Συγγραφέας του βιβλίου «Το μυστικό μήλο της Εύας» – Εκδόσεις Bookguru.gr


Ανθρώπους της διπλανής πόρτας, στα πρόσωπα των οποίων ο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του, επέλεξε ως πρωταγωνιστές στα δώδεκα διηγήματά της η Εύα Μαζοκοπάκη. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Θεώρησα πως ο κάθε ήρωας των διηγημάτων μου οφείλει να είναι άνθρωπος καθημερινός, οικείος, ατελής για να νιώσει ο αναγνώστης την πλήρη ταύτιση μαζί του». Το ερώτημα που προκύπτει στην ανάγνωση: «Τι είναι άραγε ο παράδεισος», ίσως μας απασχολήσει λίγο περισσότερο. Για τη συγγραφέα, πάντως, ο παράδεισος δεν είναι τόπος. «Είναι συναίσθημα. Είναι όλα εκείνα τα ευγενή συναισθήματα, οι αγαθοί πόθοι, τα εκλεπτυσμένα οράματα που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από όλα τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη. Ο παράδεισος είναι η καθαρή συνείδηση της εσωτερικότητάς μας».

  • Το βιβλίο σας αποτελείται από μια σειρά διηγημάτων «που βάζουν στον πειρασμό της ανθρώπινης αναζήτησης για τον χαμένο παράδεισο των αγνών συναισθημάτων του κήπου της ψυχής». Μιλήστε μας για την έμπνευσή σας.
    Τα δώδεκα διηγήματα του βιβλίου μου είναι μια περιήγηση στα ανθρώπινα συναισθήματα. Κάθε διήγημα κι ένα διαφορετικό ανθρώπινο πάθος, ένας ξεχωριστός πόθος, μια ιδιαίτερη εσωτερική δύναμη ή αδυναμία ψυχής. Σε κάθε διήγημα ο “ήρωας” έρχεται σε αντιπαράθεση με τον “αντιήρωα” στην προσπάθεια της ανθρώπινης πάλης να επιλεγεί το καλό ή το κακό. Ένας πειρασμός δηλαδή για το μονοπάτι της ζωής στον δρόμο της αρετής ή της κακίας με απώτερο σκοπό πάντα κι ευχή να κερδίσει η αρετή. Αυτό όμως είναι επιλογή ατομική και μοναχική εσωτερική αναζήτηση.
  • Ένας διηγηματικός περίπατος με…το μήλο της Εύας. Πάρτε μας μαζί σας σ’ αυτόν τον περίπατο. Τι θα δούμε και τι θα ζήσουμε;
    Σε αυτόν τον περίπατο θα διαβούμε δύσκολα κι ανηφορικά μονοπάτια ψυχής, μα στο τέλος θα μας ανταμείψει η απρόσκοπτη θέα από την κορυφή της εσωτερικής μας αναζήτησης. Θα δούμε μέσα από τα διηγήματα πολλά αδιέξοδα, θα ζήσουμε έντονους πόθους κι ενοχές, θα κλάψουμε για ραγισμένα όνειρα μα θα θαυμάσουμε και το μεγαλείο κάποιων ανθρώπινων ψυχών. Θα γίνουμε ένα με τους πρωταγωνιστές και θα προβληματιστούμε μαζί τους για τις σκέψεις και τα όνειρα τους. Θα περπατήσουμε ” εν ολίγοις” στα εσωτερικά κύματα των ανθρωπίνων στεναγμών και πόθων και θα οδηγηθούμε στην αφύπνιση της συνείδησης μας.
  • Ποιους θα αναγνωρίσουμε ως πρωταγωνιστές στην ανάγνωση και με ποιο κριτήριο τους επιλέξατε;
    Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου μου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είμαστε στην ουσία εμείς οι ίδιοι που συνεχώς αναζητούμε την εκπλήρωση των ονείρων και των προσδοκιών μας. Θεώρησα πως ο κάθε ήρωας των διηγημάτων μου οφείλει να είναι άνθρωπος καθημερινός, οικείος, ατελής για να νιώσει ο αναγνώστης την πλήρη ταύτιση μαζί του. Έτσι τα διηγήματα μου εσωκλείουν πρόσωπα όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες ( με τις γυναίκες βέβαια να υπερτερούν), όλων των κοινωνικών τάξεων και κατηγοριών, δυνατούς και αδύναμους στόχων και σκοπών. Με άλλα λόγια όλο το ανθρώπινο μωσαϊκό παρελαύνει στο “Μυστικό μήλο της Εύας”.
  • Ήρωες σε «δώδεκα διηγήματα θυμού, ενοχών, παθών, πόθων, ονείρων, ευχών». Συναισθήματα και καταστάσεις που αφορούν όλους μας. Πιστεύετε πως εμείς οι αναγνώστες θα ταυτιστούμε τουλάχιστον με έναν από τους πρωταγωνιστές σας;
    Θεωρώ πως σε κάθε διήγημα μου ο αναγνώστης θα επιλέξει πλευρά. Θα ταχθεί με το μέρος του ενός ή του άλλου ήρωα και θα οσφρανθεί την αγωνία και τη λαχτάρα του. Κι αυτή η ταύτιση θα οδηγήσει τον ίδιο σε αυτοκριτική και πιο εμπεριστατωμένη αφύπνιση συνείδησης παρατηρώντας και την αντίθετη εκδοχή που ξεδιπλώνεται μπροστά του.
  • Συνήθως οι συγγραφείς ανάμεσα σε μυθοπλασία και περιγραφή πραγματικών καταστάσεων χρησιμοποιούν και προσωπικά βιώματα. Το κάνατε κι εσείς γράφοντας για «Το μυστικό μήλο της Εύας».
    Δεν έχω χρησιμοποιήσει σε κανένα μου βιβλίο προσωπικά βιώματα, ούτε και στο μυστικό μου μήλο. Σαφώς οι αντιλήψεις και οι σκέψεις μου διαχέονται έμμεσα παντού στα έργα μου, όμως ουδεμία αναφορά δεν υπάρχει σε προσωπικές ιστορίες. Αυτό συμβαίνει γιατί είμαι λάτρης του αγνώστου και της ανατροπής και επιθυμώ μέσα από τα έργα μου να ταξιδεύω σε αχαρτογράφητα νερά. Οι άγριοι ωκεανοί ψυχής με παρασέρνουν στη λογοτεχνία και όχι το γνωστό και ήρεμο όπως η ζωή μου.
  • Παρακολουθώντας το βιντεάκι που συνοδεύει την έκδοση του βιβλίου σας, κράτησα δυο προτάσεις που «σηκώνουν» συζήτηση. «Δεν φταίει το μήλο της Εύας για την παρακμή των αξιών της ψυχής μας», είναι η πρώτη. Τελικά το μήλο ήταν αθώο;
    Το μήλο είναι ένας καρπός παρεξηγημένος. Η ιστορία του μήλου είναι τεράστια . Το μήλο των Πρωτοπλάστων, εκείνο της έριδας, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, το μήλο της βαρύτητας του Νεύτωνα, το σύγχρονο μήλο της Apple και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα. Ένα μήλο , από μόνο του, σαφώς και δεν φταίει ποτέ .Η χρήση του μήλου από τον άνθρωπο τον οδηγεί στην κόλαση ή στον παράδεισο. Η ερμηνεία της λέξης μήλο είναι δηλαδή καθαρά συμβολική. Η παρακμή των αληθινών αξιών της ζωής, μας κήρυξε έκπτωτους από τον παράδεισο. Δεν ήταν “εν ολίγοις” απόρροια του κλεμμένου μήλου ο χαμένος παράδεισος, ήταν το αποτέλεσμα της λάθος χρήσης και κατάχρησης του καρπού του.
  • «Ένα κλεμμένο μήλο δε φέρνει την καταστροφή. Μια κλεμμένη όμως συνείδηση υπογράφει την κόλαση της γήινής μας ταυτότητας», είναι η δεύτερη πρόταση. Αναλύστε μας αυτή την πρόταση.
    Μόνο οι κλεμμένες συνειδήσεις οδηγούν τον κόσμο στα πιο βαθιά σκοτάδια και πάθη. Η συνείδηση είναι εκείνη που μας χαρίζει γαλήνη και φως ή αντίθετα φουρτούνες και κόλαση. Με τη συνείδηση μας ζούμε και συνεργαζόμαστε. Αν εκείνη δεν είναι τίμια απέναντι μας σαφώς και θα αισθανθούμε εξαπάτηση. Και μέσω τούτης της απάτης του ίδιου μας του εαυτού θα ευτελιστεί ο εσωτερικός μας κόσμος και θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην κόλαση. Μόνο η κλεμμένη μας συνείδηση έχει αυτή την τεράστια δύναμη όχι το μήλο που κλέψαμε από τον παράδεισο.
  • Από το βιβλίο σας προκύπτει κι ένα ερώτημα που μάλλον δεν απαντήθηκε ποτέ από τότε που δημιουργήθηκε αυτός ο κόσμος. «Τι είναι άραγε ο παράδεισος;». Ο καθένας μας μπορεί να δώσει μια απάντηση. Τι είναι άραγε για σας ο παράδεισος;
    Ο παράδεισος, για μένα, δεν είναι τόπος. Είναι συναίσθημα. Είναι όλα εκείνα τα ευγενή συναισθήματα, οι αγαθοί πόθοι, τα εκλεπτυσμένα οράματα που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από όλα τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη. Ο παράδεισος είναι η καθαρή συνείδηση της εσωτερικότητας μας.
  • «Το μυστικό μήλο της Εύας» είναι ένα βιβλίο που θα αγγίξει περισσότερο την ψυχή της γυναίκας αναγνώστριας;
    Θεωρώ ότι δεν είναι ένα βιβλίο που ανήκει μόνο στο γυναικείο κοινό. Τα βιβλία ποτέ δεν τα ξεχώρισα σε ανδρικά και γυναικεία. Η λογοτεχνία ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και ο κάθε δημιουργός ενός λογοτεχνικού έργου οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τον άνθρωπο ως οντότητα κι όχι ως φύλο. Συνεπώς δεν δημιούργησα ένα βιβλίο για γυναίκες, έγραψα μια διηγηματική συλλογή που απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες.
  • Αν κάτι θέλετε να κρατήσουμε από το «μυστικό σας μήλο» σε ποια σελίδα του βιβλίου σας να το αναζητήσουμε;
    Όλες οι σελίδες αναλύουν, περιγράφουν και διδάσκουν κάτι. Για αυτό τον λόγο έγραψα δώδεκα διηγήματα και όχι ένα. Συνεπώς θεωρώ πώς η συνολική ανάγνωση της διηγηματικής μου συλλογής θα φέρει στην επιφάνεια το βασικό σκοπό και μήνυμα της συγγραφής του βιβλίου μου.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια σειρά διηγημάτων που βάζουν στον πειρασμό της ανθρώπινης αναζήτησης για τον χαμένο παράδεισο των αγνών συναισθημάτων του κήπου της ψυχής. Διηγήματα που κρύβουν μέσα τους είτε πάθη και λάθη, φόβους και ενοχές, είτε πόθους και οράματα, αλήθειες και όνειρα. Το μήλο της Εύας οδήγησε τον άνθρωπο έκπτωτο από το τοπίο του παράδεισου.
Τί είναι άραγε ο παράδεισος; Παράδεισος είναι η ίδια μας η ψυχή. Εκείνη μας καθοδηγεί στους διάφανους πόθους και στα παραδείσια χρώματα ή μας απομακρύνει από θεϊκά συναισθήματα και μας ωθεί σε κολασμένα αδιέξοδα.
Δε φταίει το μήλο της Εύας για την παρακμή των αξιών της ψυχής μας.
Ένα κλεμμένο μήλο δεν φέρνει την καταστροφή, μιά κλεμμένη όμως συνείδηση υπογράφει την κόλαση της γήινης μας ταυτότητας.
Δώδεκα διηγήματα θυμού, ενοχών, παθών, πόθων, ονείρων, ευχών. Ένας διηγηματικός περίπατος με…το μήλο της Εύας.

Βιογραφικό
Η Εύα Ε.Μαζοκοπάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στο τμήμα Κλασικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο Θεωρητικών Σπουδών που διατηρεί στη γενέτειρα πόλη της. Ασχολείται με τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων και λογοτεχνικών βιβλίων. Ποιήματα και διηγήματα της έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς κι εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες. Ενδεικτικά, έχει βραβευτεί με πρώτο Παγκρήτιο βραβείο ποίησης με το ποίημα “Άλωση ψυχής” από τον λογοτεχνικό σύλλογο” Κρητών λόγος” το 2019.
Έχει διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό για το ποίημα της Σκοτεινές Σκεπές στον ποιητικό διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης Σπάρτου το 2019
Με πρώτο βραβείο διηγήματος με το διήγημα” Θέμα δευτερολέπτων” από την pigipaideias.gr το 2020. Με τρίτο έπαινο διηγήματος με το διήγημα ” Προσφυγιά καρδιάς” από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος το 2020 και έχει αποσπάσει και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις σε ποιητικά και πεζά λογοτεχνικά της κείμενα.
Η ίδια έχει συμμετάσχει σε αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων ως κύρια εκφωνήτρια ενώ η ανάγνωση ποίησης και πεζογραφίας παράλληλα με τη συγγραφή , είναι οι αγαπημένες της ασχολίες.


Έργα της συγγραφέως:
1.Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
Σχολικό βοήθημα.
Εκδόσεις Βλάσση

  1. Λεκτικά αρώματα,
    Ποιητική συλλογή.
    Εκδόσεις ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΠΕΝΑ
  2. Η οργή του Τυφλού ποταμού. μυθιστόρημα
    Εκδόσεις ΠΗΓΗ
  3. ΤΑ ρο της καρδιάς .
    Ποιητική συλλογή
    Εκδόσεις ΠΗΓΗ
  4. Οι σκιές των Μουσών.
    Μυθιστόρημα
    Εκδόσεις Υδροπλάνο
  5. Το μυστικό μήλο της Εύας, Συλλογή διηγημάτων.
    Εκδόσεις bookguru.gr
    Το συγκεκριμένο βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και σε αγγλική έκδοση στο Amazon.