Με μεγάλη χαρά και τιμή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η Εταιρεία Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου απένειμε το βραβείο Betty Trask στον συγγραφέα Daniel Wiles για το βιβλίο του Το μερίδιο της γης, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.

Το βραβείο Betty Trask απονέμεται από την Εταιρεία Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου για το πρώτο μυθιστόρημα συγγραφέα κάτω των 35 ετών. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν φέτος από τους Sara Collins, Michael Donkor και Alex Preston. Μεταξύ άλλων σημαντικών συγγραφέων, το βραβείο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στην Zadie Smith, στην Maggie O’Farrell και στην Nadifa Mohamed.

Το σκεπτικό της βράβευσης, όπως το ανακοίνωσε ο Michael Donkor, μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Betty Trask:
«Το Μερίδιο της γης είναι ένα εξαιρετικό ντεμπούτο. Προσωπικό και επικό ταυτόχρονα, παρακολουθεί το ταξίδι ενός ανθρώπου στη Μαύρη Χώρα (Black Country, βιομηχανική περιοχή των Μίντλαντς) του 19ου αιώνα, για να διορθώσει αδικίες τόσο προσωπικές όσο και πολιτικές, με μια συμπόνια που δεν είναι ποτέ γλυκερή. Ο Wiles είναι σπουδαίος στιλίστας. Σε αυτό το ντεμπούτο κάθε πρόταση είναι τόσο σκοτεινή και σκληρή όσο το κάρβουνο που εξορύσσει ο πρωταγωνιστής μας κάθε μέρα. Οι χαρακτήρες –ακόμα και αυτοί που είναι φαινομενικά περιφερειακοί– έχουν φωνές που ηχούν με γήινη αξιοπιστία. Η περιγραφή του τοπίου από τον Wiles είναι επίσης εκπληκτική, δείχνοντας συχνά το μεγαλείο που μπορεί να συνυπάρχει με τον σκληρό αγώνα. Με ένα συναρπαστικό ρυθμό στην πλοκή και μια κρυστάλλινη καθαρότητα έκφρασης, αυτό το ντεμπούτο είναι πραγματικά ξεχωριστό».

Λίγα λόγια για το βιβλίο
1872, Αγγλία.

Ο Μάικλ είναι ανθρακωρύχος. Βγάζει το ψωμί του κατεβαίνοντας κάθε μέρα στα έγκατα της γης στη «Μαύρη Χώρα», την περιοχή των ανθρακωρυχείων στην κεντρική Αγγλία.
Αλλά αυτή δεν είναι ζωή γι’ ανθρώπους.
Ο Μάικλ κάνει τα αδύνατα δυνατά, ­δουλεύει διπλή βάρδια για να μπορέσει ο γιος του ο Λουκ να πάει σχολείο, να γλιτώσει από αυτή τη μοίρα.
Ώσπου μια μέρα, κάτω στις στοές, βρίσκει μια φλέβα χρυσού. Αν βγάλει το χρυσάφι από εκεί μέσα, θα σωθεί κι ο ίδιος και το παιδί του.
Αλλά ο Κέιν, με τον οποίο δουλεύουν πλάι πλάι στη στοά, έχει άλλα σχέδια…

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το απόγειο της Βιομηχανικής Επανάστασης και τις ζωές που θυσιάστηκαν για να συμβεί.
Μια δυνατή, εντυπωσιακή φωνή που συμπεριλήφθηκε από τον Observer στους δέκα καλύτερους νέους συγγραφείς της Βρετανίας για το 2022.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Daniel Wiles είναι από το ­Γουόλσολ των δυτικών Μίντλαντς. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια (UEA), όπου και έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος του Βραβείου Booker. To Μερίδιο της γης είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Είπαν για το βιβλίο
«Η ενέργεια και το πάθος τροφοδοτούν αυτό το σκληρό και όμορφο πρώτο μυθιστόρημα. Ο Daniel Wiles μας συνδέει ενστικτωδώς με το παρελθόν που έχουμε θάψει, την ιστορία που ηθελημένα αγνοούμε». Hilary Mantel
«O Daniel Wiles είναι ένας εντελώς σύγχρονος και πολύ νέος συγγραφέας, οπότε το Μερίδιο της γης είναι επηρεασμένο όχι μόνο από κοινωνικές αντιρρήσεις αλλά και οικολογικές ανησυχίες, όπως επίσης και η διάθεσή του να αναλύσει την ατομική στάση απέναντι σε ένα βαθιά πολιτικό γεγονός». Μάνος Κοντολέων, Τα Νέα, Βιβλιοδρόμιο
«Tραχιά, λιτή, συχνά στεγνή και πάντα ακριβής, η πρόζα του Daniel Wiles θυμίζει χτυπήματα με την αξίνα σε έναν μαύρο τοίχο πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Εκεί όπου διαδραματίζεται ένα μεγάλο μέρος αυτού του συγκλονιστικού μυθιστορήματος — ενός μυθιστορήματος που θα θέλαμε πολύ να ήταν μια μελλοντολογική δυστοπία. Μα που δεν είναι. Με την προφανή εξαίρεση των προσωπικών επιλογών του ήρωά του και των σκέψεών του, ό,τι γράφει εκεί μέσα ο νεαρός Άγγλος συγγραφέας, που κάνει ένα θεαματικό ντεμπούτο εδώ, είναι απολύτως ακριβές, μέχρι κεραίας». Κυριάκος Αθανασιάδης, Athens Voice
«Ένα σκληρό και λιγόλογο ντεμπούτο… Δίνει φωνή στην εδώ και πολύ καιρό θαμμένη εμπειρία των ανθρακωρύχων όπως ο Μάικλ, που οι ζωές τους έγιναν το λίπασμα της προόδου». The Observer
«Συνταρακτικό και σπαρακτικό, το ντεμπούτο αυτό δείχνει πως ο Wiles είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο
». The Times
«Στιβαρό και συγκινητικό ντεμπούτο… Ένας δυνατός φόρος τιμής σε όλους εκείνους που μόχθησαν στα ανθρακωρυχεία της Βρετανίας, ώστε μια άπληστη αυτοκρατορία να επεκταθεί, με κάθε κόστος». Benjamin Myers, The Guardian