Συγγραφέας του βιβλίου «Ήταν ανήθικοι» – Εκδόσεις ΕΞΗ

Ραλλού. Ένα κορίτσι ξεχωριστό, αθώο και ευγενικό, που μεγάλωσε με τις αξίες της γνήσιας Κρητικής οικογένειας. Όταν γνώρισε τον Μάνο ο κόσμος της, πια, περιορίστηκε στο πρόσωπό του. Κάποιοι, όμως, ανάμεσά τους και η θεία της, στο όνομα του μίσους και του συμφέροντος, τσάκισαν χωρίς ενδοιασμούς τη ζωή της ηρωίδας της Έφης Καγξίδου, στα βράχια του μίσους και του προσωπικού συμφέροντος, καταπατώντας όλους τους κανόνες ηθικής. «Ήταν ανήθικοι» αλλά οι δυο ερωτευμένοι νέοι κατόρθωσαν και βρήκαν το μυστικό μονοπάτι που οδηγεί από την μια καρδιά στην άλλη. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Μεθυσμένοι από το κρασί της αγάπης και με την βοήθεια και των πέντε αισθήσεων, έμαθαν την γλώσσα του σώματος και η σάρκα τους με την δική της λογική, διεκδίκησε την απόλυτη ηδονή.

  • Δυνατός ο τίτλος του βιβλίου σας! Δυο λέξεις που αιχμαλωτίζουν τη ματιά του αναγνώστη. Δυο λέξεις που κρύβουν οργή και αγανάκτηση. Είναι αυτά, τα δυο βασικά συναισθήματα που προκύπτουν κατά την ανάγνωση;
    Ναι, αυτά τα συναισθήματα ένοιωθα και εγώ όταν έγραφα το βιβλίο. Έτσι γεννήθηκε και ο δυνατός τίτλος του. Μέσα από την δική μου οργή και αγανάκτηση.
  • Ποιοι είναι οι «ανήθικοι», τα πρόσωπα δηλαδή που παραβιάζουν τους κανόνες ηθικής, στο μυθιστόρημά σας;
    Αυτοί που μέσα από μια ανίερη συμμαχία καταπάτησαν όλους τους κανόνες ηθικής. Αυτοί που χωρίς ενδοιασμούς τσάκισαν την ζωή μιας αθώας κοπέλας στα βράχια του μίσους και του προσωπικού συμφέροντος.
  • Το γεγονός πως η ιστορία σας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, της προσδίδουν μια επιπλέον συγγραφική δυναμική. Πώς και πότε έφθασε σ’ εσάς και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να πείτε “αυτό είναι το νέο μου βιβλίο”;
    Ίσως αυτή η υπόθεση να υπήρχε μέσα μου, γιατί μόλις άκουσα αυτή την ιστορία, δεν χρειάστηκε και πολύς χρόνος για να πω «αυτό είναι το νέο μου βιβλίο». Κρυβόταν σε μια γωνιά του μυαλού μου και το ένοιωσα αμέσως.
  • Ηρωίδα σας η Ραλλού. Την αγαπάμε και τη συμπονούμε εξαρχής. Πόσο σας άγγιξε ως άνθρωπο και ως γυναίκα;
    Η Ραλλού είναι ένα κορίτσι ξεχωριστό, αθώο και ευγενικό. Οι γονείς της, της έμαθαν τον σεβασμό και την αγάπη για όλους. Μεγάλωσε με τις αξίες της γνήσιας Κρητικής οικογένειας, τις οποίες διατήρησε μέσα της και με αυτές αντιμετώπισε όλες τις παγίδες που της έστησαν. Μπορεί τριγύρω της να υπήρχαν άνθρωποι ανήθικοι. Μα εκείνη ήτανε έντιμη και ηθική και επομένως αξιαγάπητη.
  • Αντίθετα, αντιπαθήσαμε τη θεία της για «το μίσος που γεννήθηκε στα σωθικά της…». Πώς ήταν να συνομιλείτε κάθε μέρα με αυτόν τον δύσκολο χαρακτήρα;
    Η θεία γεννήθηκε με το σπέρμα του κακού μέσα της. Η κακία είναι κυρίαρχο συναίσθημα που καταλαμβάνει όλο τον χώρο μέσα στις ψυχές των ανθρώπων και δεν επιτρέπει σε κανένα άλλο και μάλιστα θετικό συναίσθημα να αναπτυχθεί. Εγώ προσπάθησα να της βρω έστω και λίγα ελαφρυντικά για να κατευνάσω την οργή των αναγνωστών, μα οι πράξεις της ήταν ανήθικες και επομένως ασυγχώρητες.
  • Στη γιορτή του Άη-Γιάννη του Κλήδονα η Ραλλού θα συναντήσει τον Μάνο και τότε… Τι θα συμπληρώνατε μετά τα αποσιωπητικά;
    Ο κόσμος της θα περιοριστεί πια σε ένα μόνο πρόσωπο. Του Μάνου.
  • Αλλά «Ο έρωτάς τους ακολουθεί τον δρόμο της φωτιάς». Δώστε μας ένα στοιχείο της πλοκής που δικαιολογεί τη … “φωτιά”.
    Είπαν ναι σε όλες τις προσφορές του έρωτα. Έμαθαν ότι η καρδιά είναι ναός και δεν πρέπει να μένει αλειτούργητος. Βρήκαν το μυστικό μονοπάτι που οδηγεί από την μια καρδιά στην άλλη. Μεθυσμένοι από το κρασί της αγάπης και με την βοήθεια και των πέντε αισθήσεων, έμαθαν την γλώσσα του σώματος και η σάρκα τους με την δική της λογική, διεκδίκησε την απόλυτη ηδονή.
  • Η Ραλλού θα αψηφήσει όλους τους αυστηρούς κανόνες και θα αφεθεί χωρίς ενοχές στον άντρα που αγάπησε πιότερο και από τη ζωή της. Ας πάρουμε μια γεύση από τους κανόνες και την αυστηρότητά τους.
    Οι κοπέλες εκείνα τα χρόνια πάντα περίμεναν κάτι. Πρώτα να μεγαλώσουν και να τελειώσουν το Δημοτικό. Να ετοιμάσουνε την προίκα τους και να περιμένουν τον γαμπρό να έρθει να τις διαλέξει. Η συμπεριφορά τους μέχρι τότε έπρεπε να είναι η πρέπουσα. Αλίμονο αν έβγαζαν κακό όνομα! Έβγαιναν από τον κύκλο αυτόν της παράδοσης. Έμαθαν να καρτερούν τις χαρές και να ξορκίζουν τις λύπες. Στο τέλος να αποδέχονται όσα τους πρόσφερε η ζωή, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο προορισμός της κάθε γυναίκας.
  • Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι η Λούνα η γιάτρισσα και οι προφητείες της. Η εικόνα που δημιουργείται στο μυαλό μας γι αυτή τη γυναίκα μάλλον είναι τρομακτική. Ποια είναι η εικόνα που δημιουργήσατε εσείς για εκείνη;
    Η Λούνα είχε μεγάλες ικανότητες και επίγνωση των δυνατοτήτων της. Εκμεταλλευόταν όλες τις καταστάσεις και ήταν αδίστακτη. Προσπάθησα να βρω και γι΄ αυτή ελαφρυντικά μέσα από τις δύσκολες και άτυχες στιγμές της ζωής της, για να δικαιολογήσω τις πράξεις της. Δεν ήταν εύκολο γιατί με την απληστία της δημιούργησε τον δικό της τρομακτικό κόσμο. Η ηθική της Λούνας είχε τιμή που την έκρυβε μέσα στα γιατροσόφια της.
  • Βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτό το μυθιστόρημα και η μοίρα. Θα επαληθευθεί, λοιπόν, η γνωστή ρήση πως τα κακά, τα οποία όρισε η μοίρα, δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς, ό,τι και να πράξει;
    Εγώ πιστεύω ότι η Μοίρα μας είναι ο χαρακτήρας μας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι αόρατη και εμείς της δίνουμε μορφή και της επιτρέπουμε να παίξει ρόλο στην ζωή μας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η μοίρα θα κρίνει ποιον θα συναντήσεις στη ζωή σου, το πού και το πότε… Και ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει…

Η Ραλλού ξύπνησε με ένα περίεργο συναίσθημα. Ξημέρωνε σημαδιακή μέρα, παραμονή του Άη-Γιάννη του Κλήδονα. Το χωριό της γιόρταζε και σε λίγες ώρες θα ακούγονταν παντού μαντινάδες αγάπης, ενώ οι καρδιές των νέων θα γέμιζαν με ελπίδες και όνειρα. Εκείνη τη νύχτα θα συναντήσει τον Μάνο.

Ο έρωτάς τους ακολουθεί το δρόμο της φωτιάς, σε μια εποχή που η κοινωνία ήταν αυστηρή και η τιμή των κοριτσιών ήταν το πιο πολύτιμο πετράδι. Η Ραλλού θα αψηφήσει όλους τους αυστηρούς κανόνες και θα αφεθεί χωρίς ενοχές στον άντρα που αγάπησε πιότερο και από τη ζωή της. Μα ο έρωτας που είχε κλέψει το νου και την καρδιά της δεν θα της επιτρέψει να δει τα σημάδια. Δεν είδε το μίσος που γεννήθηκε στα σωθικά της θείας της, όταν η κόρη της τής δήλωσε πως δεν ήθελε να ζει χωρίς τον Μάνο. Αψήφησε τις προφητείες της Λούνας, της γιάτρισσας, που την προειδοποίησε: «Φυλάξου, έρχεται καταιγίδα, η αγάπη θα φανεί, μα θα σε καταστρέψει!»

Μια ψυχή δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο. Η Ραλλού θα βρεθεί μέσα σε μια θύελλα γεμάτη δόλο και μυστήριο. Μυστικά και ψέματα θα ανατρέψουν ολόκληρη τη ζωή της. Η συμμαχία ανίερη.

Όμως, οι μοίρες της ζωής έχουν τους δικούς τους νόμους και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, και όσοι αδίκησαν θα τιμωρηθούν, γιατί οι ένοχοι ΗΤΑΝ ΑΝΗΘΙΚΟΙ.

Βιογραφικό
Έζησα τα παιδικά μου χρόνια στον Πειραιά. Στα «Θρανία του Γυμνασίου Θηλέων Νίκαιας» έμαθα να αγαπάω τη λογοτεχνία και ερωτεύτηκα την ποίηση. Διάβαζα συνεχώς και ονειρευόμουν… Τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν στην πατρίδα του συζύγου μου, τη Θεσσαλονίκη, όπου ζω μέχρι και σήμερα με την οικογένειά μου. Το 2013 εξέδωσα την πρώτη μου ποιητική συλλογή «Από τον εξώστη της ψυχής μου». Έκτοτε γράφω ασταμάτητα και συνεχίζω να ονειρεύομαι… Από τις εκδόσεις ΕΞΗ κυκλοφορούν τα βιβλία μου «Ούτε η μάνα μου», «Περίμενέ με θα γυρίσω» και «Χωρίς συγνώμη» με συνδημιουργό τη Λίνα Σπεντζάρη.