Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Όλοι όσοι κατοικούμε σε αυτόν τον πλανήτη, οι άνθρωποι, τα ζώα, τα πουλιά αλλά και τα φυτά, «βλέπουν» τον κόσμο μοναδικά, με τα δικά τους μάτια. Αλλιώς βλέπει τη γη μας μια αρκούδα που ζει στην Ανταρκτική και αλλιώς η καμήλα που ζει στην έρημο.
Για άλλους η γη είναι παγωμένη, μα για άλλους είναι καυτή.
Τα πουλιά από ψηλά, βλέπουν τον κόσμο γεμάτο χρώματα, μα ένας τυφλοπόντικας τα βλέπει όλα μαύρα.
Τα ζώα του δάσους τα βλέπουν όλα πράσινα μιας και η βλάστηση εκεί οργιάζει, όμως τα ζώα της θάλασσας όλα τα βλέπουν μπλε.
Ο άνθρωπος βλέπει τον ωκεανό φιλόξενο μα την ίδια στιγμή τα ψάρια του, τον βλέπουν επικίνδυνο.
Άλλα πλάσματα νιώθουν τα πάντα γύρω τους μικρά ή κοντά και την ίδια στιγμή κάποια άλλα νιώθουν τα πάντα γύρω τους τεράστια ή ψηλά. Είναι θέμα μεγέθους, βλέπεις…
Για κάποιους η ζωή έχει μικρή ημερομηνία λήξεως και για άλλους τόσο μεγάλη που καταντά ατέλειωτη…
Υπάρχουν εκείνοι που ξέρουν μονάχα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και άλλοι κοσμογυρισμένοι που ξέρουν και βλέπουν πολλά.
Υπάρχουν πλάσματα που νομίζουν ότι στη γη δεν κατοικούν άνθρωποι, μα οι άνθρωποι θωρούν πως η γη είναι γεμάτη!


Τι τελικά είναι η γη μας;
Ένας κόσμος γεμάτος αντιθέσεις, ανάλογα πώς τον βλέπουν τα μάτια του καθενός. Η γη έχει ωκεανούς, έχει στεριές, έχει ζούγκλα, έχει ζώα μικρά, έχει ζώα μεγάλα. Όλα τα έχει η γη μας και όλων η άποψη είναι σωστή!
Ακόμη αναρωτιέστε το γιατί;
Μα γιατί το κάθε πλάσμα βλέπει τα πάντα γύρω του με τα δικά του μάτια που είναι διαφορετικά από των υπολοίπων του.
Πράγματι το σημερινό βιβλίο είναι ένα βιβλίο αντιθέσεων, ένα βιβλίο γνωριμίας μας με τον κόσμο, ένα βιβλίο για να μας διδάξει την μοναδικότητά μας, αλλά και την πολυπλοκότητα του πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χρωμάτων, ένα συνονθύλευμα πραγμάτων, αντιθέσεων που κάνει τελικά τη γη μας μοναδική και υπέροχη!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου:
Η Σοφία Πανίδου σπούδασε στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με αντικείμενο τις Επιστήμες της Αγωγής και κατεύθυνση «Δημιουργική γραφή και εκδοτική παραγωγή για το παιδί». Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Γράφει στίχους και βιβλία για παιδιά.
Ζει στη Θεσσαλονίκη και υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση.
Ο εικονογράφος του βιβλίου Μαρκόπουλος Κώστας, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1977. Σπούδασε στο τμήμα εικαστικών της Σχολή Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Ανάμεσα στα εικαστικά του ενδιαφέροντα είναι και οι εικόνες μέσα στα βιβλία και η σχέση τους με τα κείμενα. Εικονογραφεί βιβλία για παιδιά και ενίοτε για μεγάλους.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Είναι ο κόσμος ίδιος για τον ελέφαντα και την πεταλούδα; Έχουν δίκιο σε όσα λένε; Δες τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους και πρόσθεσε τη δική σου ματιά.
Ένα βιβλίο γεμάτο βεβαιότητες, που γεννά αμφιβολίες.