Φιόνα Μάκιντος,
Έρωτας Ως Την Άκρη Του Κόσμου
Είδος: Eποχής
http://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/2015/09/blog-post_74.html
Βαθμολογία: 9/10
Από την Ελισσάβετ Μαρία Δέδε
Τελευταία υπάρχει μια τάση στην αγγλόφωνη Λογοτεχνία έκδοσης έργων ιστορικού υπόβαθρου, που αναδεικνύουν τη συμβολή της Βρετανίας πάνω στον τομέα της Νοσηλευτικής εν καιρώ Πόλεμου.
Το πιο αξιόλογο από αυτά είναι σίγουρα ο Έρωτας Ως Την Άκρη Του Κόσμου της Αυστραλιανής Φιόνα Μάκιντος.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα που θα σας αγγίξει σίγουρα βαθιά, κομίζοντας όμορφα μηνύματα για την ειρήνη και φυσικά για την ομορφιά του έρωτα!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μεσούντος το Α Παγκοσμίου Πολέμου, με το επώνυμό της να προδιαγράφει …ένα πεπρωμένο ταγμένο στην προσφορά, η Κλερ Νάιτινγκέιλ κατατάσσεται στις εθελόντριες νοσοκόμες που ανέλαβαν την περίθαλψη των τραυματιών στην Καλλίπολη.
Ανάμεσα στους τραυματίες, η Κλερ γνωρίζει τον Aυστραλό αξιωματικό του Ιππικού, Τζέιμι Ρεν, κι ένας φλογερός έρωτας πυρπολεί τις καρδιές τους για πάντα.
Στο μέτωπο ο Τζέιμι Ρεν θα γνωρίσει τον Τούρκο στρατιώτη Ατζάρ Σαχίν, έναν φιλειρηνιστή ποιητή, και η φιλία τους αυτή θα αφήσει έναν σύνδεσμο ακατάλυτο ανάμεσά τους…
Οι μάχες μένονται άγριες κι η Κλερ χάνει τα ίχνη του Τζέιμι, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει πως ζει.
Η εναγώνια αναζήτησή της μετά τον Πόλεμο την οδηγεί πίσω στην σαγηνευτική Κωνσταντινούπολη.
Εκεί θα συναντήσει τον Σαχίν τον σχετικά νέο πατέρα του στρατιώτη Άτζαρ, έναν γοητευτικό, θλιμμένο διανοούμενο που συγκινείται βαθιά από την ευαίσθητη Κλερ.
Ανάμεσα στα αρώματα των κήπων και τους ατμούς των χαμάμ της ωραίας Κωνσταντινούπολης, η Κλερ θα νιώσει την καρδιά της να χτυπά παράξενα για τον αρρενωπό Σαχίν, όμως βαθιά μέσα της τρεμοφέγγει η ελπίδα να ξαναβρεί τον Τζέιμι…
Μια σειρά συμπτώσεων και μια αθόρυβη θυσία θα κρίνουν τις εξελίξεις…
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το μυθιστόρημα, “Έρωτας Ως Την Άκρη του Κόσμου”
είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης και πολέμου που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Προσωπικά μου έφερε στο νου βιβλία παλαιότερης εποχής πλημμυρισμένα συναισθήματα κι ευρηματικούς χαρακτήρες.
Στο επίκεντρο μια ευσυνείδητη, γοητευτική νοσοκόμα, η Κλερ, που βλέπει τον πόλεμο να της στερεί φίλους και τον μεγάλο της έρωτα.
Γύρω της πολλά πρόσωπα.
Οι στρατιώτες του μετώπου, οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο, η μυστηριώδης αριστοκράτισσα με τη σοφία της αγάπης,η φιλόξενη τουρκική οικογένεια και ο επιβλητικός καθηγητής Σαχίν…
Μια αναζήτηση ανάμεσα στους γοητευτικούς δρόμους της μαυλιστικής Ανατολής και τα μυστικά μονοπάτια της γυναικείας ψυχής.
Χαρακτήρες ανάγλυφα ιχνηλατημένοι, με ωραίες αξίες και αρχές, εγείρουν την ειλικρινή συμπόνια του αναγνώστη που συμπάσχει μαζί τους, καθώς ο έρωτας κι ο πόλεμος στροβιλίζονται σε ένα θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα .
Κάτι που με εντυπωσίασε πολύ στο βιβλίο αυτό, είναι οι παραστατικές σκηνές από το μέτωπο, που αποδίδουν την αγωνία των στρατιωτών και τους ιερούς δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα τους…
Η συγγραφέας -αν και γυναίκα- ανιχνεύει πετυχημένα τις ιδιαιτερότητες της αντρικής ψυχής και τους κώδικες της συντροφικότητάς των συμπολεμιστών.
Οι στιγμές από τα χαρακώματα,οι ζωηροί διάλογοι, η φυσαρμόνικα, τα φυλαχτά ,τα στερνά λόγια των τραυματιών, σαλπίζουν όλα ένα απεγνωσμένο αίτημα ειρήνης και μου έφεραν στον νου μεγάλα αντιπολεμικά έργα, όπως το “Ουδέν Νεώτερον Από το Δυτικό Μέτωπο” του Ρέμαρκ, τον “Καλό Στρατιώτη Σβέικ” κ.α.
Ο Τούρκος στρατιώτης Ατζάρ για παράδειγμα θυμίζει τόσο Χικμέτ, κι έχει μια ψυχή βγαλμένη από τον Λόφο Με τις Παπαρούνες, το εμβληματικό πλέον αντιπολεμικό απόσπασμα από τη “Ζωή εν Τάφω” του δικού μας Μυριβήλη που τόσο γλαφυρά μας μετέφερε τη φρίκη των χαρακωμάτων και τον πόθο για ειρήνη. …
τελεια