Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΑΝΟΣ φιλόλογος

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ.

  Στα διηγήματα της Κατερίνας Λιβιτσάνου Ντάνου, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις «βακχικόν» με τίτλο ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ,  συνυπάρχουν μικρές ιστορίες, που διαδραματίζονται σε αστικά μέρη, κυρίως όμως στην ύπαιθρο, που γεννήθηκε και έχει στενή, ζεστή σχέση μαζί της, με έντονα τα βιώματα της εφηβείας, που ιδιαιτεροποιούν τον ψυχισμό της και την κάνουν αρκετά ευαίσθητη και ανθρώπινη.

Τα διηγήματα της Κατερίνας Λιβιτσάνου Ντάνου δεν είναι μια απλή καταγραφή καθημερινών περιστατικών, που πολλές φορές δημιουργούν πλήξη και ανία στον αναγνώστη, αλλά είναι διανθισμένα με έντονα περιγραφικά στοιχεία, με ένα λυρισμό για τις ομορφιές της φύσης, με μια ευαισθησία απέναντι στους αφελείς και καλοκάγαθους κατοίκους της υπαίθρου και μια έντονα υπερασπιστική διάθεση κυρίως για το κατατρεγμένο, ανυπεράσπιστο γυναικείο φύλο. Σε όλα αυτά ασφαλώς το πλούσιο και έντονο ηθογραφικό και λαογραφικό στοιχείο μετατρέπουν και μεταμορφώνουν απλές ιστοριούλες σε δυνατά εκφραστικά λογοτεχνήματα.
Τέλος, το εμπλουτισμένο εκφραστικό γλωσσικό στοιχείο, με όλες τις λογοτεχνικές αρετές της συγγραφέως κάνουν τα διηγήματα προσιτά σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και τελικά τους αποζημιώνουν για το χρόνο που αφιέρωσαν, δραπετεύοντας από την σκληρή καθημερινότητα.
Της εύχομαι καλή συνέχεια στη διηγηματογραφία και σε άλλα λογοτεχνικά είδη.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ : «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ» ποίηση και «ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ» διηγήματα, της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ ΝΤΑΝΟΥ

  Τον Οκτώβρη του 2021 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «βακχικόν» δύο ακόμη βιβλία της φιλολόγου Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου: 1) έργο ποιητικό με τίτλο «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ», αφιερωμένο «σε όσους πορεύονται, κοιτάζοντας τον ήλιο κατάματα», με στόχο να προβληματίσει το σύγχρονο άνθρωπο και να τον θέσει προ των ευθυνών του.  2) διηγήματα με τίτλο «ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ», αφιερωμένο «σε όσους αγωνίζονται ενάντια στη βία και την εκμετάλλευση και συγχρόνως προσπαθούν να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα», που σκοπό έχουν να  τονίσουν την αναγκαιότητα του αναγνώστη να δραπετεύει από τη σκληρή πραγματικότητα, που καθημερινά αντιμετωπίζει.

Τα βιβλία μπορεί κάποιος να τα αγοράσει διαδικτυακά από τις εκδόσεις «βακχικόν» ή από βιβλιοπωλείο προτίμησής του, στηρίζοντας το σημαντικό έργο των βιβλιοπωλείων.

Oπισθόφυλλο

Αδιάλειπτη προσπάθεια αυτογνωσίας
και διαφυγής από απρόβλεπτα αδιέξοδα,
από γεγονότα φοβερά και πρωτόγνωρα
και συντροφικότητας, φιλίας, ανοχής
και στόχων υψηλών, έντιμων, ιδανικών.
Και συμφιλίωσης με τον αγύρτη χρόνο,
με τη στυγνή και κρύα καθημερινότητα,
κι επιδίωξης ελπίδας, δύναμης και προσμονής
για ταξίδια άγνωστα, μακρινά κι ονειρεμένα.
Κι αγώνας ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής
κι αποστασιοποίησης απ’ τα κακώς κείμενα
κι ακόμη ενατένισης κι απόλαυσης ενός
άλλου ουρανού, με πιο φωτεινά αστέρια…
κι απόκτησης της αγάπης και της αγκαλιάς
της εμπιστοσύνης και της ευημερίας, μακριά
από καταστροφές, πανδημίες, απιστίες ολέθριες.

Αμετάκλητες και συνεχείς προσπάθειες
από τον άνθρωπο που μιλούσε με τον ήλιο!

«Ποίηση απλή, λιτή γι’ αυτό δυνατή, φωνή βοώντος στην πνευματική ερημιά του 21ου αιώνα, που επαναπροσδιορίζει τις ρίζες του πολιτισμού μας, που μάχεται, που προσπαθεί να πείσει, που ερμηνεύει, που δημιουργεί με όλον τον πνευματικό και εσωτερικό πλούτο της ψυχής»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ: ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων.

Οπισθόφυλλο διηγημάτων

Οι αγωνίες ενός μαθητή τρίτης Λυκείου σε καιρό πανδημίας, τα βιώματα μιας γυναίκας στην επαρχία, η σχέση με την οικογένεια και η το τραγικό τέλος της, η απόδραση μιας ομάδας φίλων από την καθημερινότητα(ιστορία που έδωσε τον τίτλο στη συλλογή), οι ακροβασίες ενός ηλικιωμένου ζευγαριού και το τίμημα, η συγκίνηση ενός δασκάλου για τους μαθητές του, τα απρόβλεπτα στη ζωή μιας πολύτεκνης μητέρας και ο τρόπος αντιμετώπισής τους , τα μαθήματα Ιστορίας μιας φοιτήτριας στο φίλο της για το 1821 και τον Κολοκοτρώνη, οι προετοιμασίες και οι χαρές ενός γάμου, η άκρατη λατρεία και αγάπη για τη φύση και τις ομορφιές της των κατοίκων ενός νησιού και ο αγώνας τους για την προστασία της, η μοναξιά και τα προβλήματα ηλικιωμένων που ζουν χωρίς τα παιδιά τους, οι αναμνήσεις και οι σκανταλιές των αθώων παιδικών χρόνων. Κι ακόμη, η ανθρωπιά ενός νέου στην έκκληση βοήθειας άστεγου πολίτη του δρόμου, η επίδραση του γεγονότος στο νεαρό ζευγάρι φίλων του, που τον επιβραβεύουν και η αγανάκτηση κάποιων πολιτών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το Καλοκαίρι του 2020! Ποιο είναι όμως το κοινό στοιχείο όλων αυτών των ηρώων ή καλύτερα των απλών ανθρώπων στα διηγήματα του βιβλίου; Είναι η ανθρώπινη ματιά με την οποία αντικρίζουν τους γύρω τους και η δυναμική αντιμετώπιση των απρόβλεπτων γεγονότων στη ζωή τους. Γιατί έτσι πιστεύουν πως θα επιβιώσουν και ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, διαφορετικός και γιατί όχι ιδανικός!

«Διηγήματα! Σύντομα, καλογραμμένα ανθρώπινα. Επίκαιρα και πάνω απ’ όλα βιωμένα , σε τόπους γνώριμους και μαγικούς!»
ΦΑΝΗΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ : Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων

« Τα διηγήματα του βιβλίου είναι βιωματικά, με αφηγηματικό ταλέντο, γραμμένα σε μια γλώσσα που εγγυάται την καλή πεζογραφία».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ : ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος, τέως πρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων.