Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, αφήνουν πίσω τους μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δεκαετία και έχουν σχεδιάσει για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε ένα πλούσιο και πολλά υποσχόμενο εκδοτικό πρόγραμμα.

Το 2019, χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη επιτυχία της δημοσιογραφικής έρευνας των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού με τίτλο Η τελευταία μπλόφα, που ξεπέρασε τις 45.000 αντίτυπα σε πωλήσεις, αλλά και την κυκλοφορία σημαντικών τίτλων όπως το Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, Τόμος Β: 1974-2016, του διευθυντή της εφημερίδας Η Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά, το Τα δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, αλλά και την κυκλοφορία σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά του αριστουργήματος της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Τόνι Μόρισον, Αγαπημένη.

Στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου ξεχώρισε η κυκλοφορία της πολυβραβευμένης σειράς μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, που περιλαμβάνει σύντομες εικονογραφημένες βιογραφίες των σημαντικότερων γυναικών της ιστορίας, η οποία συμπληρώνεται με ανάλογους τίτλους στη σειρά μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ. Το 2019 κυκλοφόρησαν, μεταξύ άλλων, το πρώτο βιβλίο της σειράς παιδικής λογοτεχνίας ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ του Φίλιππου Μανδηλαρά, η σειρά γνώσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ καθώς και οι εκπληκτικές εικονογραφημένες διασκευές των κλασικών έργων Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων και Μικρές Κυρίες από τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή.

Το 2020 θα είναι μια χρονιά αφιερωμένη στην Ιστορία, καθώς θα ξεκινήσει με την έκδοση της κλασικής μελέτης του Christopher Μ. Woodhouse Ο πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας σε νέα μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα και θα συνεχιστεί με το έργο της Αννίτας Παναρέτου Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου: Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941-1945, ενώ θα ακολουθήσει η μελέτη του ιστορικού William McNeill με τίτλο Βενετία – Στην αιχμή της Ευρώπης: 1081-1797, η οποία εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Η πλέον αξιόπιστη, επίτομη βιογραφία στα ελληνικά της Μάργκαρετ Θάτσερ, Μάργκαρετ Θάτσερ: Ζωή, πολιτική πορεία και υστεροφημία, της πολιτικού που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, θα κυκλοφορήσει την άνοιξη δια χειρός του ιστορικού και βιογράφου David Cannadine, την οποία θα ακολουθήσει η βιογραφία του ακαδημαϊκού Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις του σημαντικού Έλληνα επιστήμονα, επίτιμου διευθυντή του τμήματος Διαστημικής της NASA, με τον δημοσιογράφο και βιογράφο του, Μάκη Προβατά. Επίσης, την άνοιξη θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τις προτάσεις του για μια πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ θα εμπλουτιστεί με νέους τίτλους και το 2020, ενώ το φθινόπωρο αναμένουμε και νέους τίτλους στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο παιδικό βιβλίο, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με την κυκλοφορία μιας νέας σειράς καρτονέ βιβλίων για μικρά παιδιά, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τίτλο Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Τα πρώτα 4 βιβλία της σειράς περιλαμβάνουν πρωτότυπους μηχανισμούς, που σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εικονογράφηση ζωντανεύουν ήρωες και θεούς από την ελληνική μυθολογία.

1821 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Συγγραφέας: Woodhouse Montague Christopher
Το κλασικό αυτό έργο του Βρετανού στρατιωτικού, πολιτικού και διανοούμενου C. M. Woodhouse (1917-2001) παραμένει διεθνώς ένα από τα καλύτερα και πιο περιεκτικά βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ήρωας πολέμου και ο ίδιος, ο περίφημος «Κρις» ή «Μόντι», συμπολεμιστής των Ναπολέοντα Ζέρβα και ‘Αρη Βελουχιώτη στην αντίσταση κατά της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, επιδεικνύει διεισδυτική αντίληψη για τις στρατηγικές πλευρές της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Συγχρόνως, με τη νηφαλιότητα και την ευαισθησία ενός ανυποχώρητου Ευρωπαίου φιλελεύθερου, αναδεικνύει τις περίπλοκες πολιτικές διαστάσεις ενός πρωτοπόρου εθνικοαπελευθερωτικού ξεσηκωμού, που κατάφερε να επιβληθεί ως νόμιμη επανάσταση σε πείσμα όλων των εσωτερικών και εξωτερικών εμποδίων της εποχής.

Ο Woodhouse, ένας από τους λίγους Δυτικούς φιλέλληνες που δεν άφησαν ποτέ τα –πραγματικά ή φανταστικά– αρχαιοελληνικά ιδεώδη να επηρεάσουν τη ματιά τους για τους Νεοέλληνες και την αγάπη τους για τη νεότερη Ελλάδα, αποδεικνύεται εδώ τολμηρός και οξυδερκής στις κρίσεις του, ευρηματικός στη χρήση των πηγών του και γλαφυρός ως αφηγητής. Έτσι, προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη ένα έργο φρέσκο, σαν να γράφτηκε μόλις χθες, αντάξιο της άσβεστης λάμψης του θέματός του.


Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες
ISBN: 978-960-484-536-1
Ηλικία: 18+
Ημερομηνία έκδοσης: 27/1/2020
Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
Σχήμα: 14,5×20,5


ΠΩΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συγγραφέας: Garrard Graeme & Murphy Bernard James
Πόσο απαραίτητη είναι η πολιτική σκέψη σήμερα, όπου η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και ηγέτες έχει βυθιστεί στο ναδίρ; Είμαστε πολιτικά, οικονομικά ή θρησκευτικά ζώα; Πρέπει να ζούμε σε μικρές πόλεις-κράτη, σε έθνη ή σε πολυεθνικές αυτοκρατορίες; Ποιες αξίες πρέπει να προωθήσει η πολιτική; Πρέπει ο πλούτος να είναι ατομικός ή συλλογικός; Τα ζώα έχουν δικαιώματα;

Οι Graeme Garrard και James Bernard Murphy, με 50 χρόνια έρευνας και διδασκαλίας πολιτικής φιλοσοφίας στην πλάτη, μας εισάγουν σε ένα καστ 30 συναρπαστικών πολιτικών στοχαστών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να θυμηθούμε ότι η πολιτική μπορεί να είναι μια ευγενής, συναρπαστική και πολιτισμένη τέχνη και να κατανοήσουμε τα θεμέλιά της μέσα από τη ζωή και τη σκέψη των μεγάλων οραματιστών.

Είπαν για το βιβλίο:

Μία θαυμάσια εισαγωγή στους πιο σημαντικούς γραφιάδες της Ιστορίας, γεμάτη με σαφή επιχειρηματολογία και καθηλωτικές λεπτομέρειες.

Steven Pinker, εξελικτικός βιολόγος, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Η ζωηρή και ελκυστική γραφή δίνει σάρκα και οστά ακόμη και στις πιο αφηρημένες ιδέες. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί ο καθένας να διαβάσει και να απολαύσει.

Steven B. Smith, καθηγητής της έδρας Πολιτικών Επιστημών Alfred Cowles, Πανεπιστήμιο Γέιλ

Ένας κομψός στοχασμός για την πολιτική εξουσία… Οι Garrard και Murphy, με αυτοκριτική διάθεση απέναντι στην ιδιότητα του πολίτη, επιμένουν ότι «μπορεί εκείνος [ο πολίτης] να μην ενδιαφέρεται για την πολιτική, αλλά η πολιτική ενδιαφέρεται για εκείνον».

Eric Beerbohm, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ


Κατηγορία: Δοκίμια, Μελέτες
Ηλικία: 18+
Ημερομηνία έκδοσης: 17/2/2020
Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
Σχήμα: 14,5×20,5

Η Ιστορία έχει την τιμητική της φέτος και στο παιδικό βιβλίο καθώς ο Φίλιππος Μανδηλαράς, έγραψε δύο νέους τίτλους για την επιτυχημένη σειρά μας Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, τους Ελληνική Επανάσταση και Κύπρος. Το φθινόπωρο αναμένεται και το συλλογικό έργο με προσωρινό τίτλο 21 για το ’21, με κείμενα καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων σε επιμέλεια της Μαρίζας Ντεκάστρο και της Ελένης Σβορώνου.

Νέοι τίτλοι θα κυκλοφορήσουν επίσης στη σειρά ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ που υπογράφουν ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή.

Η χρονιά ωστόσο, θα ξεκινήσει με το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για παιδιά Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος: Ένα παιδί που επέζησε αφηγείται του εβραϊκής καταγωγής Michael Gruenbaum, ο οποίος αφηγείται τις αναμνήσεις του από τη ναζιστική κατοχή και το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν, και το εντυπωσιακό εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων Πλανητάριο που θα μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους στα πέρατα του σύμπαντος!


ΡΟΖΑ ΠΑΡΚΣ

μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: ΡΟΖΑ ΠΑΡΚΣ
Συγγραφέας: Sánchez Vegara Isabel Maria
Εικονογράφος: Albero Ana
Ρόζα Παρκς

Μια νέα σειρά ιστοριών με τις οποίες νεαρά και λιγότερο νεαρά κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν οι σπουδαιότερες της σύγχρονης ιστορίας.

Σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες… Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε.

Γυναίκες όπως η Ρόζα Παρκς, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία.


Κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά
Ηλικία: 4+
Μεταφραστής: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Ημερομηνία έκδοσης: 17/2/2020
Σειρά: μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ
Βιβλιοδεσία: Σκληρό Εξώφυλλο
Σχήμα: 20×24
Σελίδες: 40


Γιατί σας το προτείνουμε
Μια νέα σειρά για να γνωρίσουν ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες.
Κείμενο μικρό, απλό και κατανοητό για όλες τις ηλικίες.
Έκδοση που βοηθάει στην αισθητική καλλιέργεια.
Παγκόσμια εκδοτική επιτυχία.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Εικονογράφος: Γκουτζουρή ‘Αννα
Ήταν μικρός όταν τη δύναμή του πρωτοέδειξε και τα δύο φίδια που έστειλε η Ήρα έπνιξε.

Ένα βιβλίο με χαρτονένιες λαβές και κινούμενες εικόνες, που ζωντανεύει στα χεράκια των παιδιών καθώς έρχονται σε επαφή με τις πρώτες τους ιστορίες από τη μυθολογία.


Κατηγορία: Χαρτονένια, Pop-up, Πάνινα, με Ήχους κλπ
Ηλικία: 18μηνών+
Ημερομηνία έκδοσης: 27/1/2020
Σειρά: Η μικρή μου μυθολογία
Βιβλιοδεσία: Carton
Σχήμα: 18×18
Σελίδες: 8

ΤΕΛΕΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΕΥΡΑ
Συγγραφέας: Lang Suzanne
Εικονογράφος: Lang Max
Ο Τζιμ έχει μια ΠΟΛΥ άσχημη μέρα…

Έχει νεύρα χωρίς να ξέρει το γιατί. Οι φίλοι του απορούν: γιατί να μην έχει καλή διάθεση μια τέτοια υπέροχη μέρα; Τον συμβουλεύουν να μην καμπουριάζει, να χαμογελάει, να δοκιμάσει να κάνει πράγματα που κάνουν εκείνους χαρούμενους. Όμως ο Τζιμ δεν έχει καμία όρεξη να κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά… και ξεσπάει.

Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει μια μέρα έχοντας νεύρα;


Κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά
Ηλικία: 3+
Μεταφραστής: Μαρία Αγγελίδου, Αγγελος Αγγελίδης
Ημερομηνία έκδοσης: 3/2/2020
Βιβλιοδεσία: Σκληρό Εξώφυλλο
Σχήμα: 24×24
Σελίδες: 40