Συγγραφέας του βιβλίου Διχασμένα χρόνια – Εκδόσεις Πηγή Παιδείας BOOKGURY

Μεγάλα γεγονότα που σφράγισαν την νεότερη ιστορία μας και ήρωες που τους βλέπουμε να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους από τη Γερμανική αρχικά και στη συνέχεια από την Βουλγάρικη Κατοχή αλλά και τον Εμφύλιο, πρωταγωνιστούν στα Διχασμένα χρόνια της Άννας Μητσοπούλου. Στην πλοκή του μυθιστορήματος τα συναισθήματα του αναγνώστη αλλά και της ίδιας βαραίνουν από τις αναφορές στο Άουσβιτς, το παιδομάζωμα, τον πόλεμο που έφερε αδερφό απέναντι στον αδερφό. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, οι ήρωές της «Δεν υποτάσσονται στην μοίρα τους, μέχρι τελευταία στιγμή αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους. Η ελπίδα κυριαρχεί στο τέλος και είναι η κινητήριος δύναμη των ηρώων μου! Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα του βιβλίου. Οι Έλληνες έχουν ψυχή αδούλωτη. Δεν υποτάχτηκαν ποτέ».

  • Τα Διχασμένα χρόνια κλείνουν μέσα τους όλη τη νεότερη ιστορία μας. Σε ποια πόλη τοποθετήσατε τους ήρωές σας και ποιο ρόλο έπαιξε σ’ αυτή την επιλογή ο τόπος καταγωγής σας, η Φλώρινα;
    Οι ήρωες μου ζουν τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου στην Θεσσαλονίκη. Ζουν στις εβραϊκές συνοικίες της πόλης και αντιστέκονται στον κατακτητή. Ο τόπος καταγωγής μου δεν έπαιξε κάποιο ρόλο. Θεωρώ ότι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μια πόλη σταθμό για τα Διχασμένα χρόνια.
  • Δεν είναι λίγα τα σημεία της πλοκής στα οποία ο αναγνώστης νιώθει πολλά και διαφορετικά δυσάρεστα συναισθήματα, με πιο έντονο εκείνο του θυμού. Ποια ήταν, όμως, τα δικά σας συναισθήματα σ’ αυτό το έντονο συγγραφικό ταξίδι;
    Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Χαρά λύπη, θυμός, αγωνία, απογοήτευση. Αυτή όμως δεν είναι η μαγεία της συγγραφής; Να προσπαθήσεις να εισχωρήσεις στις ψυχές των ηρώων και να νιώσεις τον θυμό τους και το χτυποκάρδι τους. Στόχος μου είναι να καταφέρω ώστε ο αναγνώστης ταξιδεύοντας στις σελίδες του βιβλίου μου να αισθανθεί, να προβληματιστεί, να οργιστεί και έπειτα να νοιώσει περήφανος για την καταγωγή του, γιατί είμαστε μια ράτσα που δεν δαμάζεται και πολεμάει μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της και τέλος να μακαρίσει τον εαυτό του που γεννήθηκε σε μέρες δημοκρατίας και ευημερίας.
  • Μελίνα. Με αγωνία παρακολουθούμε τη φυγάδευσή της από τον Κίμωνα για να γλυτώσει από το μένος των Βούλγαρων κατακτητών. Μιλήστε μας για τους δυο ήρωές σας και την ζωή της πρώτης στη Θεσσαλονίκη.
    Ο Κίμωνας δεν είχε ιδιαίτερη δράση στο έργο. Είναι ο από μηχανής θεός, αυτός που έδωσε τη λύση για να μεταφερθεί η Μελίνα στη Θεσσαλονίκη.
    Η Μελίνα είναι γυναίκα αγωνίστρια. Έγινε μητέρα δίχως να χαρεί την μητρότητα γιατί για κακή της τύχη βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Όμως αγάπησε ουσιαστικά τον γιατρό. Μαζί του έμαθε το νόημα της αληθινής αγάπης. Το μεγαλείο της συγχώρεσης από την πλευρά της είναι αυτό που δίνει άλλη διάσταση στη πλοκή.
  • Ραχήλ Μακρή. Είναι η Εβραία φίλη της Μελίνας. Ποιοι λόγοι και ποια γεγονότα έκαναν τις δυο γυναίκες να δεθούν;
    Ο κοινός αγώνας, τα κοινά ιδανικά, η αγάπη για την πατρίδα και η λαχτάρα για τη λευτεριά έδεσαν τις δυο φίλες.
  • Βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτή την οδυνηρή ιστορία και η μοίρα. Βλέπουμε να παίζει πολλά παιχνίδια στην πλάτη των ηρώων σας. Τελικά υποτάσσονται σ’ αυτήν ή αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους αλλάζοντας το… γραμμένο τους;
    Δεν υποτάσσονται στην μοίρα τους, μέχρι τελευταία στιγμή αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους. Η ελπίδα κυριαρχεί στο τέλος και είναι η κινητήριος δύναμη των ηρώων μου! Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα του βιβλίου. Οι Έλληνες έχουν ψυχή αδούλωτη. Δεν υποτάχτηκαν ποτέ.
  • Και μόνο η ανάγνωση ή το άκουσμα της λέξης Άουσβιτς προκαλούν ανατριχίλα ακόμη και σήμερα. Πόσο ψυχοφθόρο αποδείχτηκε για σας αυτό το άγριο κεφάλαιο που έπρεπε να εντάξετε στην ιστορία σας;
    Ναι, ήταν ψυχοφθόρο και δεν ήταν ευχάριστες οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν την κόλαση. Όμως ήταν γεγονότα που βίωσαν οι άνθρωποι και οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τους δώσουμε την βαρύτητα που τους πρέπει.
  • Ο Εμφύλιος, είναι εκείνος ο πόλεμος που σφράγισε τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία και το παιδομάζωμα μια από τις πιο μελανές σελίδες της. Είχατε στη διάθεσή σας κάποιες μαρτυρίες για τη δική σας επινοημένη ιστορία;
    Ήταν ιστορίες που είχα ακούσει από διάφορους ανθρώπους, που διάβασα μόνη μου και έπειτα έπλεξα τον μύθο και έφτιαξα τη δική μου ιστορία.
  • Πολλοί λένε πως το παιδομάζωμα συνεχίζει να είναι ένα ανεξερεύνητο θέμα. Πιστεύετε πως θα δοθεί ποτέ απάντηση στο καυτό ερώτημα που αφορά τα παιδιά (κυρίως εκείνα που μεταφέρθηκαν στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες): Σωσμένα ή θύματα απαγωγής;
    Δεν είμαι ειδική για να δώσω απαντήσεις για ένα τόσο περίπλοκο θέμα. Όμως κατά την ταπεινή μου άποψη νομίζω ότι δεν θα μάθουμε την αλήθεια ποτέ.
  • Γερμανική Κατοχή – Βουλγάρικη Κατοχή – Εμφύλιος. Σε ποιο ιστορικό γεγονός θα βάζατε τον πιο αιματηρό τίτλο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα σας;
    Οι Βούλγαροι όπως έχω ήδη πει, θεωρούσαν ότι η Μακεδονία δικαιωματικά τους ανήκε. Δεν ήρθαν σαν κατακτητές όπως οι Γερμανοί. Οι θηριωδίες εις βάρους του ελληνικού λαού ήταν ολέθριες, απάνθρωπες και έχουν καταγραφεί στα κιτάπια της ιστορίας. Ο Εμφύλιος από τη άλλη δίχασε τον ελληνικό λαό, ήταν ένας αδελφοκτόνος πόλεμος που ταλάνισε τον ελληνισμό. Ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, μπορεί κάποιος να απαντήσει; Πώς θα ήταν η επομένη μέρα αν…
    Είναι ερωτήματα που είναι νωρίς ακόμα για να απαντηθούν.
  • Τα Διχασμένα χρόνια είναι συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου σας Αιματοβαμμένα χρόνια και βλέπουμε να πρωταγωνιστούν σ’ αυτό οι δευτεραγωνιστές του. Νιώθατε πως τους «χρωστούσατε» χώρο και χρόνο;
    Ακριβώς, Όταν τελείωσα τα Αιματοβαμμένα χρόνια ένιωσα ότι δεν είχα πει την τελευταία μου λέξη. Ναι, έφτασα στην κάθαρση όμως σε κάποιους ήρωες δεν έδωσα το χώρο και τον χρόνο. Γεννήθηκαν λοιπόν στο μυαλό μου λίγους μήνες μετά τα Διχασμένα χρόνια! Ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη καθώς και για τον χρόνο που διαθέσατε να μιλήσουμε για τα Διχασμένα χρόνια!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μελίνα φυγαδεύεται από τον Κίμωνα στην Θεσσαλονίκη για να γλιτώσει από το μένος των Βούλγαρων κατακτητών. Τα πέτρινα χρόνια της κατοχής ζει και αγωνίζεται στη Θεσσαλονίκη έχοντας στο πλευρό της την Εβραία Ραχήλ Μακρή. Ένας αναπάντεχος έρωτας υπό το άγρυπνο βλέμμα του κατακτητή, ένα παιδί και ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό στο Αουσβιτς. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια. Έρχεται η πολυπόθητη απελευθέρωση και ξεκινάει ο εμφύλιος μαζί με το παιδομάζωμα. Το ίδρυμα της Βασίλισσας φιλοξενεί δύο κορίτσια, τέκνα των ηρωίδων που χάθηκαν.
Μα χάθηκαν ή μήπως ζουν σε κάποια άλλη γωνιά ανήμποροι να αντιδράσουν στο πολιτικό κατεστημένο; Περνούν τα χρόνια!
Η κεντρική ηρωίδα αναζητά την ταυτότητα της και ταυτόχρονα ξεκινάει ο Γολγοθάς για να βρει το χαμένο της παιδί. Όταν το βρει πιστεύει ότι έφτασε στην κάθαρση. Όμως κάνει λάθος καθώς κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια ενώ αλήθειες μιας ολόκληρης ζωής ξεπροβάλλουν…….

Βιογραφικό
Η Άννα Μητσοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο κοριτσιών. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής, ενώ στο παρελθόν άσκησε το επάγγελμα στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Φλώρινας. Το 2014 διορίστηκε στο Α΄ Περιφερειακό ΚΕΑΟ ως διοικητικός υπάλληλος όπου και υπηρέτησε για δυο χρόνια. Σπουδάζει στο τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού στο ΕΑΠ, όπου και φιλοδοξεί να γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Έχει γράψει τρία βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν στο παρελθόν. “Φώτισες τη ζωή μου” 2012 – ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, «Σαν δυο σταγόνες νερό» 2016 – Εκδόσεις ΜΑΤΙ, «Αιματοβαμμένα χρόνια» 2018 – Εκδόσεις ΜΑΤΙ. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση το βιβλίο «Φώτισες τη ζωή μου» επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Σήμερα υπηρετεί στην Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ Φλώρινας, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον πολίτη. Η συγγραφή είναι μια σχέση εξάρτησης για εκείνη. Είναι η διέξοδός της, καθώς δίνει νόημα στη ζωή της.