Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Η επιτυχημένη πορεία των εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κυρίως στην παιδική λογοτεχνία είναι γνωστή, ειδικά σε όλους όσοι ασχολούνται με το παιδικό και εφηβικό μυθιστόρημα. Αυτές τις γιορτές διαλέξαμε να παρουσιάσουμε βιβλία για μικρά παιδιά με χριστουγεννιάτικη θεματογραφία και φυσικά και τα εξαιρετικά έργα του John Jory που θεωρούμε ότι είναι μια θαυμάσια πρόταση για τις γιορτές των παιδιών.

«ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ» – Στέλλα Μιχαηλίδου

Για φέτος τα Χριστούγεννα μια ξεχωριστή επιλογή που έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν για τους μικρούς αναγνώστες, είναι το βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου «ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ».

Πρωταγωνιστής για μια ακόμα φορά, ο αγαπημένος όλων των παιδιών, Άγιος Βασίλης, που ετοιμάζει, όπως κάθε χρόνο, τα δώρα για τα παιδιά. Φέτος όμως, παραμονές Χριστουγέννων, στην χώρα που ζει ο Άγιος Βασίλης με τα ξωτικά, κάτι δεν πάει καλά και ο γελαστός Άγιος… χάθηκε! Κανείς δεν ξέρει που έχει κρυφτεί και γιατί! Κανείς δεν μπορεί να τον βρει!

Πώς θα τον βρουν για να πάρουν τα δώρα τους τα παιδιά; Φέτος ο Άγιος Βασίλης έχει απομονωθεί σε μια μικρή και από όλους μυστική σπηλιά. Τι τον έκανε όμως να κρυφτεί; Και τι θα απογίνουν αυτά τα Χριστούγεννα τα παιδιά όλου του κόσμου που τον περιμένουν;

«…Σήμερα η καρδιά μου είναι λυπημένη. Έφτασαν Χριστούγεννα, μια μέρα μόνο μένει. Τα δώρα μου δε φτάνουν για όλα τα παιδιά. Αλλού υπάρχει πόλεμος, αλλού βρίσκω κλειστά, αλλού δεν προλαβαίνω και χάνω τη σειρά…»

Ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών, γραμμένο σε έμμετρο λόγο με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία. Η κ. Στέλλα Μιχαηλίδου με το παραμύθι της αυτό δίνει το κίνητρο στους μικρούς αναγνώστες να σκεφτούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποια άλλα παιδάκια και δείχνει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους πως τα πραγματικά δώρα που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά, είναι δώρα απλά, γεμάτα αγάπη. Έτσι η αξία της προσφοράς είναι εμφανής και δείχνει στα παιδιά τι πρέπει να κάνουμε για να μοιραστούμε ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτόν τον κόσμο.

«…Δώρα θα μοιράσουμε, αγάπη και ευχές, κουβέρτες να ζεστάνουμε τις σκληρές καρδιές…».

Η Μυρτώ Δεληβοριά, βραβευμένη και καταξιωμένη πλέον εικονογράφος στον χώρο του παιδικού βιβλίου, «έντυσε» εξαιρετικά με εικόνες την καθόλα επιμελημένη έκδοση του Παπαδόπουλου.

LEGO- 12 HΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – MARGARET WANG

Μετάφραση: ΚΕΛΛΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Tα πολυαγαπημένα τουβλάκια LEGO, έχουν τα δικά τους βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Κυκλοφορούν ήδη 10 βιβλία, επιλέξαμε, ωστόσο, λόγω των ημερών να δούμε το Χριστουγεννιάτικο βιβλίο με τίτλο 12 HΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Ένα πολυτελές σκληρόδετο βιβλίο 40 σελίδων για παιδιά από 3 ετών και άνω. Ένα βιβλίο που καθώς τα παιδιά θα διαβάζουν θα μπορούν παράλληλα να μετρούν τις ημέρες. 12 ημέρες για τα Χριστούγεννα. Ρομπότ, λαμπερές νεράιδες, πειρατές, ξωτικά, ένα χαρούμενο βιβλίο με μια όμορφη εικονογράφηση που θα κρατήσει συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες.

«Την ΠΡΩΤΗ ημέρα των Χριστουγέννων, δύο καλοί φίλοι άρχισαν να ανταλλάσσουν δώρα…
Πώς θα γιορτάσουν οι φίλοι μας την κάθε ημέρα έως τα Χριστούγεννα;
12 γιορτινές ημέρες με παιχνίδι και φαντασία, γεμάτες εκπλήξεις!»

Mπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία Lego των εκδόσεων Παπαδόπουλος στην σελίδα του εκδοτικού

Ο Jory John στις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Jory John έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και μεγάλους σε εικονογράφηση Lane Smith. Έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας επάξια μια θέση στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times. Είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας. Εκτός από τη συγγραφή παιδικών βιβλίων έχει εργαστεί και στους New York Times και San Francisco Chronicle. Επίσης, για πάνω από έξι χρόνια εργάστηκε ως programs director στην 826 Valencia μια ΜΚΟ με εκπαιδευτικό αντικείμενο.

Το 2016 κυκλοφόρησε στην χώρα μας το βραβευμένο βιβλίο του «Καληνύχτα, λέμε!» σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά και εικονογράφηση Benji Davies. Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία μας με τους δύο αξιαγάπητους πρωταγωνιστές των έργων αυτής της σειράς που όλα τα παιδιά έχουν κυριολεκτικά λατρέψει: Τον κύριο Πάπιο και τον κύριο Αρκούδο.
Και τα 4 βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν, έχουν ολοζώντανη εικονογράφηση και με μια ιστορία με ήπια εξέλιξη που τραβά το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.

Ο Αρκούδος είναι πολύ κουρασμένος. Το μόνο που θέλει είναι να ξαπλώσει και να κοιμηθεί. Όμως ο κ. Πάπιος, ο γείτονας του δε νυστάζει καθόλου και θα επισκεφθεί μέσα στη νύχτα τον Αρκούδο με ένα σωρό ιδέες, για να περάσει το βράδυ του. Ο Αρκούδος, θυμωμένος, αρνείται τις ιδέες του, δε θέλει να παίξει χαρτιά, να παρακολουθήσει μια ταινία, να τραγουδήσει ή να φτιάξει χυμό. Θέλει να κοιμηθεί. Μα ο κ. Πάπιος δεν υποχωρεί. Φεύγει και ξαναγυρίζει. Τι θα συμβεί τελικά εκείνο το βράδυ;

Μια ξεκαρδιστική ιστορία που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες από 3 ετών και άνω. Ένα βιβλίο με χιούμορ για τα μικρά παιδιά που δε θέλουν να κοιμηθούν, ένα βιβλίο για δύο απίθανους φίλους που περνούν ένα βράδυ ξεχωριστό.
Το βιβλίο τιμήθηκε το 2015 με έπαινο E.B. White Read-Aloud στην κατηγορία εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου από την Ένωση Βιβλιοπωλών στις ΗΠΑ.
«Ο Αρκούδος δε βλέπει την ώρα να πάει για ύπνο. Ο Πάπιος όμως δε νυστάζει και θέλει παρέα! Ποιος θα πείσει ποιον τελικά; Και ποιος θα μείνει ξάγρυπνος;»

Μετά το «Καληνύχτα, λέμε!» το 2019 ακολουθεί το «Γύρνα σπίτι, λέμε!» Μια νέα περιπέτεια για τους δυο λατρεμένους πια, ήρωες μας, μια ιστορία για την αξία της φιλίας μα και για τα όρια της, την ιδιωτικότητα της ζωής κάθε ανθρώπου.

Ο κ. Πάπιος αναζητά τον φίλο του. Ο κ. Αρκούδος όμως έχει φύγει για ψάρεμα και θα λείψει μια εβδομάδα. Θέλει να χαρεί την ηρεμία του. Ο Πάπιος νοιώθει μόνος και προσπαθεί να σκεφτεί πώς θα περάσει τις ημέρες αυτές χωρίς τον κ. Αρκούδο. Και για τον Αρκούδο τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όσο τα φανταζόταν.

Τι θα κάνει ο Πάπιος; Τι θα συμβεί μέσα στο δάσος; Πώς θα αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις οι δύο φίλοι;

Η φιλία. Η παντοτινή φιλία. Αυτό θα νοιώσουν τα παιδιά στην νέα περιπέτεια των δύο φίλων που και αυτή θα αγαπηθεί εξίσου με το Καληνύχτα, λέμε!

«Ο Πάπιος θέλει να κάνει παρέα με τον Αρκούδο.
Όμως ο Αρκούδος έχει πάει εκδρομή για ψάρεμα για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Τι θα κάνει ο Πάπιος μόνος του όσο λείπει ο Αρκούδος;
Πώς θα ζήσει χωρίς τον καλύτερό του φίλο;»

Το 2020 κυκλοφόρησε το 3ο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Εντάξει, λέμε!» Ακόμα μια διασκεδαστική περιπέτεια με τον Πάπιο και τον Αρκούδο που προβάλλει για μια ακόμα φορά την φιλία.

Είναι χειμώνας και το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα. Πρέπει να απολαύσει αυτήν την ημέρα και φυσικά όχι μόνος του. Μα ο Αρκούδος το μόνο που ζητάει εκείνη την ώρα είναι να κάνει ένα ζεστό μπάνιο. Με τα χίλια ζόρια θα τον βγάλει έξω από το σπίτι για να παίξουν με το χιόνι. Όπως πάντα σε ό,τι προτείνει ο Πάπιος, ο Αρκούδος απαντά με ένα ΟΧΙ! Μέχρι που ο αρκούδος θα αρπάξει ένα γερό κρυολόγημα. Φυσικά τη φροντίδα του αναλαμβάνει ο Πάπιος. Μέχρι που…
Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ποιος πρέπει να φροντίσει ποιόν; Πόσο δυνατή είναι αυτή η φιλία και η αληθινή αγάπη μεταξύ δυο καλών φίλων; Πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια τους;

Ένα διασκεδαστικό και με έντονα συναισθήματα βιβλίο του Jory John που και αυτό θα αγαπηθεί πολύ από τους μικρούς αναγνώστες.

«Χιόνισε! Ο Πάπιος είναι κατενθουσιασμένος και δεν βλέπει την ώρα να βγει έξω και να χαρεί το χιόνι παρέα με τον καλύτερο φίλο του, τον Αρκούδο. Ο Αρκούδος, από την άλλη, δεν θέλει να το κουνήσει ρούπι από την μπανιέρα και το ζεστό σπιτάκι του.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί όμως στον ασυγκράτητο Πάπιο και στα παιχνίδια του στο χιόνι;»

Σ΄ αγαπάω λέμε!

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Σ΄ αγαπάω λέμε!» με μια νέα περιπέτεια του εξωστρεφούς κ. Πάπιου και του εσωστρεφούς κ. Αρκούδου.
Πρωινό Σαββάτου και ο Αρκούδος θέλει να τεμπελιάσει στο σπιτάκι του. Ο Πάπιος σκέφτεται να κάνει μια όμορφη βόλτα. Φυσικά όχι μόνος. Θέλει να πάρει μαζί τον Αρκούδο, τον φίλο του. Ο Αρκούδος, για μια ακόμα φορά, δε θέλει τίποτα. Θα βγουν όχι με μεγάλη προθυμία. Μα ξάφνου ένα μικρό ατύχημα θα χαλάσει την ημέρα τους, μα θα ενισχύσει την φιλία τους. Τι θα συμβεί και το είναι αυτό που θα κάνει ακόμα πιο δυνατή τη φιλία ανάαμεσά τους; Και μετά; Ένα είναι βέβαιο. Ο Αρκούδος πάντα θα αναζητά λίγη ησυχία και ο Πάπιος δε μπορεί να αποδεχθεί.

«Είναι Σάββατο πρωί και ο Αρκούδας ανυπομονεί να χαλαρώσει στο σπίτι ολομόναχος. Ο Πάπιος, βέβαια, έχει άλλη γνώμη – και δεν μπορεί να το χωρέσει το μυαλό του: Γιατί να θέλει κάποιος να περάσει μια τόσο όμορφη μέρα χωρίς παρέα; Μήπως ο Αρκούδος δεν τον συμπαθεί; Μήπως, λέμε;»

Δυο τόσο αντίθετοι φίλοι σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες που αξίζει να διαβαστούν και είναι βέβαιο πως θα αγαπηθούν.