ISABELLA TEOTOCHI ALBRIZZI

Πορτρέτα

ΜΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑIΑ ΛOΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-11-4

Τιμή : 13€

Η κερκυραϊκής καταγωγής λόγια και συγγραφέας Ιζαμπέλα Θεοτόκη Αλμπρίτσι (1760-1836) υπήρξε μία από τις σημαίνουσες μορφές της ευρωπαϊκής κουλτούρας στο μεταίχμιο ανάμεσα στον 18ο και 19ο αι. Από το σαλόνι που διατηρούσε στη Βενετία, πέρασαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού χώρου: από τον Αντόνιο Κανόβα και τον Ούγκο Φόσκολο μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τον Ουόλτερ Σκοτ. Στα Πορτρέτα, το πιο γνωστό από τα έργα της, σκιαγραφούνται με ζωντάνια και αμεσότητα πολλοί από τους θαμώνες του σαλονιού της, ενώ συγχρόνως δίνεται με ενάργεια η εικόνα μιας Ευρώπης που αλλάζει, παλλόμενη από τις ιδέες του ∆ιαφωτισμού, τα ιδεώδη του ρομαντισμού, τις επαναστάσεις, τους οραματισμούς και τα σπουδαία έργα τέχνης. Ευελπιστούμε η έκδοση αυτή να κάνει ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό μια δυναμική και πρωτοπόρα για την εποχή της Ελληνίδα, η οποία σημάδεψε με τη δράση και τον στοχασμό της ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Isabella Teotochi Albrizzi γεννήθηκε το 1760 στην Κέρκυρα και ανήκε σε μία από τις επιφανείς οικογένειες του νησιού. Το 1776 παντρεύτηκε τον Βενετό ευγενή Carlo Antonio Marin. Μετακομίζοντας στη Βενετία απέκτησε γρήγορα τη φήμη μιας εξαιρετικά μορφωμένης γυναίκας. Το 1796, μετά την ακύρωση του γάμου της με τον Marin, παντρεύτηκε τον Giuseppe Albrizzi. Υπήρξε οικοδέσποινα ενός από τα σημαντικότερα σαλόνια της Βενετίας. Ανάμεσα στους φίλους και καλεσμένους της ήταν οι Ugo Foscolo, Antonio Canova, Lord Byron και Ippolito Pindemonte. Τα Πορτρέτα (Ritratti), στα οποία σκιαγραφεί σημαντικά πρόσωπα της διανόησης και της τέχνης, είναι το σημαντικότερο ίσως έργο της και γνώρισε πολλές εκδόσεις. Πέθανε στη Βενετία το 1836.

*Εξώφυλλο: Élisabeth Louise – Vigée Le Brun – Portrait of Isabella Teotochi Albrizzi

Σπύρος Καρέλας

Πέντε Ιστορίες

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-09-1

Τιμή : 12€

Τι συμφώνησαν κρυφά ο Θεός κι ο διάβολος; Ποια είναι η πηγή του θανάτου; Τι βρήκε κατά βάθος στη Μύκονο η κοντέσσα Μελερίλλια; Ποια είναι η πηγή του έρωτα; Γιατί ο ωραίος θνητός αγόρασε τις Πέντε Ιστορίες; Την απάντηση σε αυτή και σε άλλες ερωτήσεις θα βρει ο αναγνώστης στο ανά χείρας βιβλίο.

[…]Σε φθονώ όμως ταυτόχρονα κι απελπίζομαι.
Θα ’θελα εγώ να ’μαι το μελανό άστρο.
Αλλά το ξέρεις. Στα σωθικά ολωνών έχεις πρόσβαση
και δε μας παρεξηγείς, είσαι μεγαλόψυχο και πονετικό,
έτσι δεν είναι;

Αντλείς απ’ το σκοτεινό φέγγος σου αυτοπεποίθηση
κι απ’ τον ακατανόητο για εμάς λόγο που υπάρχεις.
Θα ρωτήσω τον Αφέντη μας στον Παράδεισο
πώς και βρέθηκες εκεί πέρα.[…]

(απόσπασμα από τη συλλογή)

Ο Σπύρος Καρέλας γεννήθηκε στις 10 ∆εκεμβρίου του 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε σε προπτυχιακό επίπεδο νομικά στην Αθήνα και σε μεταπτυχιακό επίπεδο λογοτεχνία στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Έχει συμμετάσχει στο Νεανικό Εργαστήριο Ποίησης – Τάκης Σινόπουλος.

*Εξώφυλλο: Kazimir Malevich – Black Circle

Γιώργος Καναβός

Συμβουλές στο αγέννητο παιδί μου

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-08-4

Τιμή : 15€

Λοιπόν! Άκου να δεις (ή μάλλον διάβασε να δεις) πώς έχουν τα πράγματα. Το ότι κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου σημαίνει πως πήγαν πολλά πράγματα σωστά. Πάρα πολλά! Για να μην το πιάσω από τη δημιουργία του κόσμου και αναγκαστείς να διαβάζεις μέχρι αύριο, θα αναφέρω ένα μικρό ποτ πουρί των επιτυχιών: Αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο, κατάφερα να το ολοκληρώσω, το έστειλα στις Εκδόσεις Συρτάρι, τους άρεσε, το εξέδωσαν. Και μετά; Μετά αποφάσισα να γράψω κι άλλο (ναι, αυτό που κρατάς), τους το έστειλα και μάντεψε…τους άρεσε κι αυτό! Τέλειο; Πρόσεχε όμως, για να εκδοθεί αυτό το βιβλίο πήγαν και πολλά πράγματα στραβά. Έπρεπε να σπουδάσω κάτι που δε μου άρεσε, να περάσω κοντά 30 χρόνια, μη γνωρίζοντας τον εαυτό μου, να στριφογυρίζω στον ύπνο μου, να αμφισβητώ κάθε μου απόφαση. Γιατί στα λέω όλα αυτά; Για να καταλάβεις πως αυτό το βιβλίο δεν είναι «ένα ακόμη βιβλίο αυτοβοήθειας», ούτε η μαγική συνταγή επίλυσης των προβλημάτων σου. Αυτό το βιβλίο είναι ένα απαύγασμα των γνώσεών μου (μη φανταστείς και πολλά πράγματα) και μια φιλική κουβέντα που θα ήθελα κάποιος να μου είχε κάνει στα 18 μου (ίσως και λίγο νωρίτερα).

Αν λοιπόν ψάχνεις και συ για κάτι διαφορετικό ή γενικά «ψάχνεσαι», ξαναπέρνα από την αφετηρία και, ποιος ξέρει, ίσως βρεις αυτό που ψάχνεις. Τα υπόλοιπα…εντός του βιβλίου!

Ο Γιώργος Καναβός γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη ∆ιοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας.