν δίπλα μας, δεν τα βλέπουμε και όμως άθελα μας τα πληγώνουμε με τις επιλογές της ζωής μας. Είναι κορίτσια πιο άτυχα από εμάς, που γεννήθηκαν σε άλλες οικογένειες, σε άλλες κουλτούρες. Η εποχή όμως προστάζει να τις δούμε και να κάνουμε κάτι για αυτές, να αλλάξουμε λίγο τη συμπεριφορά μας, δεν μας κοστίζει πολύ. Για εκείνες όμως η αξία αυτή της αλλαγής μας έχει τεράστιο αντίκτυπο. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια ζωή τυραννίας και στην ελευθερία.


Από τη μια εκείνη στον ευρωπαϊκό νότο «όπου οι γυναίκες θεωρείται πως ζουν ισότιμα με τους άντρες». Από την άλλη εκείνες γεννημένες «στα φτωχά κράτη των Βαλκανίων και της Αφρικής όπου η αξία της γυναίκας είναι αναλώσιμη». Μιλήστε μας για εκείνες που πέφτουν θύματα σωματεμπορίας, πριν προλάβουν να ονειρευτούν…
Εκείνες δεν έχουν σε κανέναν να στραφούν… Μόνο εκείνη θα μπορούσε να τις βοηθήσει. Περιγράψτε μας τη στιγμή που οι δρόμοι των πρωταγωνιστριών σας συναντιούνται «στο φυσικό πέρασμα των τράφικερ από την Ανατολή στη Δύση στα ελληνικά παράλια». Η χώρα μας δυστυχώς θεωρείται το κέντρο εμπορίας της Ευρώπης, καθώς 90% των παράνομων μεταναστών εισέρχονται στην Ευρώπη από τη χώρα μας.


Η Άρτεμις, εκείνη δηλαδή, δημιουργήθηκε ένα καλοκαίρι σε μια ελληνική παραλία με υπέροχη θάλασσα. Δημιουργήσατε και ολοκληρώσατε αυτόν το χαρακτήρα μέσα σε δώδεκα μέρες. «Σαν χείμαρρος ξεχύθηκε από μέσα μου», γράφετε. Τι ήταν όμως αυτό που ενεργοποίησε τη σπίθα της έμπνευσης;
Οι εμπειρίες που έζησα τα τελευταία χρόνια, οι εικόνες που είδα, τα λόγια που άκουσα ήρθαν και έδεσαν μέσα μου σε μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί. Μια ελπίδα ότι μπορεί έτσι να αφυπνίσω, να συμβάλλω προς μια αλλαγή τόσο ατομική του κάθε ενός μας, όσο και κοινωνική αγγίζοντας σε ένα βαθύτερο επίπεδο τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινωνία μας σήμερα.


Παράλληλα, με την ηρωίδα σας γνωρίζουμε τη Ζαΐρα και κάποιους ανθρώπους που θα σταθούν στο πλάι της στη δύσκολη απόφαση που πήρε. Όπως ο Αιμίλιος, ο Γιώργος και ο Πολεμιστής. Μιλήστε μας γι’ αυτούς τους χαρακτήρες.
Αγόρια και κορίτσια σύντροφοι στη ζωή μας, οι κολλητές μας φίλες, οι πρώην έρωτες μας. Έρωτες που έσβησαν άκαρποι, αλλά είχαν τελικά ένα άλλο ρόλο να παίξουν στη ζωή μας. Καμιά φορά νιώθουμε ότι οι σχέσεις μας τελειώνουν βίαια, μας πονάει η αποκοπή. Ίσως όμως οι άνθρωποι αυτοί να ήρθαν στη ζωή μας για να μας αφυπνίσουν ή να μας βοηθήσουν σε άλλα επίπεδα και με διαφορετικούς ρόλους, που εκείνη τη δεδομένη στιγμή που εμείς κοιτάζουμε το ‘δέντρο’ των προσωπικών μας επιδιώξεων από εκείνους να μην μπορούμε να το αντιληφθούμε. Εμείς πονάμε γιατί φτιάξαμε με το μυαλό μας ένα ρόλο για εκείνους. Εκείνοι όμως έχουν άλλο ρόλο να παίξουν στη ζωή μας. Κάποιες φορές χρειάζεται να απελευθερώνουμε τη προσωπική βούληση, τον συμφεροντολογικό ατομισμό μας, για να αγκαλιάσουμε την αληθινή πορεία μας, το δυαδικό και συλλογικό καλό. Εκεί έρχεται η ουσιαστική απελευθέρωση και χαρά. Εκεί οι άνθρωποι μπορούν να μας δώσουν αυτό που πραγματικά ήρθαν να προσφέρουν στη ζωή μας και όχι αυτό που εμείς νομίσαμε και με εμμονή προσπαθούμε να αποσπάσουμε.


Η ηρωίδα σας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη όταν βλέπει νεαρές γυναίκες στα χέρια επιτήδειων ανδρών που με τη βία προσπαθούν να τις εκδώσουν. Αποφασίζει να δράσει και παράλληλα ξεκινά την έρευνά της. Μέχρι πού θα φθάσει;
Όσο μπορεί, δεν έχει σημασία τόσο το αποτέλεσμα της πράξης, όσο η πρόθεση και η προσπάθεια επίλυσης, αντιμετώπισης. Δεν είμαστε μόνες μας στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων της ζωής. Εμείς θα πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε και μετά θα έρθει ο επόμενος να πιάσει τη σκυτάλη να το πάει παραπέρα. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε ότι εμείς θα σηκώσουμε όλο το βάρος πάνω μας, ούτε ότι είναι αποτυχία αν δεν καταφέρουμε να το φτάσουμε στο τέλος. Αρκεί που κινητοποιηθήκαμε, διότι αυτή η ενέργεια κινητοποίησης δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και κινητήριες δυνάμεις. Θα κινητοποιηθούν και άλλοι, τώρα ή αργότερα, εδώ ή σε μια άλλη χώρα, και θα βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.


Είναι το σημείο της ανάγνωσης που μας προβληματίζει ως αναγνώστες. Άραγε τι θα κάναμε στη θέση της; Τι θα μας συμβούλευε ηρωίδας σας;
Να βάλλετε ένα λιθαράκι, ακόμα και απλά να το συζητήσετε με τους φίλους σας. Έτσι γίνεται η αλλαγή, έτσι βοηθάμε να αλλάξει το σύστημα.


Στην αρχή του βιβλίου σας μας συστήνεται ο Μαμαντού. Γίνεται μάρτυρας μιας επιχείρησης μεταφοράς αλυσοδεμένων γυναικών με φορτηγά. Του κρέμασαν ένα όπλο στον ώμο και του είπαν πως πρέπει να γίνει σωστός πολεμιστής και να παραφυλάει το εμπόρευμα. Και αυτό έκανε. Άραγε θα μάθει ποτέ αυτό το αγράμματο παιδί τι απέγιναν οι γυναίκες που μετέφερε;
Αυτό θα το μάθουμε στο επόμενο μυθιστόρημα. Ο Μαμαντού εμφανίζεται αργότερα στη ζωή των κοριτσιών. Με πολύ απρόσμενες εξελίξεις και συγκυρίες.


Όλοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σας γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών σας. Σαρδηνία, Ρώμη, Παρίσι, Φλωρεντία, Λονδίνο… Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο τόπος για την έμπνευση;
Νομίζω περισσότερο από τον τόπο έπαιξε η παιχνιδιάρικη ελευθερία που νιώθεις όταν ταξιδεύεις. Νιώθεις μια αποσύνδεση από τη καθημερινότητα σου και από τους δεσμούς της. Φεύγεις από φορεμένους ρόλους και υποχρεώσεις εκπλήρωσης ψυχαναγκαστικών στόχων. Ανοίγεις στην ανακάλυψη τόσο προς τα έξω, όσο και μέσα σου. Εγώ πάντα όταν ταξιδεύω νιώθω σαν να ξανασυστήνομαι με τον εαυτό μου.


Τον επίλογο, ωστόσο του συγγραφικού αυτού οδοιπορικού το δώσατε σ’ ένα κήπο με λεμονιές στη Βουλιαγμένη. Ποια γεύση σας άφησε ο αποχωρισμός από τις ηρωίδες σας;
Είχα τόσα πολλά να γράψω και να πω ακόμα. Όμως είπα στον εαυτό μου ότι φτάνει. Τα υπόλοιπα στο επόμενο μυθιστόρημα. Έτσι ‘επέβαλα’ μια τελεία! Ήταν 28η Οκτωβρίου θυμάμαι, του 2019. Όμως Δεκέμβρη έγραφα ήδη το δεύτερο μου μυθιστόρημα. Παραμονή πρωτοχρονιάς έκανα με τον Mr Ripley που εμφανίζεται ξανά να μας δώσει ένα τέλος που δεν περιμέναμε να βρει.


«Το σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από το τώρα του αύριο», συνήθιζε να λέει φιλοσοφώντας η Άρτεμις. Μιλήστε μας για τη «δύναμη του τώρα» και πόσο σας εκφράζει ως άνθρωπο.
Έχει να κάνει με την αίσθηση του χρόνου που είναι άχρονος. Η ενέργεια και προσοχή μας πρέπει να εστιάζεται στο τώρα, αν θέλουμε να εξυπηρετεί την ευτυχία μας και το προορισμό μας. Το χθες πάει πέρασε, δεν έχει σημασία να το σκεφτόμαστε. Το αύριο θα έρθει και όταν έρθει με τις συνθήκες που θα φέρει, τις οποίες τώρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, θα το διαχειριστούμε και θα το βιώσουμε τότε. Η μόνη μας προσοχή είναι στο τώρα, να το ζούμε απολαμβάνοντας το στο έπακρο. Να είμαστε 100% ενεργοί στο τώρα μας και αυτό το τώρα να είναι δικό μας. Να μην θυσιάζουμε το δικό μας τώρα για να θρέψουμε όνειρα άλλων πυρήνων, είτε αυτοί είναι γονείς μας, είτε έρωτες μας. Διότι τότε απλά θα χάσουμε τη δική μας ζωή και θα ζήσουμε τις ζωές άλλων. Και αυτό το αντιλαμβάνεται καλύτερα κανείς όταν είναι συγκεντρωμένος στο τώρα του.


«Η άχρονη παραλία» είναι ένα βιβλίο με κοινωνικό σκοπό. Μιλήστε μας για το Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας, SOFFA.
Το Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας ένα δημιουργικό στούντιο παραγωγής, όπου σχεδιαστές μόδας και επαγγελματίες του χώρου συνεργάζονται με σκοπό την παραγωγή περιβαλλοντικά βιώσιμων ρούχων που έχουν ταυτόχρονα και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Και ποιος είναι ο σκοπός μας; Σκοπός μας είναι η ενδυνάμωση και η εργασιακή ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας και γυναικών σε κίνδυνο εκμετάλλευσης στοχεύοντας στη κοινωνική τους ένταξη και την ισότητα των φύλων. Αποστολή μας είναι: Η περιβαλλοντική αναγέννηση μέσα από μεθόδους παραγωγής μηδενικής φύρας, κυκλικής οικονομίας, χρήσης ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων φυσικών, φυτικών και vegan υφασμάτων νέας γενιάς.www.soffa.gr και στο FB Social Fashion Factory.


Μέρος των εσόδων του βιβλίου σας αποφασίσατε να δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θυμάτων έμφυλης βίας. Πόσοι και ποιοι τέτοιοι οργανισμοί δραστηριοποιούνται στη χώρα μας;
Υπάρχουν πολλές οργανώσεις και κρατικοί φορείς με σπουδαίο έργο και προσπάθεια στη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και παιδιών. Αν θέλετε μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία τους στο φεστιβάλ Raise Your Voice, που συντονίζω ετησίως σε συνδιοργάνωση όλων αυτών των κρατικών φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. www.raiseyourvoice.gr FB, instagram, youtube: Raise Your Voice Festival

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μέρος των εσόδων της συγγραφέως δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θυμάτων έμφυλης βίας.
Εκείνη γεννήθηκε σε μια από τις πλούσιες οικογένειες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι γυναίκες θεωρείται πως ζουν ισότιμα με τους άντρες. Εκείνες στα φτωχά κράτη των Βαλκανίων και της Αφρικής, όπου η αξία της γυναίκας είναι αναλώσιμη. Εκείνη είναι μια γυναίκα δυναμική, μια σύγχρονη αμαζόνα, που μέσα στην κοινωνία μας, αγκυλωμένη ακόμα στις παθογένειες του χθες, προσπαθεί να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: τον αληθινό έρωτα, την αναγνώριση, μια επιτυχημένη ανεξάρτητη καριέρα. Εκείνες είναι θύματα μιας τραγικής ιστορίας που εκτυλίσσεται παράλληλα στα ίδια ή σε άλλα γεωγραφικά μήκη. Νεαρές γυναίκες αδύναμες, που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν, τους έσκισαν τα πέπλα της αθωότητας φορώντας τους τις αλυσίδες της σωματεμπορίας. Συναντιούνται οι δρόμοι τους στο φυσικό πέρασμα των τράφικερ από την Ανατολή στη Δύση, στα ελληνικά παράλια.

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα σε μια ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα ξεκινάει μια ιστορία απελευθέρωσης, τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, για όλες τους. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, γεμάτη εμπόδια και πισωγυρίσματα, εκείνη στρέφεται προς τα μέσα προκειμένου να βρει τον εαυτό της και τη δύναμη που είχε, αλλά δεν γνώριζε. Εκείνες δεν έχουν σε κανέναν να στραφούν, δεν τους ανήκει ούτε καν το ίδιο τους το σώμα. Μόνο εκείνη θα μπορούσε να τις βοηθήσει.
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Βιογραφικό

Κοινωνική επιχειρηματίας, ακτιβίστρια, ακαδημαϊκή ερευνήτρια, συγγραφέας μυθιστορημάτων, σύμβουλος πολιτικής & παγκόσμια ομιλήτρια στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη βιομηχανία της μόδας και στην ενδυνάμωση γυναικών θυμάτων εμπορίας και γυναικών σε κίνδυνο εκμετάλλευσης. Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αναγέννηση του περιβάλλοντος μέσα από νέα πρότυπα παραγωγής, προμηθειών και κατανάλωσης στη μόδα.
• Ανακηρύχθηκε μέλος του Green Woman Board από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας 2020
• Κεντρική ομιλήτρια στο Athens40 & BBC News Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας 2020
• Ανακηρύχθηκε στις 100TOP Women 2019 από το Marie Claire Hellas
• Ήταν η κεντρική ομιλήτρια στα Ηνωμένα Έθνη – Τομέας Περιβάλλοντος την Ημέρα της Γυναίκας 2018 στην Αθήνα
• Ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας στο ντοκιμαντέρ “One Over Many” της Ελβετίδας σκηνοθέτριας Daphne Bengoa, σε παραγωγή του Flux Laboratory & OOM 2017

Η Φιόρη κατέχει βραβευμένο διδακτορικό στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Brunel Business School και είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες της Μόδας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.), Ερευνητικό Εργαστήρι. Διευθύντρια έργου του Παρατηρητήριου Ηθικής & Κυκλικής Μόδας και του Summer School στη Βιώσιμη Μόδα στο Διοικητικό Εργαστήρι του Ο.Π.Α. Είναι συντονίστρια για την Ελλάδα του παγκόσμιου κινήματος Fashion Revolution και του Φεστιβάλ Raise Your Voice σε συνδιοργάνωση με 56 κρατικούς φορείς & ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων και της κλιματικής κρίσης. Ιδρύτρια του Κοινωνικού Εργοστασίου Μόδας SOFFA που στοχεύει στην ενδυνάμωση γυναικών θυμάτων εμπορίας και γυναικών σε κίνδυνο εκμετάλλευσης και στην αναγέννηση του περιβάλλοντος. Εκτελεστικός παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ1 12 επεισοδίων Social Growth. Ιδρύτρια της αναγέννησης του αθλητικού vintage οικογενειακού της brand ΖΙΤΑ Ελλάς, του Refergon πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για ευάλωτο πληθυσμό και του Κέντρου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας The Nest. Συντονίστρια ευρωπαϊκών έργων: COSME και Erasmus Plus. Η ιστορία της Φιόρης έχει εμπνεύσει τη δημιουργία ντοκιμαντέρ κινηματογραφικών και τηλεοπτικών και έχει δημοσιευτεί από δημοσιογραφικά πρακτορεία σε πολλές χώρες του πλανήτη, είναι ομιλήτρια σε παγκόσμια φόρουμ και φεστιβάλ ενδυνάμωσης, η έρευνά της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά βιβλία.
Instagram @fiori_lpp_zit
email: [email protected]