Συγγραφέας του βιβλίου «Super» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Από μακριά το σχολείο του Ζακ δίνει την εντύπωση πως φοιτούν σ’ αυτό παιδιά πλούσιων σνομπ οικογενειών. Από κοντά δεν το έχει δει κανείς αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κρατηθούν μακριά οι ανεπιθύμητοι και η αλήθεια! Και η αλήθεια είναι, πως στο σχολείο που ο Δημήτρης Τενές έχει τοποθετήσει στην επινοημένη πόλη Μάιτυ Σίτυ, φοιτούν παιδιά με υπερφυσικές δυνάμεις! Ένα μυθιστόρημα με δυνατές σκηνές, ανατροπές, προηγμένη τεχνολογία, ρομπότ, αλλά και αγάπη, φιλία, έρωτα. Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας «Συχνά τις περιπέτειες και ιδίως τις ιστορίες φαντασίας τις προτιμούν οι άνδρες. Ωστόσο, διαπίστωσα με χαρά ότι και οι αναγνώστριες του Super απόλαυσαν το βιβλίο, ανακαλύπτοντας σε αυτό μια κεφάτη ιστορία με γρήγορη εξέλιξη, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ζωηρές εντάσεις και νόημα».

Με το μυθιστόρημά σας ταξιδεύουμε στο Μάιτυ Σίτυ. Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η επινοημένη πόλη και πού την έχετε τοποθετήσει;
Η Μάιτυ Σίτυ είναι μια φανταστική πόλη στη σημερινή Αμερική, χτισμένη στις όχθες ενός μεγάλου ποταμού. Αν την τοποθετούσα στο χάρτη θα την έβαζα βόρεια και δυτικά στις ΗΠΑ. Όσο για τα χαρακτηριστικά της, είναι πολυάνθρωπη, μοντέρνα, ανήσυχη, θορυβώδης και συνεχώς εξελισσόμενη.


Ήρωάς σας ο Ζακ. Μιλήστε μας γι αυτό το 14χρονο αγόρι και τα ιδιαίτερα χαρίσματά του.
Ο Ζακ πηγαίνει στο σχολείο για παιδιά σούπερ κακοποιών τα οποία διαθέτουν κι αυτά υπερφυσικές δυνάμεις. Έχει ως πρότυπο τον πατέρα του και δε θέλει να τον απογοητεύσει ποτέ, γεγονός που τον οδηγεί σε ατυχείς επιλογές. Όταν ξεκινάει η ιστορία ακόμη δεν έχει ιδέα για το τι θα κάνει στη ζωή του. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δεμένος με τους δυο φίλους του, τον Πολ και τον Μάικ, παρόλο που δε μοιράζονται τις ίδιες απόψεις πάντα. Βέβαια, το πρόσωπο που αλλάζει τη ζωή του και καταλαμβάνει τις σκέψεις του από την ώρα που τη βλέπει για πρώτη φορά, είναι η Έλενα, κόρη σούπερ ηρωίδας από τη γειτονική πόλη της Χόουπ Βιλ. Ο Ζακ είναι προικισμένος με την ικανότητα να δημιουργεί σφαίρες ηλεκτρικής ενέργειας και να τις εκτοξεύει σα βολίδες, τις λεγόμενες «ηλεκτροβολίδες». Χαρακτηρίζεται από το σεβασμό προς τον πατέρα του, την αγάπη για τους φίλους του, τους οποίους συγχωρεί ακόμη κι αν τονστενοχωρήσουν, το θάρροςκαι την εφευρετικότητά του. Στην πορεία αναπτύσσει κι άλλα χαρίσματα χάρη στο παράδειγμα της Έλενας: την προσωπική κρίση και την αίσθηση της ευθύνης.


Σ’ ένα μυστικό σχολείο της Μάιτυ Σίτυ φοιτά το Ζακ. Είναι ένα σχολείο για παιδιά σούπερ κακοποιών. Περιγράψτε μας αυτό το σχολείο.
Το σχολείο του Ζακ βρίσκεται στα περίχωρα της Μάιτυ Σίτυ, μέσα σε ένα ιδιωτικό πάρκο, ώστε να έχει την απαραίτητη απομόνωση. Συντηρούμενο από τα χρήματα των σούπερ κακοποιών, διαθέτει χώρους όπου τα παιδιά μπορούν να εξασκούν τις δυνάμεις τους άφοβα, ψηλό περιμετρικό τοίχο και αυτόματα συστήματα ασφάλειας ώστε να κρατούνται μακριά τυχόν ανεπιθύμητοι. Ο λίγος κόσμος που το έχει δει από απόσταση θεωρεί ότι είναι σχολείο για παιδιά πλούσιων οικογενειών που είναι ιδιαίτερα σνομπ και θέλουν ένα ξεχωριστό μαθησιακό περιβάλλον.


Όπως λέτε, στο σχολείο αυτό οι μαθητές χρησιμοποιούν τα χαρίσματά τους για εγωιστικούς σκοπούς. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για τους σκοπούς αυτούς.
Έχω εγωιστικούς σκοπούς σημαίνει πως κάνω ό,τι με ευχαριστεί χωρίς όρια και δίχως να με νοιάζουν οι αντικειμενικές συνέπειες των πράξεών μου. Είμαι άπληστος και αναίσθητος, μου αρέσει να επιβάλλω τη βούλησή μου με κάθε μέσο, κατά προτίμηση δια της βίας. Σημασία δίνω μόνο στο τι θέλω εγώ και το επιδιώκω φορτώνοντας το κόστος στους άλλους. Όλα αυτά βέβαια αποφεύγοντας και τις δαγκάνες του νόμου.


Δίπλα στον Ζακ ο Πωλ και ο Μάικ. Τι συνδέει τους τρεις φίλους πέρα από τις ικανότητες που έχουν και τους κάνουν να διαφέρουν από τους συνομήλικούς τους;
Καταρχάς είναι τρία παιδιά που έχουν καλά συναισθήματα. Ακόμη κι όταν ο Μάικ πειράζει τον Πολ και ο δεύτερος τον προειδοποιεί ότι την έχει άσχημα έτσι και τον πιάσει στα χέρια του, δεν καταλήγουν στο ξύλο. Υπάρχει μια αλληλοκατανόηση μεταξύ τους, ο Μάικ θαυμάζει τον Πολ για τη δύναμή του, ο δε Πολ αισθάνεται πιο άνετα με τον Μάικ, που είναι ήπιος χαρακτήρας. Πάντως, οι δυο τους συνδέονται πάνω από όλα με τον Ζακ και μέσω του Ζακ, τον οποίο θεωρούν ως τον φυσικό αρχηγό της παρέας, παρά τις συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν. Έχει τολμηρές ιδέες και είναι γιος του διαβόητου κυρίου Σκοτεινού, άρα προορίζεται για μεγάλα πράγματα, στα οποία θέλουν να συμμετέχουν. Στο παρελθόν, τα δυο παιδιά πλησίασαν τον Ζακ κι αυτός τους δέχτηκε πρόθυμα ως φίλους καθώς απεχθάνεται τη μοναξιά και διαισθάνθηκε ότι μαζί τους θα ταίριαζε περισσότερο από ό,τι με τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Επίσης, ο Ζακ μπλέκει σε περιπέτειες, γεγονός που δίνει μια σπουδαία ευκαιρία στον Πολ να επιδεικνύει τη δύναμή του, ενώ κι ο Μάικ δε θέλει να μένει πίσω. Η σχέση των τριών παιδιών εξελίσσεται στην πορεία της ιστορίας, καθώς μπλέκουν σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Ο Πολ με τον Μάικ αποδεικνύονται πιστοί σύντροφοι του Ζακ, καθώς τον προστατεύουν ρισκάροντας τις ζωές τους ξέρουν όμως ότι το ίδιο θα έκανε πρόθυμα κι αυτός για τους ίδιους. Επιπλέον, τα δυο παιδιά υιοθετούν το σκοπό του Ζακ και αφοσιώνονται στο να σώσουν τους κατοίκους της πόλης από το καταστροφικό πέρασμα του Άνταμ. Η ανταμοιβή τους έρχεται στο τέλος, με τη χαρά που νιώθουν όταν αντιλαμβάνονται την ευγνωμοσύνη των κατοίκων στην εκδήλωση προς τιμήν τους.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πατέρας του ήρωά σας. Ποιος είναι ο διαβόητος κύριος Σκοτεινός;
Ο κύριος Σκοτεινός είναι μέντορας του Ζακ αλλά και ανταγωνιστής του, στο βαθμό που τον εμποδίζει να συναναστρέφεται με την Έλενα. Ως επιστήμονας, δε διστάζει να ξεπεράσει σχεδόν κάθε όριο για να αποκτήσει δύναμη. Για αυτόν, σκοπός της επιστήμης δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας αλλά η ισχύς και κίνητρό του αποτελεί η επιθυμία του να αποδείξει τη διανοητική του ανωτερότητα. Κάποτε συνεργαζόταν επαγγελματικά με τη μητέρα της Έλενας αλλά διαφώνησαν έντονα ως προς τις θεμιτές μεθόδους, με αποτέλεσμα να απολυθεί από την εταιρία «Ρομποτέκ». Ωστόσο, ο κύριος Σκοτεινός, έχει και φωτεινές πλευρές. Καταρχάς, λατρεύει τον Ζακ, τον οποίο βλέπει ως μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού του, που θα καταφέρει να αξιοποιήσει τα χαρίσματά του χωρίς να βιώσει τις δικές του απογοητεύσεις. Δεύτερον, διακατέχεται από ένα αίσθημα του ανήκειν στην πόλη του, για αυτό σοκάρεται όταν το δημιούργημά του στρέφεται ενάντια στη Μάιτυ Σίτυ. Επίσης, δεν είναι διεφθαρμένος ή αναίσθητος όσο άλλοι σούπερ κακοποιοί. Κατά βάθος δε θέλει ο Ζακ να γίνει κακός αλλά πετυχημένος. Από μια άποψη, ο κύριος Σκοτεινός έχει πέσει σε πλάνη, είναι θύμα της αλαζονείας του. Αυτό το συνειδητοποιεί όταν ο γιος του κινδυνεύει προσπαθώντας να σταματήσει το δικό του δημιούργημα. Τότε κάνει την υπέρβαση, για να φτάσει στην εξιλέωση και στην πλήρη συμφιλίωση με το αγόρι. Στο φινάλε, ο κύριος Σκοτεινός, έχοντας παραιτηθεί από το μάταιο κυνήγι της δύναμης, είναι περήφανος για το γιο του αλλά για ένα λόγο που ποτέ δε φανταζόταν :είναι περήφανος επειδή πιστεύει ότι θα γίνει καλύτερος άνθρωπος από τον ίδιο.


Έλενα. Το κορίτσι της «αντίπαλης πλευράς». Ποια είναι αυτή η πλευρά και ποιο ρόλο παίζει στην πλοκή της ιστορίας το κορίτσι;
Η αντίπαλη πλευρά είναι εκείνη των σούπερ ηρώων, δηλαδή ανθρώπων με υπερφυσικά χαρίσματα που τα χρησιμοποιούν για να βοηθούν το διπλανό τους. Φυσικά δεν εννοώ ότι δεν έχουν ελαττώματα και αδυναμίες. Αυτό που τους διακρίνει ηθικά είναι ότι συνδέουν την ευημερία τους με την ευτυχία των προσώπων που ζουν γύρω τους και το καλό της πόλης τους. Όσο για το ρόλο της Έλενας, χωρίς αυτήν δε θα υπήρχε ιστορία. Η στιγμή που τη βλέπει για πρώτη φορά ο Ζακ, όταν εκείνη βρίσκεται στο σπίτι της και δουλεύει πάνω σε ένα ρομποτάκι για το σχολικό διαγωνισμό, είναι το «instigatingevent», όπως λέμε στο σινεμά, το γεγονός που θέτει σε κίνηση την ιστορία. Όλα τα κομβικά σημεία της πλοκής είναι με την Έλενα ή οφείλονται σε αυτήν: το instigatingevent, το τέλος της πρώτης πράξης, όταν ο Ζακ τη συναντάει από κοντά στον προαναφερόμενο διαγωνισμό, μπαίνοντας σε μια νέα φάση της ζωής του, το ξύλο που τρώει στο σχολείο, η συνάντηση των παιδιών στο πάρκο, η αποκάλυψη στο στάδιο, η κλοπή στη «Ρομποτέκ», η σύγκρουσή τους στη γέφυρα, όπου η σχέση τους φτάνει στο ναδίρ (τέλος 2ης πράξης), η κλιμάκωση στη μάχη εναντίον του Άνταμ και βέβαια το κλείσιμο, με την εκδήλωση προς τιμή των μικρών ηρώων που έσωσαν την πόλη.Χάρη στην Έλενα ο Ζακ αρχίζει να αμφιβάλλει για τις επιλογές του, που ουσιαστικά ως τότε ήταν επιλογές του πατέρα του, και ανακαλύπτει έναν άλλο τρόπο ζωής, που αφήνει χώρο στον αλτρουισμό και, τελικά, μετά από αγώνες, στη γνήσια χαρά.


Άνταμ. Είναι το «πρόσωπο» έκπληξη του μυθιστορήματός σας. «Δεν προμηνύει τίποτε καλό», γράφετε. Ο λόγος;
Ο λόγος είναι ότι οι προθέσεις του δημιουργού του δεν έχουν τίποτα το αγαθό. Ο Άνταμ από μόνος του, ως προϊόν τεχνολογίας, είναι ηθικά ουδέτερος. Όμως ο κύριος Σκοτεινός προορίζει τον Άνταμ για εργαλείο εκδίκησης, σκοπεύοντας να χτυπήσει τους σούπερ ήρωες. Δυστυχώς, η αλαζονεία του τον τυφλώνει και τον εμποδίζει να δει πως όταν το δημιούργημά του γίνει αρκετά ισχυρό για να κατατροπώσει τους εχθρούς του, δε θα μπορεί πλέον ούτε ο ίδιος να το ελέγξει.


Παιδιά με υπερδυνάμες και υπερφυσικά χαρίσματα, προηγμένη τεχνολογία σε μια ιστορία που μας κρατά σε αγωνία. Η ανάγνωση θα μας φέρει κοντά σε μια συσκευή που μάλλον θα μας τρομάξει. Δώστε μας κάποιο στοιχείο της πλοκής.
Μια φαινομενικά ασήμαντη πληροφορία που άθελά της δίνει η Έλενα στον Ζακ σχετικά με την εργασία της μητέρας της στη «Ρομποτέκ» θα τον οδηγήσει αργότερα στο να διαπράξει μια παράτολμη κλοπή με τη βοήθεια των φίλων του, η οποία θα έχει δραματικές επιπτώσεις.


Τα βιβλία αλλά και οι ταινίες με σούπερ ήρωες πάντα έχουν φανατικούς αναγνώστες. Πιστεύετε πως το μυθιστόρημά σας θα αγαπηθεί περισσότερο από άντρες;
Συχνά τις περιπέτειες και ιδίως τις ιστορίες φαντασίας τις προτιμούν οι άνδρες. Ωστόσο, διαπίστωσα με χαρά ότι και οι αναγνώστριες του Super απόλαυσαν το βιβλίο, ανακαλύπτοντας σε αυτό μια κεφάτη ιστορία με γρήγορη εξέλιξη, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ζωηρές εντάσεις και νόημα. Επίσης, τους άρεσε πολύ η εικονογράφηση του Παναγιώτη Αρμυριώτη, που έδωσε υπόσταση στους πρωταγωνιστές και τους χώρους όπου κινούνται. Αυτός ήταν ο σκοπός μου από την αρχή, να γράψω μια ιστορία έχοντας ως πρότυπο τις κλασικές ταινίες animation, όπως της Disney ήτης Pixar, την οποία θα μπορούν να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες. Άλλωστε τα θέματα του Super, όπως η φιλία, ο έρωτας, η εμπιστοσύνη και η υπέρβαση των αδυναμιών μας, αφορούν τους πάντες.


Το καλό και το κακό το σωστό και το λάθος αναμετρώνται στις σελίδες σας. Ποια μηνύματα θέλετε να εισπράξουν οι αναγνώστες και κυρίως οι έφηβοι που έχουν την ηλικία των βασικών πρωταγωνιστών σας;
Η βασική ιδέα του Super είναι ότι κάθε άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του και ολοκληρώνεται μέσα από την προσωπική σχέση. Βέβαια, οι σχέσεις έχουν ρίσκο και συχνά μας προκαλούν σκοτούρες και απογοητεύσεις. Δίχως αυτές όμως, ο κόσμος μας φαίνεται ένα μέρος ξένο και αδιάφορο, χωρίς θέση για εμάς. Η ζωή αποκτάει νόημα όταν έχεις φίλους που εμπιστεύεσαι και βρεις ένα σύντροφο που σε γεμίζει ψυχικά και χαίρεσαι να του προσφέρεις, όπως βρήκε ο Ζακ την Έλενα. Επίσης, μια άλλη ιδέα του βιβλίου είναι πως όλοι κάνουμε σφάλματα και μερικές φορές πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε ή βλάπτουμε τον εαυτό μας. Ο εγωισμός και ο φόβος είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στο να επιλέξουμε το σωστό. Μάλιστα αυτά τα δύο αισθήματα τρέφουν το ένα το άλλο και θολώνουν την κρίση μας. Όμως, όσο χάλια κι αν είναι τα πράγματα, εξακολουθούμε να έχουμε την ελευθερία της επιλογής, τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις πράξεις μας προς το καλύτερο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Ζακ, μαθητής στο σχολείο για παιδιά σούπερ κακοποιών της Μάιτυ Σίτυ, προορίζεται να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, του περιβόητου κυρίου Σκοτεινού. Όλα όμως αλλάζουν όταν συναντάει ένα κορίτσι, την Έλενα, κόρη σούπερ ηρωίδας που μένει στη διπλανή, αντίπαλη πόλη. Η Έλενα θα του γνωρίσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και η σχέση τους θα τον φέρει σε σύγκρουση με τους φίλους, τους συμμαθητές του και τελικά τον ίδιο τον πατέρα του. Τι θα γίνει όταν ο κύριος Σκοτεινός θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που βάζει σε κίνδυνο αθώες ζωές; Ποιον θα υποστηρίξει ο Ζακ και με τι τίμημα; Τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές του Super. Παιδιά ασυνήθιστα, που διαθέτουν σούπερ δυνάμεις και μπλέκουν σε επικίνδυνες περιπέτειες, αλλά και οικεία, με τις φιλίες, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τους τσακωμούς και τους μπελάδες τους. Αν ανήκετε στους φίλους της δράσης, της φαντασίας και φυσικά των κόμικς, το Super είναι για εσάς!

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Τενές γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάζεται στον δημόσιο τομέα, για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και αγαπά τον θεαματικό κόσμο του κινηματογράφου. Το 2016, έργο του διακρίθηκε στο διαγωνισμό σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Το «Super» είναι το πρώτο του βιβλίο.