Έκδοσεις Ωκεανός Μετάφραση Μενέλαος Παπαιωάννου Σελίδες 384 Διαστάσεις 21 χ 14 Τιμή στην αγορά Από 15,90- 14,31 ευρώ
Ένα από τα βιβλία που έκαναν διεθνώς αίσθηση την περασμένη χρονιά είναι το ιστορικό μυθιστόρημα “Η Μαγείρισσα του Χίμλερ”, από τον πολυβραβευμένο Γάλλο συγγραφέα, Φρανς Ολιβιέ Ζισμπέ, που το ελληνικό κοινό γνώρισε μέσα απο τις εκδόσεις Ωκεανός. Η Μαγείρισσα του Χίμμλερ είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και συνάμα πληρέστερα ιστορικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Ρόζαν από το “ξημέρωμα” της ζωής της θα έρθει αντιμέτωπη με τις μπόρες του εικοστού αιώνα. Παιδί θα γνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων και θα δοκιμάσει την αιχμαλωσία στα χέρια ενός Τούρκου εμπόρου. Από τη ζωή του χαμινιού στη Μασσαλία, η μοίρα θα τη φέρει στα χέρια μιας στοργικής οικογένειας στην Προβηγκία, που υιοθετώντας τη Ρόζαν προσπαθεί να ξεπεράσει τις απώλειες του Πολέμου. Στην πιο δύσκολη στιγμή της, ο έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα, οδηγώντας την στο Παρίσι μαζί του. Εκεί θα διδαχθεί τα μυστικά της κουζίνας που σταδιακά θα τη μετατρέψουν στην κορυφαία σεφ του Παρισιού. Το εστιατόριό της “La petit Provance “θα φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες σαν τον Σαρτρ κ την Mποβουάρ Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Γαλλία, η Ρόζαν θα γοητεύσει τον παντοδύναμο ιδρυτή των Ες Ες ,Χάινριχ Χίμμλερ- όχι μόνο με τη μαγειρική της τέχνη αλλά και με την προσωπική της λάμψη. Για άλλη μια φορά η Ιστορία θα χαράξει μπροστά της ανατρεπτικά μονοπάτια, πάντα όμως εκείνη θα έχει πυξίδα της την επιθυμία να εκδικηθεί …
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Συγκλονιστικό και περιεκτικότατο, το μυθιστόρημα “Η Μαγείρισσα του Χίμμλερ” είναι ένα πολυτάραχο οδοιπορικό μιας μοναδικά γοητευτικής γυναίκας στη δίνη του 20ου αιώνα. Ένα έργο που μας σεργιανά από την Τουρκία της τρομερής Γενοκτονίας του ΄15 , ως την Γαλλία, την Κατοχή, το Ολοκαύτωμα αλλά και την Κίνα του Μάο! Ένα βιβλίο γεμάτο αρώματα, γεύσεις, όπου μπλέκεται η αλμύρα ακριβών θαλασσινών με κείνη των δακρύων. Μια ηρωίδα ακραία,παράφορη κι οξυδερκής, που γνώρισε τη φρίκη και το μεγαλέιο, που γεύθηκε πολυποίκιλα πιάτα, πάθη και πίκρες.
Παρότι φαντάζει σύντομο για τη μακρά περίοδο που καλύπτει, το βιβλίο του Ολιβιέ παρουσιάζει μια έντεχνη περιεκτικότητα, μια “οικονομία” χώρου και χρόνου αριστοτελική, όπου τίποτα δε λείπει και τίποτα δεν περισσεύει. Τα 50 του μικρά κεφάλαια είναι δοσμένα σε λόγο πολύ λιτό, που ρέει με ευκολία, ωστόσο παραμένουν κατάφορτα με εξελίξεις, γνώσεις και συναισθήματα, χωρίς να κουράσουν. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι ο Γάλλος συγγραφέας δίνει τον λόγο στη ηρωίδα του και μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση τη σκιαγραφεί παραστατικά. Πρόκειται για μια γλώσσα ευέλικτη, άμεση, και ενίοτε αυτοσαρκαστική, που κόβει σαν λεπίδα. Χαρακτηριστική είναι η ελευθεριότητα στον λόγο της αφηγήτριας Ρόζαν: Ένας λόγος που αποδομεί τα πάντα με μια ανηλεή καυστικότητα, η οποία φέρνει στον νου κάτι από τη “Μητέρα του Σκύλου” του Παύλου Μάτεσι.
Είναι ακριβώς η ίδια απολαυστική απενοχοποίηση κι η διδακτική “αιχμηρότητα” εκείνων που έχουν αναμετρηθεί με την αποχαλίνωση του ανθρώπου και με τη βαρβαρότητα της Ιστορίας ,έχοντας απομυθοποιήσει τις συμβάσεις και τους καθωσπρεπισμούς! Αυτό- και στον Μάτεσι αλλά και στη “Μαγείρισσα” -προσδίδει αυθεντικότητα στο κείμενο, αλλά και μια σκωπτική διάθεση απέναντι στα ολέθρια έργα του Ανθρώπου, αφυπνίζοντας χωρίς βερμπαλισμούς και ηθικολογίες.
Το βιβλίο του Ολιβιέ ξεκινά από τη Γενοκτονία των Αρμενίων που προσφάτως είχε απασχολήσει κι άλλον δημοφιλή Γάλλο συγγραφέα, τον Ζιλμπερ Ζινουέ στο Ερεβάν. Διόλου παράξενο , καθώς στη Γαλλία υπήρξε ισχυρή αρμένικη κοινότητα, ενώ οι Γάλλοι ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν επισήμως τη Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1915!
Όπως όμως προδιαγράφει κι ο αρκετά “ιντριγκαδόρικος” τίτλος , κεντρικός άξονας του έργου είναι η περίοδος της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος που συνοψίζονται ευρηματικά στο πρόσωπο του Χάινριχ Χίμμλερ. Αν και λιγότερο συζητημένος στην Ελλάδα ο Heinrich Himmler υπήρξε ιδρυτής και καθοδηγητής(Reichsfuehrer) του πιο φονικού στρατιωτικού σχηματισμού κατά τον 20ο αιώνα, των Ες Ες και από τους πολύ έμπιστους του Χίτλερ. Πρωτεργάτης του φυλετικού οράματος της Αρείας Φυλής, ο Χίμμλερ ενορχήστρωσε μια δολοφονική πολιτική ενατίον των μειονοτήτων όλης της Ευρώπης. Άτομο νευρωτικό και μυγιάγγιχτο, με παράξενες εμμονές γύρω από την αγροτική ζωή και τους τευτονικούς μύθους, ο Χίμμλερ έμεινε πιστός στον Χίτλερ ως τη στιγμή της σύλληψής του από τους Συμμάχους το ’45, όπου αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο πριν καν δικαστεί. Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα εξέχον πρόσωπο της ναζιστικής ελίτ λαμβάνει τόσο ενεργό ρόλο, εμπλεκόμενο τόσο εκτεταμένα με ηρωίδα μυθοπλασίας.
Ο συγγραφέας αποφεύγει τον κίνδυνο ιστορικών ανακριβειών και ξετυλίγει με αληθοφάνεια τον Χίμμλερ, διατηρώντας πιστά την ιστορική εγκυρότητα στην αλληλεπίδραση εκείνου με τη Ρόζαν. Εκμεταλλευόμενος τον αποτυχημένο γάμο του Χίμμλερ και τις ευκαιριακές απιστίες του (με επίσημη ερωμένη τη γραμματέα του) ο Ολιβιέ πλέκει μια σχέση γεμάτη υπόκωφη ένταση που μας οδηγεί- παρέα με τη Ρόζαν- στα άδυτα του ίδιου του Χίτλερ και σε στιγμιότυπα της προσωπικής του ζωής!
Πολύ επιδέξιος ο τρόπος που κλείνει αυτή η ιδιότυπη σχέση Χίμμλερ -Ρόζαν, θέτοντας στο προσκήνiο το εφιαλτικό πρόγραμμα του Lebensborn. Αυτό το θέμα όμως, σας αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι στο βιβλίο αυτό, ενώ για πληρέστερη εικόνα αξίζει να διαβάσετε τη δραματική ιστορία “Μαξ” από τις εκδόσεις Πατάκη , που περιστρέφεται γύρω από αυτό το παρανοϊκό φυλετικό πρόγραμμα των ναζί.
Το άλλο ενδιαφέρον ιστορικό κεφάλαιο στη “Μαγείρισσα” είναι ένα πέρασμα από τη μαοική Κίνα και τη σκλήρή πραγματικότητα της εκεί επανάστασης, που ωστόσο μονομερώς προβάλλει στη ζοφερή της πλευρά..
Μια ακόμη πινελιά είναι η εστίαση στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ζαν Πολ Σαρτρ και στον θυελλώδη του δεσμό με την Σιμόν ντε Μποβουάρ…
Η ακαταμάχητη -κυνική και συνάμα τόσο ευαίσθητη- Ρόζαν καταφέρνει με την προσωπικότητά της να σταθεί επάξια στις καταστάσεις αυτές και να ενταχθεί αρμονικά στο ιστορικό κάδρο του αιώνα μας…
Το βιβλίο κλείνει με… συνταγές από το Πετίτ Προβάνς, που μας θυμίζουν στιγμές της Ρόζαν, (όπως λ.χ. έκανε η Πολλίνα Σίμονς στο “Τραπέζι της Τατιάνας” με την τριλογία του “Μπρούτζινου Καβαλάρη”.)
Τελός, αριστουργηματικές βιβλιοπροτάσεις παρελαύνουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία, που χρησιμοποίησε ο Ολιβιέ γύρω από όσα θίγει το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα.Βιβλία και μυθιστορήματα που αξίζει να γνωρίσει ο κάθε απαιτητικός και “φιλίστωρ” αναγνώστης!
Ένα μικρό διαμάντι, που συμπυκνώνει πληθώρα συναισθημάτων και ιστορικών γνώσεων, συντροφιά με μια χαρισματική γυναίκα που τα είδε όλα και τα άντεξε όλα με μια μοναδική δύναμη ψυχής!!! Γνωρίστε την !!!!
Ελισσάβετ Π. Δέδε
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πρόλογος 1. Στον αστερισμό της Παρθένου 2. Σαμίρ ο Ποντικός 3. Η θυγατέρα της κερασιάς 4. Όταν πέθανα για πρώτη φορά 5. Η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας 6. Καλώς όρισες στο “μικρό χαρέμι” 7. Το αρνί και τα παΐδια 8. Τα μερμήγκια και η ρόκα της θάλασσας 9. Σαπακάν ο 1ος 10. Η τέχνη της συλλογής σκουπιδιών 11. Ευτυχία στη Σεντ Τυλλ 12. Ο εκτελεσμένος 13. Η μαγειρική του έρωτα 14. Η βασίλισσα των τεμενάδων 15. Η γρίπη του έρωτα 16. Ο βασιλιάς της πένσας Μπουρντίτζο 17. Ένα φιλί εβδομήντα πέντε ημερών 18. Οι χίλιες κοιλιές του θείου Αλφρέντ 19. “Λα Πετίτ Προβάνς” 20. Η τέχνη της εκδίκησης 21. Μία ομελέτα με μανιτάρια 22. Επιστροφή στην Τραπεζούντα 23. Μία βόλτα με σκάφος 24. Αυτός που δεν ήξερε ότι ήταν Εβραίος 25. Ανέμελες ημέρες 26. Η κήρυξη του πολέμου 27. Για παραδειγματισμό 28. Κόκκινη σαν γαρίδα 29. Ο άνθρωπος που δεν έλεγε ποτέ όχι 30. Ένα γεύμα στην εξοχή 31. Ωραία κάτασπρα δόντια 32. Το βάρος μου σε δάκρυα 33. Η στρατηγική Τζόννυ 34. Απαγωγή 35. Ένας ψύλλος στ’ άχυρα 36. Ο άνθρωπος που δειπνούσε με τον Διάβολο χωρίς κουτάλι 37. Το φιλί του Χίμλερ 38. Ο φάκελος Γκαμπριέλ 39. Η ανάσα του Διαβόλου 40. Τρία δάχτυλα μέσα στο στόμα 41. Το έμβρυο που δεν εννοούσε να πεθάνει 42. Κράξιμο άρρωστου πουλιού 43. Το έγκλημα έφερε υπογραφή 44. Ένα ταξίδι στο Τρίερ 45. Η Σιμόν, ο Νέλσον κι εγώ 46. Ο δεύτερος άνδρας της ζωής μου 47. Το ταχυδρομικό περιστέρι 48. Ένα φάντασμα του παρελθόντος 49. Ο τελευταίος νεκρός 50. Ite missa est Επίλογος Συνταγές από το “Λα πετίτ Προβάνς” Το πλακί της γιαγιάς μου Οι μελιτζάνες παρμετζάνα της Μάμι Τζο Η κρεμ καραμελέ της Έμμα Λαμπερέρ Η τάρτα φράουλα “Α λ’ Αμερικαίν” ή “strawberry shortcake” του “Φρέντσυ’ς” Μικρή βιβλιοθήκη του εικοστού αιώνα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Giesbert, Franz – Olivier Giesbert, Franz – Olivier O Φραντς Ολιβιέ Ζισμπέρ γεννήθηκε το 1949 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μυθιστόρημά του “L’ affreux”, 1992 βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία ενώ το “La souille”, 1995, πήρε το βραβείο Interallie. Για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε το 1997 με το Prix Prince-Pierre-de-Monaco.
Χρησιμοποιούμε cookies για την παροχή των υπηρεσιών και την ανάλυση της επισκεψιμότητας της σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.ΕντάξειΌροι Χρήσης
euxaristoume!