Στο πρώτο μυθιστόρημά του, ο Daniel Magariel, με τη φωνή και τη σκέψη ενός δωδεκάχρονου αγοριού μας αφηγείται τον “πόλεμο” ανάμεσα στον πατέρα του και τη μητέρα του.
Μαζι με το μεγαλύτερο αδερφό του ακολουθούν τον πατέρα τους και εγκαταλείποντας την γενέτειρα πόλη τους κατευθύνονται σε μια νέα πόλη, σε μια καινούρια ζωή!
Μια καταγραφή του συγγραφέα της νέας αρχής και των τριών τους με αρχηγό τον πατέρα. Έχει κάνει εξαίρετη “δουλειά” όσον αφορά τους χαρακτήρες που περιγράφουν σε μέγιστο βαθμό την ψυχολογική προσπάθεια των παιδιών να επιβιώσουν μέσα σε ένα λαβύρινθο γεμάτο κλειδωμένες πόρτες και αρωματικούς καπνούς.
Ο πατέρας χρησιμοποιεί τη λεγόμενη μέθοδο “σκωτσέζικο ντους”. Και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνει περίφημα! Από εκεί που είναι περιποιητικός και χαρίζει απλόχερα την αγκαλιά του στα δύο του παιδιά, την αμέσως επόμενη στιγμή μετατρέπεται σε έναν τρομοκράτη και αυταρχικό άνθρωπο.
Η ψυχολογία των παιδιών μεταβάλλεται συνέχεια και ο συγγραφέας καταφέρνει με τη γρήγορη ροή της πλοκής να παρασύρει και τους αναγνώστες σε μια διαρκή διαμάχη με αντιπάλους το μυαλό και την καρδιά!
Χαρακτηριστικό σημείο είναι ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα των ηρώων θέλοντας να μας τονίσει ότι όλοι είμαστε “εν δυνάμει” ένας από αυτούς, γιατί η ιδιότητα του γονιού είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ονόματος! Αντιπροσωπεύουν, δηλαδή, όλη την σαθρή κοινωνία.
Η προσπάθεια των δύο αγοριών να παραμείνουν ενωμένα είναι συγκινητική με άπειρες ψυχολογικές προεκτάσεις. Η αδερφική αγάπη που παλεύει να νικήσει την απογοήτευση, την τρομοκρατία, την κακοποίηση και την παράνοια μέσα σε μια οικογένεια!
Ένα βιβλίο που βάζει όλους και όλα στη θέση που τους αρμόζει!

Υπόθεση

Ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας τους οδηγούν μέσα στη νύχτα προς μια νέα πόλη κι ένα νέο σπίτι, ανυπόμονοι για μια νέα αρχή. Εχουν μόλις κερδίσει τον «πόλεµο», όπως αποκαλεί ο πατέρας την πικρή διαµάχη με τη μητέρα των παιδιών για το διαζύγιο και την κηδεµονία, και είναι γεμάτοι ενθουσιασµό από την προοπτική της κοινής τους ζωής. Τα αγόρια πηγαίνουν στο σχολείο, γράφονται σε ομάδες μπάσκετ, κάνουν φίλους. Ο πατέρας δουλεύει από το σπίτι, καπνίζοντας φτηνά πούρα για να κρύψει μια άλλη μυρωδιά. Όµως σύντοµα οι μικρές λεπτοµέρειες, τα ανέκφραστα βλέµµατα, οι θόρυβοι μες στη νύχτα, τα ολοένα και πιο ύποπτα πρόσωπα που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι, γίνονται ανησυχητικά. Τα αγόρια βλέπουν τον πατέρα τους να αλλάζει, να γίνεται αλλοπρόσαλλος και μετά επικίνδυνος.

Με φόντο τα περίχωρα του Νέου Μεξικού και ένα διαµέρισµα ερµητικά κλειστό στον έξω κόσµο, ο Magariel καταφέρνει με τη δύναµη της γραφής του να περιγράψει με συµπόνια και ενσυναίσθηση τη συγκινητική προσπάθεια των δύο αδελφών να προστατέψουν ο ένας τον άλλον από έναν πατέρα που κάποτε εµπιστεύονταν, μα που πια δεν αναγνωρίζουν.

Μεγαλοφυές, καθηλωτικό, απειλητικά αστείο, σπαρακτικό – ένα εντυπωσιακό επίτευγµα που πραγµατεύεται με πρωτότυπο τρόπο την ανδρική ταυτότητα, τον εθισµό και την οικογένεια. Ο Daniel Magariel είναι μια συναρπαστική νέα παρουσία στην αµερικανική λογοτεχνία.

George Saunders, βραβευµένος με Booker συγγραφέας των βιβλίων Δεκάτη Δεκεµβρίου και Λήθη και Λίνκολν