Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Σχεδόν 10 χρόνια πριν, στο πανεπιστήμιο Γέιλ φοιτούσε μια ομάδα παιδιών, επτά τον αριθμό, που συνδετικός της κρίκος ήταν ο Λουκ. Δεν αποτελούσαν παρέα. Ο Λουκ ήταν εκείνος που συνδεόταν με καθέναν τους, με διαφορετικό τρόπο. Στο σήμερα, ο Λουκ πεθαίνει και ο Κέβιν μέλος της 7δας αναλαμβάνει να οργανώσει στη μνήμη του ένα αυτοσχέδιο μνημόσυνο, καλώντας τους υπόλοιπους να παραβρεθούν σε ένα ερημικό πανδοχείο.
Λουκ.
Κέβιν.
Κόρι.
Άντριου.
Αλεσσάντρα.
Γκρέις.
Κρις.
Πλέον όλοι απόφοιτοι που έχουν οργανώσει τις ζωές τους, έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους και φυσικά κανένας δεν έχει κρατήσει επαφή με κανέναν.


Μια σχεδιάστρια μόδας, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ένας γυμναστής που μόλις έκλεισε συμφωνία για κέντρα ευεξίας, μια δικηγόρος που έχει στο ενεργητικό της ένα πλούσιο γάμο και μια οργανώτρια εκδηλώσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον σαρκαστικό οικοδεσπότη της βραδιάς και η συνέχεια δεν μπορεί να σκιαγραφηθεί από κανέναν τους.
Θα διαβάσουμε για το κίνημα του ενός μηνός χωρίς αποτρίχωση, για το e-mail με τα στοιχεία συνάντησης που όλους τους αναστατώνει, για τον «τοίχο του Κρις», για τα επτά δωμάτια του πανδοχείου που το καθένα είχε το δικό του θέμα, τα διαφορετικά ονόματα που χρησιμοποιεί ο Κέβιν για να τους προσφωνεί για να τους προκαλέσει, αλλά και τα έξι πιάτα του δείπνου που τελικά έμειναν σχεδόν ανέγγιχτα.

Όλοι νιώθουν παγιδευμένοι…

Η βραδιά εκτός από φαγητό, περιλαμβάνει και ανάγνωση κειμένων. Το ημερολόγιο του Λουκ αρχίζει να διαβάζεται, ενώπιων όλων. Από τις σελίδες του ξεπηδούν μυστικά που καίνε, σχολιάζονται, απαξιώνονται και προκαλούν. Μυστικά βγαίνουν στο φως, παύουν να είναι κρυφά, άλλοτε θυμώνουν και άλλοτε πονούν.
Μια πρόταση γάμου που γίνεται δεκτή για παράλογους λόγους, ένα κέντρο απεξάρτησης που φιλοξένησε στο παρελθόν κάποιον από τους καλεσμένους, ένα παιδί που μένει στα 12 του ορφανό από πατέρα, ένας καρκίνος του πνεύμονα που σκορπά θάνατο, μια σύμβαση εμπιστευτικότητας που χρήζει υπογραφής αλλά και ένας εκ των 6 που κρύβει επιμελώς τη σεξουαλική του ταυτότητα, εμπλουτίζουν τη βραδιά και τη φορτίζουν περισσότερο από όσο φαντάζεστε.
Σειρά έχουν τα μεθυσμένα one night stand, οι καθηγητές που είχαν ερωτική σχέση με μαθητές τους με απώτερο σκοπό έναν καλό βαθμό στο μάθημα, μια μπουνιά που προσγειώνεται σε μια απροετοίμαστη μύτη, οι σκοτεινές φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης, η φοιτήτρια που βρέθηκε νεκρή, αλλά και μερικά αντισυλληπτικά χάπια που διαλύονται σε ένα ποτήρι χυμό.
Αποκαλύψεις μυστικών.
Ποιος έχει το πιο φρικτό; Το πιο κρυφό;
Ποιος έχει κίνητρο για περαιτέρω πράξεις;
Ποιος χάνει και τι αν γίνει γνωστό το μυστικό του;
Ποιο παρελθόν δεν πρέπει να βγει στο φως;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Εύης Φρυγανά, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
οι άνθρωποι σκοτώνουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλοι σημαντικοί, άλλοι ασήμαντοι. Οι βασικοί λόγοι είναι η αγάπη, το μίσος και προφανώς, τα χρήματα…

Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, τα δακτυλογραφημένα εκβιαστικά γράμματα, ένα κομμάτι σχοινί, ένας άνδρας φιμωμένος και κλειδωμένος, ένας ντετέκτιβ που προσφέρει λύσεις, ένας εκβιασμός, βιαστικές σημειώσεις και ένα κομμάτι πορσελάνης μπλεγμένο σε μαλλιά μας οδηγούν στο τέλος του δείπνου, που πραγματικά, δύσκολα μπορείς να καταλήξεις ποιος κρύβεται πίσω από όλη αυτή την καλοστημένη φάρσα.
Οι καλεσμένοι του δείπνου θα συνεχίσουν να ζουν με φόβο, με τύψεις, με μυστικά και παρά την εξέλιξη της βραδιάς δεν θα απαγκιστρωθούν από τις Ερινύες του μυαλού αλλά και του παρελθόντος…
Σε ένα δείπνο με 6 καλεσμένους που ο καθένας του κρατά για τον εαυτό του πράγματα, θα γίνουν αποκαλύψεις, θα αποδοθούν κατηγορίες, θα αναζητηθεί ο δολοφόνος και όταν το δείπνο έχει τελειώσει, όλοι τους θα είναι αλλιώτικοι και διαφορετικοί.
Αν αναρωτιέστε πόσο κοντά έφτασαν στον δολοφόνο, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο…

Η Εύη Φρυγανά γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε τον Αύγουστο του 2013 να ιδρύσει το λογοτεχνικό μπλογκ Moonlight Tales και το ενδιαφέρον της για ό,τι σχετίζεται με τις έρευνες ανθρωποκτονιών να παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια εγκληματολογίας.
Ξεκίνησε να γράφει από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα.
Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Δείπνο Δολοφόνων και τα δύο βιβλία της σειράς με πρωταγωνίστρια την αρχιφύλακα Λόρεν Γουότερστον: Ο κήπος με τους Υάκινθους και ο Τοίχος με τις Ανεμώνες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Φαντάσου: η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής σου. Όλα επιτέλους πηγαίνουν όπως τα ήθελες και το μέλλον ξεδιπλώνεται φωτεινό μπροστά σου. Το τηλέφωνο χτυπάει. Ένας παλιός σου φίλος βρέθηκε νεκρός και είσαι καλεσμένος σε ένα δείπνο στη μνήμη του.
«Θα έρθεις; Θα έρθουν όλοι» σου λέει ο οικοδεσπότης. Δεν θέλεις να πας. «Θα φανεί περίεργο αν δεν έρθεις». Αναγκάζεσαι να συμφωνήσεις. Και αμέσως το μετανιώνεις. Οι πέντε παλιοί συμφοιτητές θα αποδεχθούν την πρόσκληση, παρότι έχουν να δουν ο ένας τον άλλον από το πανεπιστήμιο και αυτό δεν θέλουν να αλλάξει. Σύντομα όμως θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν κάτι μακράν πιο δυσοίωνο από αμήχανες συναντήσεις. Τα μυστικά που κρατούσαν κρυμμένα για χρόνια απειλούν να βγουν στην επιφάνεια και να τους καταστρέψουν. Και αυτό μόνο για ορεκτικό.
Η νύχτα που τους περιμένει θα αποδειχθεί περίτρανα και χωρίς καμία αμφιβολία η χειρότερη της ζωής τους. Καλώς ήρθατε. Το δείπνο δολοφόνων έχει σερβιριστεί.