Ένα ακόμη συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ αγωνίας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έφτασε στα βιβλιοπωλεία για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. «Η σύζυγος ανάμεσά μας» των Greer Hendricks και Sarah Pekkanen σε μετάφραση Σοφίας Τάπα.
«Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται… ξεχάστε ό, τι πιστεύετε!»
Μια πρόταση που χαρακτηρίζει όλο το βιβλίο. Είναι το στοιχείο που θα κάνει τον αναγνώστη αρκετές φορές, μετά από κάποιες συγκλονιστικές ανατροπές, να γυρίσει σελίδες πίσω για να ελέγξει τι είχε διαβάσει. Να αμφισβητήσει ό,τι πίστευε, να κατανοήσει ότι Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και πρέπει να ξεχάσει ό, τι πιστεύει.

Δεν είναι εύκολο να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας για αυτό το ανάγνωσμα, καθώς μπορεί να αποκαλύψουμε κάτι από την τόσο ενδιαφέρουσα πλοκή. Ο αναγνώστης ήδη από τον τίτλο του βιβλίου θα καταλάβει ότι αναφέρεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο αποτελούμενο από έναν άντρα και δύο γυναίκες. Μια θυμωμένη και ζηλιάρα πρώην σύζυγος που καταδιώκει τη νέα και αθώα αρραβωνιαστικιά. Μια άλλη γυναίκα αντίγραφο του πρώην εαυτού της. Ή μήπως όχι;


Ποιες είναι οι γυναίκες; ποιες αφηγηματικές φωνές είναι αξιόπιστες και ποιες όχι; Ζήλεια ή προστασία; Παράνοια ή αλήθεια; Ποιος χειρίζεται ποιόν; Ποιος το θύμα και ποιος ο θύτης; Οι εκπλήξεις πολλές και το αποτέλεσμα ένα ψυχολογικό θρίλερ που πέρα από την εξέλιξη και την ιστορία των ηρώων, σκιαγραφεί απόλυτα την περιπλοκότητα του γάμου, τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, τους κινδύνους που κάποιες φορές εγκυμονούν στο όνομα του έρωτα και της αγάπης μα και το πώς μπορούμε να δούμε μέσα από τα μάτια του άλλου, όταν αυτός μοιράζεται μαζί μας μια εμπειρία και ποια είναι η «επιλεκτική» όραση. Κατά την ανάγνωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος βιβλίου θα δούμε τα διαφορετικά συναισθήματα και τις διαφορετικές προοπτικές. Και μπορεί να νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε κίνητρα και σχέσεις στην πορεία όμως θα καταλάβουμε ότι καμιά υπόθεση δεν ήταν ακριβής.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν και δύο οι συγγραφείς το έργο είναι απόλυτα ενιαίο, κάτι που δε χάνεται στην ελληνική μετάφραση και ο αναγνώστης θα νοιώσει πως το έργο γράφτηκε από ένα άτομο, από ένα μυαλό και μάλιστα στη γλώσσα του. Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Τα σχετικά μικρά κεφάλαια κάνουν γρήγορη την ανάγνωση του βιβλίου. Οι χαρακτήρες των ηρώων είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και οι συγγραφείς καταφέρνουν να αποκαλύπτουν έξυπνα και σταδιακά τα προσωπικά μυστικά, τους αναξιόπιστους αφηγητές, την εξαπάτηση έως την τελική ωμή αλήθεια. Οι ενδείξεις όλες εκεί, τα κομμάτια του πάζλ πρέπει να ενωθούν και αυτό γίνεται μέσα από μια απρόβλεπτη και συναρπαστική ανάγνωση, μέσα από τα συνεχή ερωτήματα του τι θα συμβεί παρακάτω, και από την έκπληξη που θα νιώσει ο αναγνώστης πολλές φορές κατά την αναγνωστική διαδικασία. Ένα είναι σίγουρο για εμάς, πως οι λάτρεις των ψυχολογικών θρίλερ θα αγαπήσουν αυτό το βιβλίο.
«…Κανένας από τους δυό τους δεν κατάλαβε το παιχνίδι που τους είχα στήσει. Κι ακόμη δεν έχουν καταλάβει…»

image description

«Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα κάνετε πολλές υποθέσεις.
Θα πιστέψετε ότι διαβάζετε για μια ζηλιάρα πρώην σύζυγο… που έχει εμμονή με μια όμορφη, νεότερη γυναίκα, την οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί ο άντρας που αγαπούν και οι δυο τους.
Θα πιστέψετε ότι κατανοείτε την ανατομία αυτού του μπερδεμένου ερωτικού τριγώνου.
Ε, λοιπόν, ξεχάστε ό, τι πιστεύετε!
Αυτό το απολαυστικά ανατριχιαστικό μυθιστόρημα θα σας βυθίσει στις πιο σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού – σε όλα εκείνα που αρνούμαστε να δούμε στο όνομα του έρωτα.
Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται…

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)