[ …«Πώς σε λένε νεαρέ; Και πόσο χρονών είσαι;
«Γιάννη κύριε. Είμαι δώδεκα χρονών» απάντησε στον άντρα, που είχε μείνει άναυδος με την απάντηση.
«Από πού είσαι;»
«Από τη Νιγηρία»
«Θα σου άρεσε να παίζεις μπάσκετ;»
«Όχι. Εμένα μου αρέσει το ποδόσφαιρο»… ]

Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε και στην χώρα μας, σε μια πολυτελή έκδοση και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, το βιβλίο του Ισπανού δημοσιογράφου, αθλητικού συντάκτη και συγγραφέα ΧΟΣΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΠΟΥΕΡΤΑΣ σε μετάφραση Νίκου Παπαδάκη.

Η ανοδική πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τα δύσκολα παιδικά χρόνια του με την οικονομική ανέχεια της οικογένειας και τον ρατσισμό που βίωσε ως παιδί, χωρίς επίσημα χαρτιά παράνομων μεταναστών από την Νιγηρία στην Ελλάδα, στην σπουδαία ενηλικίωση του και έως την σημερινή του πορεία στην κορυφή, ως σταρ του NBA και ως καλύτερος και πολυτιμότερος παίκτης μπάσκετ στον κόσμο.

Το έργο μιας ξεχωριστής ιστορίας ενός σπουδαίου παγκοσμίου εμβέλειας παίκτη μπάσκετ που προλογίζει ο Φώτης Κατσικάρης, αφηγείται την ιστορία του μικρού Γιάννη από τα Σεπόλια, κυρίως την ιστορία του τι προηγήθηκε μέχρι να φτάσει στη θέση που είναι σήμερα στον κόσμο του ΝΒΑ . Αυτοί που πίστεψαν και στήριξαν τον Γιάννη, ο προπονητής που τον πρωτοείδε και ζήτησε να μιλήσει με τους γονείς του, οι πρώτοι αγώνες, το μοναδικό ταλέντο του, η ανοδική πορεία του, μα και το μέλλον που όπως φαίνεται να διαγράφεται, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Συνεντεύξεις, φωτογραφίες, άρθρα, πρόκειται για βιβλίο βιογραφίας; αθλητικό; κοινωνικό ή ακόμα και αυτοβελτίωσης αφού η ανάγνωση του μπορεί να γίνει το κίνητρο για κυνήγι στόχων και ονείρων για πολλά νέα παιδιά και όχι μόνο. Το βιβλίο του Πουέρτας είναι όλα αυτά μαζί. Να αναφέρουμε ότι στο τέλος του έργου ο Βασίλης Σκουντής γράφει τον επίλογο του βιβλίου.

«…Ο Γιάννης, μια περίπτωση μοναδική στον κόσμο του μπάσκετ, όπως και στη ζωή, ήδη στέκεται μαζί με τον Καρίμ Αμπντούλ- Τζαμπάρ και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στο πάνθεον των τριών καλύτερων παικτών που κατόρθωσαν να κερδίσουν περισσότερους από έναν τίτλους MVP του NBA στα είκοσι πέντε τους χρόνια. Όμως η ιστορία του, όσο απίστευτη κι αν φαίνεται, μόλις έχει ξεκινήσει…
και
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».

Έτσι κλείνει το βιβλίο του ο Πουέρτας και είναι λογικό να αναμένουμε συνέχεια, αφού ο Γιάννης συνεχίζει να γράφει ιστορία…

Ζωή σαν μυθιστόρημα, με το σύμπαν να συνωμοτεί για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο, είναι η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο!
Τι πιθανότητες υπάρχουν ο γιος μεταναστών από τη Νιγηρία να αναδειχθεί δύο φορές MVP, μόλις στα μισό της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, και να υπογράψει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του NBA; Η πορεία της ζωής του Γιάννη είναι τόσο μοναδική όσο και ο ίδιος. Με πρωτοφανή σωματικά χαρακτηριστικά και αστείρευτο μπασκετικό ταλέντο, αφήνει πίσω τους αντιπάλους με την ίδια ταχύτητα που στο παρελθόν έτρεχε για να βοηθήσει την οικογένειά του να βιοποριστεί. Πανίσχυρος και δυναμικός κάτω από το καλάθι, έγινε θρύλος που τη ζωή του θα διηγούμαστε για να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές.
Γιατί όταν η ίδια η ζωή ξεπερνά και την πιο ζωηρή φαντασία και την πιο ευφάνταστη ταινία, τότε γράφεται Ιστορία!