Κριτική της Βιργινίας Αυγερινού για το βιβλίο “ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
της ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΑΣΚΑ-ΜΑΥΡΑΚΗ 
εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Μετά το κοινωνικοιστορικό μυθιστόρημα «Μη μου πεις το τέλος» και το ιστορικό μυθιστόρημα « Ο κύκλος με τη θάλασσα», η Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη, επανέρχεται στα συγγραφικά δρώμενα, με το τρίτο της βιβλίο «Μέχρι να αλλάξει ο άνεμος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

«… Είναι εύθραυστο πράγμα ο έρωτας. Δεν φτάνει να τον βρεις, αλλά πρέπει να ξέρεις και να τον φυλάς, Αθηνούλα…. Να τον φυλάς σαν κόρη οφθαλμού. Μόνο αν τον φυλάνε δύο, μένει προστατευμένος. Μόνο αν δύο τον φροντίζουν, γεμίζει με χαρά τη ζωή σου…»

Μάιος 1939, λίγο πριν αρχίσει ο πόλεμος, σε ένα όμορφο νησί, την Λήμνο. Εκεί βρίσκεται η Αθηνά Θαλίδου με την μικρή της αδελφή την Αναστασία, φιλοξενούμενες από την λατρεμένη τους θεία Μέλπω. Εκεί, ύστερα από ένα αναπάντεχο συμβάν, γίνεται η αιτία να γνωρίσει τον αξιωματικό Πέτρο Αναστασιάδη, έναν υπέροχο άντρα, που παρά την διαφορά ηλικίας τους, ερωτεύεται. Ένας αληθινός έρωτας, αμοιβαίος, που αν και ξεκίνησε ξαφνικά, κράτησε μια ολόκληρη ζωή.
«… πάντοτε έτρεμε αυτή τη μεγάλη ευτυχία, που έμοιαζε με ειρωνεία του σύμπαντος -την ‘ένιωθε σαν μεταμφιεσμένη θλίψη· σαν μια ευχή που πήρε μαζί του το άστρο, καθώς έπεφτε…»
Στο νησί φτάνει ο πρώτος ομιλών κινηματογράφος, η ανυπομονησία των κατοίκων μεγάλη, όμως ύστερα από ανθρώπινο λάθος, προκαλείται τεράστια πυρκαγιά και χάνουν την ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Η Αθηνά, σώζεται χάρη στον Πέτρο, που συγκλονισμένος νιώθει θλίψη, αφού δεν μπόρεσε να σώσει πολλούς. Ο Πέτρος και ο αρραβωνιαστικός της Αναστασίας -γιατρός- δίνουν αληθινή μάχη για την σωτηρία των κατοίκων. Συγκλονιστική η περιγραφή της πυρκαγιάς, δοσμένη ρεαλιστικά, τραγικά όχι όμως και αποτρόπαια.

«…Γιατί ζωή χωρίς αγάπη είναι θάνατος, κακός θάνατος…»

Ιστορικές εξελίξεις, πόλεμος στην Ελλάδα και η Αθηνά φεύγει για την πρωτεύουσα, και ο Πέτρος για το μέτωπο. Οι δυο ερωτευμένοι αλληλογραφούν έως ότου η Αθηνά, πληροφορείται τον θάνατο του Πέτρου.

«… Η μοίρα ένωνε και χώριζε κατά πώς ήθελε εκείνη τους ανθρώπους…»

Τα χρόνια περνούν και η Αθηνά θα παντρευτεί, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει τον Πέτρο.

«… Ο πιο αδυσώπητος αντίπαλος είναι αυτός που δεν έχει τίποτα να χάσει… γιατί δεν έχει και τίποτα να φοβηθεί».

-Τι θα συμβεί όταν ο άντρας της, θα φέρει έναν φίλο του στο σπίτι για να τον σώσει;
-Ποιο ρόλο παίζει η μικρή Αθηνά, η εγγονή της, και η φίλη της Ειρήνη στην αποκάλυψη κρυμμένων μυστικών;
-Τι επιφυλάσσει στην ζωή των ηρώων, η μοίρα;
– Η μοίρα ή η ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να αλλάξει την ζωή μας;
-Πόσο μπορεί να αντέξει μια αγάπη στον χρόνο;

Όλα αυτά θα απαντηθούν, διαβάζοντας το βιβλίο της Μαρίας Λιάσκα-Μαυράκη.

Το έργο διατρέχει τρεις χρονικές περιόδους, 1939-1948, 1986 και εκτείνεται στο σήμερα. Με χρονικές εναλλαγές, η συγγραφέας τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ, στην ιστορία των ηρώων της, δίνοντας ένα ξεχωριστό φινάλε. Ένα κοινωνικό, ιστορικό, αισθηματικό βιβλίο, με γρήγορη πλοκή, αγωνία και ζωντανές περιγραφές. Γραφή λιτή και μεστή. Ήρωες αληθινοί, που κάθε ένας δίνει ανάλογα συναισθήματα στον αναγνώστη. Έρωτας, φιλία, αγάπη που θα ζει… μέχρι να αλλάξει ο άνεμος…

mexri na allaksei

Το 1939, στη Λήμνο, ο συνταγματάρχης Πέτρος Αναστασιάδης σώζει από βέβαιο πνιγμό τον ανιψιό της Αθηνάς Θαλίδου, που παραθέριζε στο νησί και διασκέδαζε με ξέγνοιαστες βόλτες και χορούς. Ανάμεσα στον Πέτρο και στην Αθηνά γεννιέται ένας κεραυνοβόλος έρωτας, ενώ τα αεροπλάνα του Χίτλερ πετούν πάνω από την Ισπανία και οι πρώτοι καπνοί έχουν την οσμή του πολέμου, πάνω από τη χρυσή γη της Λήμνου.
Και τότε, λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πρεμιέρα του πρώτου ομιλούντος κινηματογράφου, ένα λάθος των υπευθύνων προκαλεί μια πυρκαγιά που καταπίνει ανθρώπινες ζωές. Ο Πέτρος σώζει την Αθηνά από τη φωτιά, μα, κατόπιν, ο πόλεμος τους χωρίζει. Εκείνη φεύγει για την Αθήνα κι αυτός για το μέτωπο, απ’ όπου της γράφει γράμματα μέσα απ’ τη μάχη. Η αήττητη γερμανική μηχανή εισβάλλει στην Ελλάδα και οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά της Αθηνάς λένε ότι ο Πέτρος είναι νεκρός.
Τα χρόνια περνούν και η Αθηνά παντρεύεται, αλλά ποτέ δεν ξεχνά τον Πέτρο. Τι άλλο της επιφυλάσσει η ζωή;
Μια ιστορία αληθινής αγάπης που δεν έσβησε ποτέ, όσα χρόνια κι αν πέρασαν»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)