Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Μικρά Άπαντα”
Εισαγωγή – ανθολόγηση: Γιώργος Σανιδάς

Όλα τα ολιγόλεκτα διηγήµατα του «φτωχού άγιου των γραµµάτων» µας ταξινοµηµένα χρονολογικά.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η συλλογή που κρατάτε στα χέρια σας περιλαµβάνει τα ολιγόλεκτα διηγήµατα του «φτωχού άγιου των γραµµάτων» µας ταξινοµηµένα χρονολογικά. Διαβάζονται λόγω του µεγέθους τους, εύκολα και γρήγορα από µικρούς και µεγάλους, είτε µυηµένους στο έργο και την πολυκύµαντη γλώσσα του είτε όχι. Όσοι δεν έχουν εντρυφήσει σχετικά, ίσως τους παροτρύνει να προστρέξουν στη συνέχεια και στα µεγαλύτερα σε έκταση έργα του ώστε να ολοκληρώσουν το παπαδιαµαντικό τους προσκύνηµα που µόνο πνευµατικό «πλούτο» µπορεί να προσφέρει. Μάλιστα αρκετά θεωρούνται αχειροποίητα, δηλαδή αριστουργήµατα, τα οποία δεν µοιάζουν πως γράφτηκαν από ανθρώπινο χέρι, όπως το «Πατέρα στο σπίτι», «Ο ξεπεσµένος δερβίσης», «Ο έρωτας στα χιόνια», «Το άνθος του γιαλού», «Τα πτερόεντα δώρα», «Το µυρολόγι της φώκιας», αλλά και το ωραιότερο ίσως οικολογικό διήγηµα της νεοελληνικής λογοτεχνίας µε τον τίτλο «Υπό την βασιλικήν δρυν»…


Ο Συγγραφέας

Ο Γιώργος Σανιδάς γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1963 και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε οικονοµικά, από µικρός όµως ασχολείται µε τη λογοτεχνία συγγράφοντας διηγήµατα, νουβέλες, δοκίµια, µυθιστορήµατα και θεατρικά.

Είναι µέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, της Εταιρείας Παπαδιαµαντικών Σπουδών και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Διδάσκει δηµιουργική γραφή. Βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το θεατρικό «Ο χρυσός µας χωρίζει» (2018).

Έχουν δραµατοποιηθεί πολλά από τα έργα του.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Μικρά Άπαντα”
Συγγραφέας: Γιώργος Σανιδάς
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 16.00 ευρώ
Σελίδες: 470