Της KIMBERLEY FREEMAN

«Αυτή είναι η αληθινή αγάπη Βάιολετ. Δεν είναι κενές υποσχέσεις και ζωγραφιές στους βράχους και πόθος που δεν μπορεί να συγκρατηθεί -κοίταξε με νόημα την κοιλιά της- Είναι θυσία και ανιδιοτέλεια»

«Πόσο παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η αγάπη πρέπει να είναι κάτι ήρεμο και τακτοποιημένο, που ξετυλίγεται με έναν αργό, καθορισμένο ρυθμό, έτσι ώστε να μην προκαλεί αναταραχές…..»
KIMBERLEY FREEMAN

Στο βιβλίο αυτό η αγγλίδα συγγραφέας KIMBERLEY FREEMAN μας μεταφέρει σε μια ορεινή περιοχή της Αυστραλίας, στα Γαλάζια Όρη, όπου βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο «ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ» και αρχίζει εκεί να ξετυλίγει την πλούσια πλοκή του μυθιστορήματός της, προκαλώντας, από την πρώτη στιγμή, το αναγνωστικό ενδιαφέρον.
Το μυθιστόρημα στηρίζεται σε δύο ιστορίες οι οποίες συνδέονται με το ξενοδοχείο αυτό, εξελίσσονται με διαφορά ογδόντα οκτώ χρόνων και γίνονται ο αφηγηματικός κόσμος της συγγραφέα μέσα στον οποίο κινούνται οι ήρωες και των δύο εποχών. Το 1926 και το 2014, εναλλάσσονται αριστοτεχνικά από την Freeman και μας δίνεται η αφορμή να δούμε πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μέσα σε αυτά τα χρόνια αλλά και πόσα πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο.
Όλα ξεκινούν το 2014, όταν η Λόρεν Μπεκ πιάνει δουλειά στην περιοχή αυτή, σε ένα καφέ που ανοίγει με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Η γνωριμία της με τον Δανό αρχιτέκτονα Τόμας, θα της δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσει τους χώρους του ξενοδοχείου. Σε μια αποθήκη, βρίσκει διάφορα αντικείμενα της πρότερης εποχής, όταν το ξενοδοχείο λειτουργούσε κανονικά. Όλα κουβαλούν επάνω τους τις μνήμες μιας άλλης εποχής και αποπνέουν μια γοητεία στη Λόρεν.
Το σημαντικότερο εύρημα που έρχεται στα χέρια της όμως είναι μια σειρά ερωτικών επιστολών, γραμμένες το 1926. Οι επιστολές αυτές θα γίνουν η αιτία για να έρθουν στο φως θυελλώδεις ανθρώπινες σχέσεις και τραγικά μυστικά. Η παλιά ιστορία, εισβάλλει στις ζωές των ηρώων του σήμερα, φέρνοντας μεγάλες ανατροπές, έρωτες και νέες αποκαλύψεις που δοκιμάζουν τους ήρωες με την αλήθεια τους.
Δύο ιστορίες, μέσα στις οποίες, η Freeman, ψυχογραφεί επαρκώς τους ήρωες της, ήρωες απλούς ανθρώπινους, αληθινούς. Δοκιμάζονται από την τραγικότητα της μοίρας και παίρνουν τις αποφάσεις τους. Δύο ιστορίες, μέσα από τις οποίες, ο αναγνώστης βιώνει έντονα συναισθήματα, αγάπης, φόβου, μίσους, πάθους αλλά και γνωρίζει μέσω της γραφής της συγγραφέα, το στίγμα της κάθε εποχής, με τα εκάστοτε προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τις κοινωνίες, προβλήματα όπως η ομοφυλοφιλία, η χρήση ουσιών, οι κοινωνικές διακρίσεις, οι απαγορεύσεις, τα ταμπού εκείνης της εποχής. Όλα αυτά, τα προσεγγίζει διακριτικά με έναν μοναδικό και ευαίσθητο τρόπο.
Οι περιγραφές τόσο των τοπίων, όσο και των ηρώων αλλά και των μεταξύ τους σχέσεων, είναι άριστες, επικεντρωμένες και στην τελευταία λεπτομέρεια. Ζωντανεύουν τις εικόνες και κάνουν το μυθιστόρημα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, κατατάσσοντάς το μάλλον στο είδος του κοινωνικού περισσότερο παρά του ιστορικού μυθιστορήματος.
Με ξεχωριστό τρόπο, η συγγραφέας, καταφέρνει να ενώσει τις δυο αυτές ιστορίες δημιουργώντας ένα εκπληκτικό φινάλε, καταφέρνοντας παράλληλα να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η μετάφραση της Ουρανίας Τουτουντζή και η επιμελημένη έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ προσθέτει ένα ακόμα ατού στην αναγνωστική διαδικασία.

oi kataraktes ton rodon