Εκδόσεις Αρμός 2023 σελ. 212-Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς


Το βιβλίο αυτό περιέχει δεκαπέντε διηγήματα.
Ο συγγραφέας Χρήστος Σακελλάρης στρέφεται στην καθημερινότητα, εστιάζοντας σε ιστορίες ανθρώπων κυρίως της Θεσσαλονίκης, τις οποίες καταγράφει με ρεαλιστική, φωτογραφική σχεδόν, πιστότητα. Η φόρμα της μικροαφήγησης ανταποκρίνεται απόλυτα στο θεματικό της ρεπερτόριο: μικρές ιστορίες του συγγραφέα για «μικρές ιστορίες» ανθρώπων της διπλανής πόρτας – μορφή και περιεχόμενο, δηλαδή, σε οργανική σύζευξη, αποχρώσα συνθήκη της λογοτεχνικής δημιουργίας.


Ο Ιρανός μουσικός του δρόμου της Θεσσαλονίκης παίζει με τόση μαεστρία και με τόσο πάθος το σαντούρι του, αυτό το παραδοσιακό όργανο της Ανατολής, που με τον υπέροχο ήχο, καταφέρνει να εξημερώσει κάπως τα βάσανα και τους καημούς του, να στάξει μια μικρή γλύκα στην πικραμένη ψυχή του, να μαλακώσει λιγάκι τη σκληράδα της ζωής, όπως μόνο η καλή τέχνη γνωρίζει τον τρόπο, η διαφορετική νύχτα της Ανάστασης εν μέσω καραντίνας που έγινε στα… μπαλκόνια των πολυκατοικιών της πόλης της Θεσσαλονίκης, η ερωτική κρητικιά μαντινάδα στο νυχτερινό μαγαζί, ο παππούς Δημήτρης που αποφάσισε να αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο με χιόνι που τόσο πολύ αγαπούσε, ο καλοσυνάτος γκέι ιχθυοπώλης και η αντικοινωνική και σκληρόκαρδη γειτόνισσά του, η κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου, η συναίνεση σε μια τέτοια αδικία και το όνειρο των σπουδών να καταρρέει, τα απρόσμενα φλερτ στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, ένας ξαφνικός θάνατος από covid πριν τα Χριστούγεννα δεν επιτρέπει σε μια οικογένεια να γιορτάσει γιορτινά και χαρούμενα όπως κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Ηλίας ο καθαριστής ενός ιδιόμορφου συγκροτήματος πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης και το ψάρεμα στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το διακόνημα του ανθοκόμου καλόγερου στο Άγιο όρος που φρόντιζε να΄ χει παρηγοριά το βλέμμα των άλλων μοναχών στα ενδιάμεσα των καθημερινών εργασιών τους, ο Χρήστος και οι αθώες γυαλιστερές, τα εκλεκτά και πεντανόστιμα όστρακα, η εκταφή του παππού, ο ιερέας και το φιλοδώρημα στον νεκροθάφτη, η πιο ωραία και όμορφη θέα της πόλης της Θεσσαλονίκης κάθε δειλινό πάνω από τα κάστρα και ο σκληρός κι απάνθρωπος κόσμος των σύγχρονων εφήβων, η φαρδιά γλάστρα του Αναστάση που πάντα υπήρχε λίγο ψωμάκι για να τσιμπήσουν τα αγαπημένα του σπουργίτια…


Έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή διηγημάτων που επιδιώκει να ψάξει πίσω από τις λέξεις και τις ιστορίες. Που το ζητούμενο είναι σ’ αυτά που δεν λέγονται ή δεν γίνονται από τους πρωταγωνιστές παρά σε όσα εκστομίζουν ή πράττουν. Υπάρχει, σίγουρα, ενότητα ύφους και λόγου στα διηγήματα. Ο Χρήστος Σακελλάρης επιλέγει έναν στρωτό ρεαλισμό με λιτή γλώσσα και επιλεγμένες εξάρσεις.
Διαβάστε το.


Ο Χρήστος Σακελλάρης γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την τέχνη των ιερών εικόνων και με την ιερή τέχνη του λόγου. Άλλο έργο του είναι: «Οσιότης Ιστορούμενη. Από τα Συναξάρια στις Εικόνες».