Κατερίνα Ζωγραφάκη
«Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια»
Μικρή θαλασσινή νουβέλα
Εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ 2020

Επιμέλεια: Ελευθερία Γεωργιάδου
Έργο εξωφύλλου: Κωστής Αμοιρίδης, «Δύο φίλοι» (2020)
ISBN: 978-960-9547-83-3
Σελ. 64
Τιμή: 6.00€
Διαστάσεις: 14.5cm x 21cm

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το βιβλίο της Κατερίνας Ζωγραφάκη με τίτλο «Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια». Ασυμβίβαστος, παρορμητικός, με όρεξη για ζωή –παρά τις αντιφάσεις της–, ανίκανος όμως να χωρέσει στο καλούπι για το οποίο προορίζεται, ο Αλέξης βλέπει τον κόσμο από το δικό του πρίσμα. Βρίσκεται πια στο κατώφλι της ενηλικίωσης κι όπως του είναι αδύνατο να συμβιβαστεί, η θάλασσα θα αποδειχθεί η μόνη έξοδος διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

Περιγραφή βιβλίου
Η Κατερίνα Ζωγραφάκη βάζει τον νεαρό ήρωά της να αποζητά μια αντεστραμμένη όψη της πραγματικότητας – αυτή στην οποία κινείται είναι ασύμβατη με τις αρχές του με αποτέλεσμα να τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Αντιμέτωπος με καταστάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί –τη σκληρή καθημερινότητα, τον θάνατο, τον φόβο της απόρριψης, το τέλος της εφηβείας που δεν πρόλαβε να του προσφέρει τις χαρές που έπρεπε– και συναισθηματικά αποδυναμωμένος, γεγονός που τον καθιστά ανίκανο να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων, εγκαταλείπει την ατελέσφορη προσπάθεια συμβιβασμού του με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και τρέπεται σε φυγή. Η απεραντοσύνη της θάλασσας, η ψευδαίσθηση ελευθερίας που δίνει, αφού εκείνη ορίζει την πλεύση, είναι γι’ αυτόν η μόνη λύση. Προκειμένου όμως να θέσει τη ζωή του σε νέα βάση είναι απαραίτητο να οριοθετήσει την πραγματικότητά του. Η «μάχη» πρέπει να γίνει σε τόπο αναπόδραστο, κι αυτός ορίζεται από το σκάφος. Ένα σκάφος που αν και μέσο διαφυγής τον παγιδεύει σε αναγκαστική ενδοσκόπηση. Πάνω σε αυτόν τον καμβά και μέχρι τη στιγμή της αναπόφευκτης επιστροφής, ο Αλέξης διαπραγματεύεται τον συμβιβασμό με όσα τον πλήγωσαν, το αμετάκλητο των γεγονότων, κυρίως την αποδοχή της πραγματικότητας και κατ’ επέκταση την ενηλικίωσή του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Συγγραφέως
Η Κατερίνα Ζωγραφάκη γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ιδιώτευσε ως αρχιτέκτονας μηχανικός κι εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 2008. Από το 2017 παρακολουθεί σεμινάρια στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Ιανού. Η μικρή θαλασσινή νουβέλα με τίτλο «Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό έργο.


Λάκης Αποστολάκης & Τάκης Χρηστάκης
«Αντί για passatempo…»

Εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ 2019
Επιμέλεια: Πηγή Μήλλα
ISBN: 978-960-9547-77-2
Σελ. 152
Τιμή: 10.00€
Διαστάσεις: 14.5cm x 21cm

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το βιβλίο των Λάκη Αποστολάκη & Τάκη Χρηστάκη, με τίτλο «Αντί για passatempo…». Υπάρχουν δύο ειδών καθρέπτες: Ο ένας, ο παραμορφωτικός, που εμφανίζει τον ωραίο ως Κουασιμόδο. Ο άλλος, ο ωραιοποιητικός, που εμφανίζει τον Κουασιμόδο, κούκλο. Στη χώρα μας κυκλοφορεί μόνο ο δεύτερος τύπος. Έτσι, όλοι καταλήγουμε στο ότι δικαιούμαστε να φοράμε μεταξωτά βρακιά, ασχέτως αν έχουμε επιδέξιους….

Περίληψη βιβλίου
Ας μη γελιόμαστε. Οι «συγγραφείς» δεν διεκδικούν τον τίτλο του λογοτέχνη. Δεν κάνουν λογοτεχνία.
Τα περισσότερα από τα κείμενα του βιβλίου στην πραγματικότητα αποτελούν επιστολές που αντάλλασσαν μεταξύ τους στην πορεία του χρόνου για προσωπική τους τέρψη, ίσως και προς τέρψη κάποιων καλών τους φίλων. Αποτελούν προσωπικές τους εμπειρίες εμπλουτισμένες με δόκιμες επινοήσεις για να προσδώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να πετύχουν τον στόχο τους: να περιγράψουν χαρακτήρες και συμπεριφορές και να κριτικάρουν στιγμές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου στα χρόνια από το ’50 και μέχρι την πρόσφατη μεγάλη κρίση.
Τα περισσότερα ονόματα είναι φανταστικά, μα οι χαρακτήρες πραγματικοί, ζουν ανάμεσά μας και, μερικές φορές, μας κάνουν περήφανους. Συνήθως, όμως, μας πετάνε στα τάρταρα της ντροπής. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για φιγούρες γνήσια ελληνικές, που χαρακτηρίζουν απόλυτα τη φυλή μας, τις αδυναμίες της αλλά και τη δύναμή της.
Οι λόγοι της έκδοσης ήταν δύο:
Ο πρώτος, να μαζευτεί ένα ποσό –μικρό ή μεγαλύτερο– προκειμένου να βοηθηθεί η καταπληκτική προσπάθεια που κάνει ο «Ο Φάρος του Κόσμου» και ο πατήρ Αθηναγόρας.
Ο δεύτερος, να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να περάσει ευχάριστα λίγο χρόνο, όταν δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. Αντί για πασατέμπο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Συγγραφέωv

Ο Λάκης (Αποστολάκης) και ο Τάκης (Χρηστάκης) είναι δύο Έλληνες της διπλανής πόρτας. Δεν είναι συγγραφείς. Είναι, μάλλον, αφελείς.
Ζουν και εργάζονται (παρά την ηλικία τους) στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος, είναι επιχειρηματίας ή καλύτερα δήθεν επιχειρηματίας. Ο δεύτερος είναι στέλεχος επιχειρήσεων ή, σωστότερα, δήθεν στέλεχος επιχειρήσεων. Το αστείο είναι ότι κάποτε, στο απώτερο παρελθόν, ο δεύτερος υπήρξε ανώτατο στέλεχος στην επιχείρηση του πρώτου. Μια επαγγελματική συνάντηση ειρωνική ή μάλλον εκρηκτική! Γι’ αυτό και δεν κράτησε. Κράτησε, όμως, η φιλία…