Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε τον Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, έναν από τους πλέον διαβασμένους και αναγνωρισμένους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, που έφυγε σήμερα (19 Ιουνίου 2020) από κοντά μας, έπειτα από μάχη 2½ ετών με τον καρκίνο, τον οποία αντιμετώπισε με σθένος και ειρωνεία μέχρι το τέλος.

Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1965 και ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα El principe de la niebla, που τιμήθηκε με το Βραβείο Edebé. Ακολούθησαν τα El palacio de la medianoche και Las luces de Septiembre, συγκεντρωμένα σε έναν τόμο υπό τον τίτλο La trilogia de la niebla.

Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο και θεωρείται, μετά τον Δον Κιχώτη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Μάλιστα το 2007 επιλέχθηκε από 81 Λατινοαμερικανούς και Ισπανούς συγγραφείς και κριτικούς λογοτεχνίας ως ένα από τα 100 καλύτερα ισπανικά βιβλία των τελευταίων 25 ετών.

Τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει για τον λογοτεχνικό κόσμο, από τον οποίο συνήθιζε να απέχει, ότι «είναι 1% λογοτεχνικός και 99% κόσμος».

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν:

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ
Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
ΜΑΡΙΝΑ
Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ – ΤΟΜΟΣ 1
Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ – ΤΟΜΟΣ 2