Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν την ωραιότερη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα που στα παιδικά, κυρίως, μάτια φαντάζει ακόμα περισσότερο μαγική. Χιλιάδες παραμύθια έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο για αυτή την τόσο μοναδική γιορτή και οι εκδόσεις Καστανιώτη, στην παιδική λογοτεχνία έφεραν ξεχωριστές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες περιπέτειας, φαντασίας, δραστηριοτήτων, με χιούμορ και με μοναδική εικονογράφηση, για κάθε ηλικία. Πολυτελείς και με σκληρόδετα εξώφυλλα εκδόσεις, γεμάτα υπέροχες εικόνες που θα μαγέψουν τα παιδιά και θα κάνουν τη φαντασία τους να γεμίσει από όμορφες εικόνες, χρώματα και ιδέες. Διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ενδεικτικά μερικά υπέροχα βιβλία για τους μικρούς φιλαναγνώστες μας.


«ΝΑΙ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ!» ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” 2014

«Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Βιρτζίνια Ο’Χάνλον και στο πιο πολυδιαβασμένο άρθρο εφημερίδας παγκοσμίως, που ενέπνευσε πλήθος βιβλίων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών έργων. Πρόκειται για μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που εκτυλίσσεται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Όλα αρχίζουν το 1897, όταν το οκτάχρονο κοριτσάκι στέλνει ένα γράμμα στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα “Σαν”, την πιο αξιόπιστη της εποχής, ρωτώντας για την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Οι συντάκτες της εφημερίδας, έπειτα από πολλή σκέψη, αποφασίζουν να απαντήσουν στο ερώτημα που βασανίζει όλα τα παιδιά. Το γράμμα της Βιρτζίνια, αλλά και η απάντηση της εφημερίδας, μέσω του αρχισυντάκτη της Φράνσις Τσερτς, γίνονται ύμνος στην ξεγνοιασιά και την παιδικότητα που αποπνέουν τα Χριστούγεννα.
Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή της ηρωίδας, θα μοιραστούν την πίστη της στο πνεύμα και στο νόημα των γιορτών και θα ανακαλύψουν πώς ένα τέτοιο γράμμα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας για πάντα. Ένα τρυφερό βιβλίο που αποδεικνύει στα παιδιά πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, όχι μόνο τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά και όλη τη χρονιά, για να ζεσταίνει τις καρδιές τους»

Διαχρονικό το βραβευμένο έργο του Βασίλη Παπαθεοδώρου που πρωτοκυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 2013. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία. Η καθημερινότητα της μικρής ηρωίδας, η βασική της απορία για το αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, η επιστολή στην εφημερίδα και η πολυαναμενόμενη απάντηση στο ερώτημα της που την έκανε ευτυχισμένη, που άλλαξε τη ζωή της. Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Η χαρά που δίνει, η αγνή αγάπη των παιδιών σε εκείνον!
[…Πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Άι-Βασίλης. Θα ήταν τόσο ζοφερός, όσο αν δεν υπήρχαν Βιρτζίνιες. Γιατί τότε δε θα υπήρχε ούτε κι η αγνή πίστη των παιδιών, η ποίηση, η φαντασία, που κάνουν υποφερτή τη ζωή μας. Δε θα λαμβάναμε χαρά παρά μόνο μέσω των πέντε αισθήσεων. Το φως με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο θα έσβηνε…]

Μια εξαιρετική πλοκή και δομή αφού το καλογραμμένο αυτό έργο δεν σταματά στην απάντηση που έλαβε η Βιρτζίνια, μα συνεχίζει την ιστορία στον χρόνο. Μια ιστορία που ξεκινά το 1897 και φτάνει στο 1971, τοποθετημένη στη Νέα Υόρκη. Η 8χρονη Βιρτζίνια έχει μεγαλώσει. Χριστούγεννα του 1917 και η Βιρτζίνια ζει με την κόρη της στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Προσπαθεί να στηρίξει την σκληρή καθημερινότητα των παιδιών μιλώντας τους για την ιστορία του πιο αγαπημένου Αγίου των παιδιών. Το 1930, λίγα μόλις χρόνια μετά το παγκόσμιο κραχ, οι οικονομικές δυσκολίες των ανθρώπων είναι μεγάλες, μα η Βιρτζίνια προσπαθεί να δώσει χαρά με το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που δημιούργησε για μια πολύ φτωχή οικογένεια. Χριστούγεννα 1942. Τα παιδιά ζουν και πάλι πόλεμο. Και πάλι η Βιρτζίνια θα τους μιλήσει για εκείνο το γράμμα που έστειλε το 1897 στην εφημερίδα. Πώς θα βοηθήσει η Βιρτζίνια το 1954 ένα μικρό παιδάκι να δει τον Άγιο Βασίλη σε ένα πολυκατάστημα που δεν επιτρέπει την είσοδο στα έγχρωμα παιδιά; 1959, 1969, 1971 τα χρόνια περνούν και η μικρή εγγονή της, η Βιρτζίνια η νεότερη είναι στο προσκήνιο. Ποιον θα συναντήσει εκείνη στο ταξίδι της ζωής;

Ανθρώπινο, συγκινητικό, αισιόδοξο και δυνατό βιβλίο, τοποθετημένο ιστορικά σε σημαντικούς σταθμούς της παγκόσμιας ιστορίας. Α΄ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, οικονομικό κραχ, κοινωνική αναταραχή της δεκαετίας του ΄60 στην Αμερική . Ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε νεανική βιβλιοθήκη.

[…Βιρτζίνια, οι φίλοι σου κάνουν λάθος. Έχουν επηρεαστεί από τον σκεπτικισμό της εποχής μας. Δεν πιστεύουν παρά μόνο σε ό,τι βλέπουν. Νομίζουν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μικρό τους μυαλό. Όλα τα μυαλά, Βιρτζίνια, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλων ανθρώπων ή παιδιών, είναι μικρά. Σ’ αυτό το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι ένα μικρούτσικο έντομο, ένα μυρμήγκι. Το ίδιο μικρή είναι και η νοημοσύνη του. Πως λοιπόν να χωρέσει το μυαλό του όλη την αλήθεια και τη γνώση για τον αχανή κόσμο που μας περιβάλλει;

Ναι, Βιρτζίνια υπάρχει Άγιος Βασίλης!…

«Η καινούργια στολή του Αϊ-Βασίλη» – Μανώλης Νικόλτσιος

«Η στολή του Αϊ-Βασίλη έχει παλιώσει, είναι βρόμικη και γεμάτη τρύπες. Και σαν να μη φτάνουν αυτά του πέφτει και λίγο μικρή. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκτήσει μια καινούρια. Μήπως είναι καιρός να τολμήσει μια αλλαγή; Ποια στολή θα διαλέξει; Και γιατί τη νύχτα των Χριστουγέννων δε συναντά κανένα παιδί να τον περιμένει με προσμονή;»
Τον Δεκέμβρη του 2019, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, με τίτλο «Η καινούργια στολή του Αϊ-Βασίλη». Μια σκληρόδετη και πολυτελής έκδοση 30 σελίδων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών περίπου, ενώ η εικονογράφηση που δένει απόλυτα με το κείμενο είναι του Απόστολου Ιωάννου.

Η πρωτοχρονιά πλησιάζει. Μένει ένας μήνας μόνο και ο Άι Βασίλης αποφασίζει ένα πρωί να δοκιμάσει τη στολή του γιατί έχει παχύνει λίγο. Η στολή του είναι κατεστραμμένη. Πρέπει να προλάβει να ετοιμάσει καινούργια για να μπορέσει να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Οι καλύτεροι σχεδιαστές έχουν κληθεί, οι καλύτερες μοδίστρες επίσης. Και όλοι ήθελαν ο Άγιος Βασίλης να διαλέξει την δική τους στολή. Τι στολές του πρότειναν; Ποια θα διαλέξει και γιατί; Θα καταφέρει να είναι έτοιμος την νύχτα της πρωτοχρονιάς; Και θα πάνε όλα καλά ή υπάρχουν λάθη και τα παιδιά δεν τον υποδέχονταν όπως πάντα;
Ένα διασκεδαστικό και συνάμα συγκινητικό παραμύθι για μικρά παιδιά, ένα παραμύθι που εκτός από τη μαγεία των Χριστουγέννων θα αναδείξει στους μικρούς αναγνώστες την δύναμη της αγάπης, την παραδοχή και την αυτοπαραδοχή, την αγάπη στον εαυτό μας και την αποδοχή του εσωτερικού μας κόσμου. Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο πρόκειται για «Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μας θυμίζει ότι ο πραγματικός μας εαυτός, όπως και η μαγεία των γιορτών, δεν εξαρτάται από εξωτερικά γνωρίσματα αλλά κρύβεται μέσα μας.»

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και το νέο βιβλίο του Μανώλη Νικόλτσιου με τίτλο «Ησυχία, ο παππούς κοιμάται!»

«Ο Αϊ-Βασίλης… απεργεί» Μαρία Αρ. Καραγιάννη

Το πρώτο της βιβλίο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε η συγγραφέας Μαρία Αρ. Καραγιάννη. Την υπέροχη εικονογράφηση υπογράφει ο Γιώργος Σγουρός. Σκληρόδετη έκδοση μεγάλου μεγέθους, ιδανικό για μικρά παιδιά ηλικίας από 4 έως 7 περίπου ετών.

Απομένουν 10 ημέρες για τα Χριστούγεννα και το Μεγάλο Ξωτικό ψάχνει παντού τον Αϊ-Βασίλη αλλά δεν μπορεί να τον βρει πουθενά. Είναι κλεισμένος στο δωμάτιο του.

«Τόσα χρόνια δουλεύω ασταμάτητα και αισθάνομαι πολύ κουρασμένος! Κανένας δεν μπορεί να με αντικαταστήσει, ντι να κάνω για να ξεκουραστώ λίγο;»
Αποφασίζει να κάνει απεργία. Τα ξωτικά πρέπει να κάνουν κάτι. Πρέπει να τον πείσουν να συνεχίσει το έργο του. Τα παιδιά θα τον περιμένουν. Με ποιο τρόπο θα τον πείσουν να σηκωθεί από το κρεβάτι του; Τι θα καταφέρουν;
Η δύναμη της αγάπης- της παγκόσμιας αγάπης, η κατανόηση, η αγνή αγάπη των παιδιών, τα κίνητρα και οι αγνές προσδοκίες, είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του έργου και είναι αυτά τα στοιχεία που θα κινητοποιήσουν και τον Άγιο Βασίλη να προχωρήσει εκ νέου στην αποστολή του.
«Φτάνουν λοιπόν κι αυτά τα Χριστούγεννα! Τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς τα δώρα τους από τον Αϊ-Βασίλη και ήδη μετρούν τις μέρες αντίστροφα! Εκείνος όμως παίρνει την απόφαση να μη μοιράσει δώρα, αλλά να κάνει απεργία. Είναι τόσο κουρασμένος, ώστε το μόνο που θέλει είναι να κλειστεί στο δωμάτιό του και να απολαύσει επιτέλους τις γιορτές χωρίς να δουλεύει. Αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στα ξωτικά, τα οποία αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Αλήθεια, πώς θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς δώρα από τον Αϊ-Βασίλη; Θα καταφέρουν τα ξωτικά να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Θα χρειαστούν άραγε βοήθεια; Θα καταλάβει τελικά ο Αϊ-Βασίλης πως χωρίς εκείνον οι γιορτές δεν μπορούν να είναι συναρπαστικές;»

«Η ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ

«Η Μάγια στο δάσος των Χριστουγέννων» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) με πρωταγωνίστρια τη μικρή Μάγια μετά το «Η Μάγια στη ζούγκλα». Η όμορφη εικονογράφηση είναι της Σοφίας Τουλιάτου.


Η μικρή Μάγια θυμώνει με τον χειμώνα που νυχτώνει νωρίς. Μια νύχτα Χριστουγέννων με έναν φακό θα πάει μια βόλτα στο δάσος χωρίς να φοβάται. Μπροστά της ένα μικρό σπιτάκι και μέσα ένα νεογέννητο μωρό. Ένα άλογο βρίσκεται κοντά της και με αυτό θα συνεχίσει τη βόλτα της στο δάσος. Και κάπου πιο κάτω μέσα στο δάσος, θα δει μια απλωμένη μπουγάδα. Με Κόκκινα ρούχα. Και όχι μόνο. Ποιον θα συναντήσει; Από τι θα μαγευτεί; Μέσα σε μια νύχτα, η μικρή Μάγια, θα δει τη γέννηση του Χριστού, τα αγγελάκια που ψέλνουν, το χιόνι, τα λαμπιόνια και τα καμπανάκια, τον Άγιο Βασίλη, θα δει στη βόλτα της ολόκληρη την μαγεία των Χριστουγέννων λίγο πριν κοιμηθεί εκείνη τη νύχτα. Και μέσα από την αφήγησή της Μάγιας τα παιδιά θα γνωρίσουν τη μαγείακαι την ομορφιά της πιο όμορφης εποχής του χρόνου.

«Είναι βράδυ Χριστουγέννων και η Μάγια τακτοποιεί τα πράγματά της. Βρίσκει ένα φακό κι αποφασίζει να κάνει μια τελευταία βόλτα για απόψε. Με περίσσιο θάρρος μπαίνει σ’ ένα δάσος. Ανάμεσα σε κλαδιά και χιόνια ανακαλύπτει όλα αυτά που ομορφαίνουν τις γιορτινές μας μέρες. Και ένα τραγούδι που μαγεύει όλα τα παιδιά λίγο πριν τον ύπνο»

«Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης» – Πολυχρόνης Κουτσάκης

Στη σειρά της Νεανικής βιβλιοθήκης του Μεταίχμιο, Κυκλοφόρησε η χριστουγεννιάτικη ιστορία για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω από τον πολυγραφότατο και βραβευμένο συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη με τίτλο Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης σε εικονογράφηση της Δέσποινας Γιαννακάκη

Ο Μπάμπης ζει σε μια μεγάλη φάρμα με ζώα. Είναι μοναχικός άνθρωπος και το μόνο που αποζητά είναι η ηρεμία. Εκεί η γειτόνισσα του, η φωνακλού Βαρβάρα και το κοριτσάκι της. Η Φανή που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Και η πολυαγαπημένη του ξαδέλφη, η Μάρθα, που όμως δεν ζει κοντά του αφού βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο και εργάζεται ως γραμματέας του Άγιου Βασίλη. Είναι αυτή που κάποια Χριστούγεννα θα ανατρέψει την καθημερινότητα του. Θα τηλεφωνήσει και θα τον ειδοποιήσει ότι στις τρεις το πρωί θα είναι κοντά του. Θα φτάσει με ένα έλκηθρο, και τους τάρανδους, τον Ρούντολφ και τον Χορευτή στη φάρμα και θα του ζητήσει το πιο παράδοξο πράγμα. Του ζητάει να πάρει τη θέση του Άγιου Βασίλη γιατί εκείνος αρρώστησε. Ο Μπάμπης δεν θέλει να χάσει την ησυχία του. Οι τάρανδοι τον αντιπαθούν. Καμινάδες δεν ξέρει να ανεβοκατεβαίνει. Ούτε μπορεί να τα βάλει με τον μεγάλο εχθρό του Άγιου Βασίλη. Αλλά ακόμα κι αν ξεπερνούσε όλα αυτά τα εμπόδια, ποιος θα πίστευε τον Μπάμπη για Αϊ-Βασίλη; Αφού ο Μπάμπης είναι…

Τι είναι ο Μπάμπης; Τι τον ανησυχεί; Αν δεχθεί να αναλάβει για μια νύχτα το έργο του Άγιου Βασίλη, θα γίνει αποδεκτός; Και αν όχι, γιατί; Τι θα τον κάνει να πάει στον Βόρειο Πόλο; Εκεί, θα ξεκινήσει την εκπαίδευση του, αλλά πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια όλη αυτή η περιπέτεια;

Τη συνέχεια θα την μάθουμε διαβάζοντας αυτήν την καλογραμμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία, με την ξεχωριστή πλοκή, την ανατροπή και κυρίως τα μηνύματα που περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Το χιούμορ και η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, η καλοσύνη, η αγάπη, το δώρο μιας ζεστής αγκαλιάς, η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο για παιδιά για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.