Συγγραφέας του βιβλίου «Κάθε μυστικό σου» – Εκδόσεις «Bell»

Εξαγνιστής και εξευγενισμένοι. Δυο επίθετα που προσδιορίζουν τους πρωταγωνιστές του τρίτου βιβλίου της σειράς «Ευγενείς Άγριοι» του Γιώργου Δάμτσιου. Εκτός από τα δυο τους κοινά γράμματα οι πρωταγωνιστές του φαίνεται να έχουν και «άλλα» πολλά και φοβερά που τους ενώνουν από το παρελθόν. Ο Εξαγνιστής, που είναι και ο κακός της ιστορίας, έχει δημιουργήσει ένα δικό του τρόπο πίστης προς τον Θεό που τον καθιστά άκρως επικίνδυνο για τους «άλλους» που θα βρεθούν δέσμιοι σ’ ένα υπόγειο. Το πόσο επικίνδυνο εύκολα θα το διαπιστώσουν οι αναγνώστες στα καθηλωτικά κεφάλαια του μυθιστορήματος. Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας -που φαίνεται να υπολογίζει τη γνώμη των αναγνωστών- «Ο Εξαγνιστής έχει ήδη γίνει αντικείμενο συζητήσεων. Και το πολύ όμορφο είναι πως τελικά, ό,τι και να έγραψα εγώ, ο καθένας θα τον κρίνει βάσει των δικών του βιωμάτων».

Το βιβλίο σας «δεν είναι αμιγώς ψυχολογικό θρίλερ. Ανήκει στη σειρά Ευγενείς Άγριοι των εκδόσεων BELL», όπως λέτε. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη σειρά για να μπούμε στο κλίμα της έκδοσης.
Η σειρά «Ευγενείς Άγριοι» φτάνει αισίως στο τρίτο της βιβλίο. Στα προηγούμενα δύο πρωταγωνιστής της ήταν ο Ελληνοϊταλός Λούκα Κοντρέτι. Το πρώτο, το «Σκοτεινό Πέπλο», είναι μια κατασκοπική περιπέτεια στην οποία θα συναντήσει κανείς προβλήματα όπως οι βομβιστικές επιθέσεις και η τρομοκρατία αυτού του είδους. Το δεύτερο, η «Εξημέρωση», έρχεται περισσότερο προς την αστυνομική περιπέτεια και τα θέματα που πραγματεύεται έχουν να κάνουν κυρίως με την πορνεία, τη γυναικεία κακοποίηση και τη γενικότερη «εγκληματική ανθρωποφαγία», όπως ενίοτε χαρακτηρίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα αυτού του είδους.
Τα βιβλία της σειράς έχουν μια σχετική αυτοτέλεια, οπότε στο τρίτο βιβλίο, το «Κάθε μυστικό σου», τη σκυτάλη παίρνει ο δεύτερος πρωταγωνιστής της, ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Ντόρμερ. Αυτή τη φορά η ιστορία ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το αστυνομικό. Όπως καταλάβατε, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον η σειρά να μεταπηδά συνεχώς σε γειτονικά είδη του λεγόμενου «crimefiction».

Εξαγνιστής και εξευγενισμένοι. Δυο λέξεις με κοινά τα δυο πρώτα γράμματα, που συναντά συχνά ο αναγνώστης σ’ αυτό το μυθιστόρημα. Θέλετε να τις προσδιορίσετε σε σχέση με τους πρωταγωνιστές σας;
Το «ευγενής άγριος» ακολουθεί κυρίως τον απόντα αυτού του βιβλίου, τον Λούκα Κοντρέτι. Αυτός είναι που πολλές φορές λειτουργεί ως άγριος, καθώς μπλέκει σε υποθέσεις που είναι περισσότερο έκνομες παρά νόμιμες, ενώ είναι και ο ορισμός του παρορμητικού χαρακτήρα. Ωστόσο, διακατέχεται μονίμως από καλά κίνητρα, οπότε ο φίλος του ο Τζορτζ τον αποκαλεί και ευγενή. Ο εξευγενισμός του πάντως μεταβάλλεται από βιβλίο σε βιβλίο. Όσο για τον Εξαγνιστή, είναι ο «κακός» αυτού του βιβλίου και τα κίνητρά του κάθε άλλο παρά ευγενή θα τα χαρακτήριζε κανείς.

Μια υπόθεση απαγωγής και μία υπόθεση εκβιασμού σε μια ιστορία με μεγάλη ένταση και έντονη πλοκή. Υπάρχει κάποιο σημείο που τέμνονται οι δυο υποθέσεις;
Το βασικό σημείο τομής τους έρχεται σχεδόν στο φινάλε, ωστόσο ο αναγνώστης του βιβλίου εντοπίζει «τομές» και κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Στο μεταξύ, στις κριτικές που έχω ήδη λάβει στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του βιβλίου, υπάρχουν αναγνώστες που σχολίασαν ότι από τη μέση και μετά έβλεπαν το βιβλίο σαν μια ενιαία ιστορία. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η οπτική τους και φυσικά με χαροποίησε.

Έξι άνθρωποι έχουν απαχθεί, λοιπόν, από τον αυτοαποκαλούμενο Εξαγνιστή κι έχουν φυλακιστεί σ’ ένα υπόγειο. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και ποιος ο κακός Εξαγνιστής;
Οι έξι απαχθέντες μοιάζουν σαν κάθε απλό και φυσιολογικό άνθρωπο που γνωρίζουμε. Θα μπορούσαν να είναι ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, εμείς οι ίδιοι. Οπτικά τουλάχιστον. Διότι πίσω από τα φαινομενικά φιλήσυχα πρόσωπά τους κρύβεται μια σειρά από ιστορίες που όσο αποκαλύπτονται, σοκάρουν. Ενδεχομένως να κάνουν και τον αναγνώστη να αναρωτηθεί πόσα μυστικά μπορεί να κρύβονται πίσω από τον καθένα τριγύρω του.
Όσο για τον αυτοαποκαλούμενο Εξαγνιστή, αυτός είναι εξαρχής επιθετικός και οι δολοφονικές του τάσεις είναι εμφανείς. Ξεκάθαρα δηλαδή είναι ο «κακός» της ιστορίας. Μένει να φανεί το κατά πόσο οι κρατούμενοί του διαφέρουν από αυτόν ή αν τελικά είναι χειρότεροι.

Και ποιο είναι το κοινό στοιχείο που ενώνει τις ζωές τους πέρα από τα μυστικά που κρύβουν; Ή μήπως δεν υπάρχει, οπότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο τρομακτικά;
Είναι ένα ερώτημα που αποφεύγω να απαντήσω καθώς μερικοί αναγνώστες αναζητούν συνδέσεις από την πρώτη του σελίδα και δεν θέλουν να μάθουν τίποτα εκ των προτέρων.

Ποιος από τις έξι απαχθέντες κρύβει το πιο μεγάλο μυστικό;
Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα κριτικές των αναγνωστών, οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν σίγουρα κάποια που είναι για όλους τα χειρότερα, αλλά αν κάποιος τα συνδυάσει με τα άτομα που τα κρύβουν και τις ιστορίες που υπάρχουν από πίσω τους, αρχίζει και το βλέπει διαφορετικά, δίνοντας ελαφρυντικά ή θεωρώντας τους εντελώς αδικαιολόγητους. Μου άρεσε πολύ που δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Είναι προφανές πως ο Εξαγνιστής έχει αναλάβει το ρόλο του τιμωρού. Χωρίς να αποκαλύψουμε την πλοκή δώστε μας κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς του, γιατί σίγουρα αυτός ο άνδρας κρύβει πολλά στο διαταραγμένο του μυαλό και ίσως περισσότερα στην ψυχή του…
Ο Εξαγνιστής έχει δημιουργήσει έναν δικό του τρόπο πίστης προς τον Θεό οπότε κρίνει ότι λειτουργεί σωστά οτιδήποτε και να κάνει. Αυτό, φυσικά, τον καθιστά άκρως επικίνδυνο. Το γιατί όμως έχει καταλήξει να συμπεριφέρεται έτσι, εξηγείται πλήρως μέσα στο βιβλίο. Βλέπουμε παλιότερα βιώματά του και αρχίζουμε να τον μαθαίνουμε καλά. Όσο και αν σε πρώτη φάση μοιάζει απίθανο, καθώς μιλάμε για έναν δολοφόνο, ίσως κάποιοι αναγνώστες μέσα τους να πουν και «κρίμα» διαβάζοντας τα όσα πέρασε και τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση.

Γνωρίζει τα πάντα για τους ανθρώπους που απήγαγε. Υπάρχει μεταφυσική προσέγγιση του ήρωα ή στον επίλογο του μυθιστορήματός σας μας περιμένουν ανατροπές;
Είναι ένα ακόμα στοιχείο που καλό θα είναι να μην αποκαλύψουμε, διότι οι απαχθέντες προσπαθούν να ανακαλύψουν τι από τα δύο ισχύει για ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου, οπότε το ίδιο ισχύει και για τους αναγνώστες.

Ζητά από τα θύματά του μεταμέλεια και θα δούμε φυσικά στην ανάγνωση τους λόγους που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά και αν φυσικά ο «κακός» της ιστορίας θα τα καταφέρει στο στόχο του.
Πραγματικά, οι απαχθέντες θα βρεθούν απέναντί του έντρομοι και με την ελπίδα ότι εκείνος θα κρίνει ότι έχουν μετανοήσει πραγματικά για τα όσα έχουν κάνει. Έχω την εντύπωση ότι μαζί με τον Εξαγνιστή, θα δοθεί η ευκαιρία και στον αναγνώστη να πράξει το ίδιο και να κρίνει βάσει του δικού του σκεπτικού. Αν συμβεί αυτό, θα είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος διότι θα υπάρχει έντονη αλληλεπίδραση με το μυθιστόρημα.

Ένας από τους βασικούς σας ήρωες, είναι ο Ελληνοαμερικανός ιδιωτικός ερευνητής Τζορτζ Ντόρμερ. Μιλήστε μας γι’ αυτόν τον άντρα, την ελληνική καταγωγή του και την εμπλοκή του στις δυο υποθέσεις.
Ο Τζορτζ έχει εξελιχθεί στον αγαπημένο πρωταγωνιστή των φίλων της σειράς. Για να πω την αλήθεια, αυτό δεν το φανταζόμουν ποτέ, θεωρώντας ότι ο κόσμος θα προτιμούσε έναν ήρωα όπως ο Λούκα. Έναν παρορμητικό άντρα, ενίοτε ατζαμή –λόγω της παρορμητικότητάς του– αλλά εντελώς ειλικρινή. Ο Τζορτζ νομίζω ότι είναι εξυπνότερος, πιο έμπειρος, αλλά ίσως και πιο σκοτεινός. Ίσως να επιλέξει πιο εύκολα να θυσιάσει κάτι για να σώσει κάτι άλλο. (Σε αντίθεση με τον Λούκα που θα προσπαθούσε να τα σώσει όλα, κινδυνεύοντας φυσικά και να τα χάσει).
Είναι πάντως πολύ όμορφο το ότι οι αναγνώστες μου σκιαγραφούν τους δύο ήρωες διαφορετικά σε σχέση με μένα κάποιες φορές, διότι κατά κάποιον παράξενο τρόπο οι περισσότερες από αυτές τις εκδοχές ισχύουν.
Όσο για την ελληνική καταγωγή του, ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάτι, αλλά θα γίνει σίγουρα μελλοντικά. Είναι ένα στοιχείο σημαντικότερο απ’ ό,τι φαίνεται τη δεδομένη στιγμή.

Το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας σας εκτυλίσσεται σ’ ένα υπόγειο είναι αρκετά αγχωτικό. Ακόμη και σαν βραδινός εφιάλτης είναι από τα όνειρα που θέλεις να ξεχάσεις. Πώς ήταν να γράφετε γι’ αυτό; Νιώσατε ποτέ πως είστε ένας από τους έξι και πως πνίγεστε εκεί κάτω από τη γη;
Συμφωνώ απόλυτα για το κλειστοφοβικό της όλης υπόθεσης. Μπορεί να βρισκόμουν στην ασφαλή θέση του δωματίου μου, αλλά προβληματιζόμουν πάρα πολύ όταν έφερνα τους απαχθέντες απέναντι από τον Εξαγνιστή. Οι πράξεις που τους οδήγησαν εκεί σηκώνουν αντικείμενο συζήτησης ακόμα και χωρίς εκείνον απέναντί τους, οπότε η παρουσία του άλλαζε τόσο τα δεδομένα που υπήρχε και για μένα πολύ μεγάλη τροφή για σκέψη.

Τελικά θα τον συμπαθήσουμε τον Εξαγνιστή σας; Πού θα μας οδηγήσει η γραφή σας;
Αυτό νομίζω ότι θα διαφέρει από αναγνώστη σε αναγνώστη. Ξεκάθαρα όμως η ερώτηση είναι πάρα πολύ εύστοχη. Ο Εξαγνιστής έχει ήδη γίνει αντικείμενο συζητήσεων. Και το πολύ όμορφο είναι πως τελικά, ό,τι και να έγραψα εγώ, ο καθένας θα τον κρίνει βάσει των δικών του βιωμάτων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι θα έκανες αν μια μέρα ξυπνούσες σε ένα υπόγειο μαζί με πέντε αγνώστους;
Τι θα σκεφτόσουν αν διαπίστωνες ότι έχεις πέσει θύμα απαγωγής ενός παρανοϊκού ο οποίος συστήνεται ως ο Εξαγνιστής;
Πώς θα αντιδρούσες όταν θα μάθαινες ότι ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει τα πάντα για σένα; Ότι κάθε φαινομενικά φιλήσυχο πρόσωπο τριγύρω σου κρύβει κι από ένα ανατριχιαστικό μυστικό σαν το δικό σου;
Κι αν ο Εξαγνιστής σάς έβαζε σε ένα ανελέητο παιχνίδι επιβίωσης από το οποίο θα γλίτωνε μόνο ένας, εσύ πώς θα έπαιζες;
Κάθε σου αλήθεια θα σε έφερνε κοντύτερα στο θάνατο ή στην κάθαρση;
Κάθε σου ψέμα θα σε οδηγούσε στην απελευθέρωση ή στην Κόλαση;
Οι έξι απαχθέντες πιστεύουν ότι είναι αβοήθητοι, έρμαια των αιματοβαμμένων ορέξεων του Εξαγνιστή. Όμως ο ιδιωτικός ερευνητής Τζορτζ Ντόρμερ βρίσκεται στην περιοχή έχοντας αναλάβει να ερευνήσει μια παράξενη υπόθεση εκβιασμού. Και είναι στιγμές που απέχει μόλις μια ανάσα από το υπόγειο του τρόμου…
Το “Κάθε μυστικό σου” είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ που οδηγεί τους Ευγενείς Άγριους σε άλλα, σκοτεινά, περίεργα και άκρως επικίνδυνα μονοπάτια.

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε το 1978 και μένει στη Νάουσα Ημαθίας με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Παίζει μπάσο στο Heavy Metal συγκρότημα SilentVortex ενώ αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria. Πραγματοποιεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής για λογαριασμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Η. Π. Νάουσας. Έχει κυκλοφορήσει εννέα βιβλία και έχει συμμετάσχει σε δεκατρείς συλλογές διηγημάτων πολλές εκ των οποίων κατόπιν διακρίσεων σε διαγωνισμούς.

Οι κυκλοφορίες του:
–Μέχρι την τελευταία του ανάσα (Νοέμβριος 2015, εκδόσεις Momentum, μυθιστόρημα).
–Το Τρίπτυχο Των Ευχών (Απρίλιος 2017, πρότυπες εκδόσεις Πηγή, μυθιστόρημα).
–Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών (Σεπτέμβριος 2017, εκδόσεις Λυκόφως, μυθιστόρημα που γράφτηκε σε συνεργασία με τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη).
–TheMetalChaptersVol. I (Απρίλιος 2018, πρότυπες εκδόσεις Πηγή, λογοτεχνικό/μουσικό πρότζεκτ, γραμμένο σε συνεργασία με τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα Αγγλικά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
–Μυστικά στο λυκόφως (Ιούλιος 2018, εκδόσεις Λυκόφως, συλλογή διηγημάτων).
–Σκοτεινό πέπλο (Νοέμβριος 2018, εκδόσεις BELL, μυθιστόρημα).
–Εξημέρωση (Οκτώβριος 2019, εκδόσεις BELL, μυθιστόρημα).
–The Metal Chapters Vol. II (Ιούνιος 2020, πρότυπες εκδόσεις Πηγή, λογοτεχνικό/μουσικό πρότζεκτ, γραμμένο σε συνεργασία με τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη). Το βιβλίο κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και στα Αγγλικά.
–Κάθε μυστικό σου (Σεπτέμβριος 2020, εκδόσεις BELL, μυθιστόρημα).