“ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΦΟΡΕΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ”
Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ

«Τι είναι αυτό που χαράζει την πορεία της ζωής μας και ευθύνεται για τις επιλογές μας; Ποια μοίρα και ποιο πεπρωμένο μπλέκονται, ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας διαδρομής που κανείς δεν γνωρίζει το τέλος της; Μήπως είμαστε εμείς αυτοί που τα ορίζουμε; Οι καπετάνιοι του καραβιού μας, συνοδοιπόροι στον άνεμο που φουσκώνει τα πανιά μας και μας δίνει το στίγμα της πορείας μας; Ή είμαστε απλώς τα θύματα υπάρξεων σκοτεινών υπόλογων σε κάθε καταιγίδα της ζωής μας;»

“Το άσπρο φόρεμα της Θάλασσας”, διαδραματίζεται στο νησί της Σαπφούς, όπου δύο μεγάλοι έρωτες γεννιούνται και σβήνουν ξανά όπως τα κύματα στην αμμουδιά. Η Βιολέτα επιστρέφει στη γενέτειρά της, για να σφραγίσει επίσημα τη σχέση της με τον Βασίλη, που στο πρόσωπό του έχει βρει τον έρωτα της ζωής της. Και ενώ η ίδια πιστεύει ότι έχει βρει την ευτυχία, η συνάντηση με τον παιδικό της φίλο, τον Δημήτρη, θα ξυπνήσει συναισθήματα περίτεχνα κρυμμένα πίσω από τη μάσκα της φιλίας. Όταν η Βιολέτα αποφασίζει να ακούσει την καρδιά της, ένα τραγικό γεγονός θα στοιχειώσει το μέλλον της και θα καταστρέψει τα όνειρά της…

Οι ήρωες του βιβλίου δοκιμάζουν κα δοκιμάζονται, σ’ ένα μικρό χωριό όπου ο αέρας, η θαλασσινή αύρα, ο ήλιος συσπειρώνονται γύρω από το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας, προστάτιδας των ψαράδων, που αποτελεί φάρο παρηγοριάς και δύναμης για τις χαμένες ψυχές που αναζητούν τη λύτρωση και τις απαντήσεις στο παιχνίδι της ζωής. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στο μυθιστόρημα η κ. Ψαραδέλλη και μας εξέπληξε ευχάριστα, με ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που το βασικό μήνυμα αφ ενός είναι ο ρόλος της μοίρας στην ζωή μας, αφ ετέρου ο αγώνας των ανθρώπων ενάντια στο πεπρωμένο του. Οι σχέσεις των ηρώων δοκιμάζονται, οι ψυχικές αντοχές φτάνουν στο ζενίθ κάνοντάς τους πιο δυνατούς, έτοιμους να παλέψουν για το δικό τους αύριο.

Βιβλίο καλογραμμένο, με έντονη-γρήγορη ροή, γεμάτο εντάσεις, κρυμμένα μυστικά και ανατροπές. Η γραφή της κ. Ψαραδέλλη προσδίδει στον αναγνώστη κινηματογραφικές εικόνες κάνοντάς τον να συμπάσχει με τους ήρωες, δημιουργώντας του έντονα συναισθήματα χαράς, απορίας, θλίψης, αγωνίας, πόνου, λύτρωσης.
Ύμνος στην μητρική αγάπη και τα όνειρα, στην αγάπη και την φιλία, θέτοντας όμως και ερωτήματα… πόσες φορές ο έρωτας κρύβεται πίσω από μια φιλία; Πόσο αλλάζει η ζωή μας από τις επιλογές μας; Τι μας επιφυλάσσει η μοίρα; Πόση η ψυχική μας δύναμη;
Οι εκδόσεις Ωκεανός στηρίζοντας το έργο της συγγραφέως, δίνουν στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.
Ας κλείσουμε με ένα ακόμη δείγμα γραφής που δείχνει ότι η κ. Ψαραδέλλη, αν αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο, τότε έχει πολλά ακόμη να δώσει στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα.

«Τελικά, ερχόμαστε σαν λαμπερά αστέρια του ουρανού γεμάτα χάρη και όνειρα. Ζούμε το «θα» της ζωής, φουσκώνουμε και ξεχυνόμαστε σαν τα αγρίμια. Παρασέρνουμε στο διάβα μας ό,τι βρεθεί, χωρίς αυτό να μας νοιάζει. Μα ποτέ δεν μας περνά απ’ το νου, η στιγμή που θα σκάσουμε όπως το κύμα στα βράχια ή που στην καλύτερη περίπτωση, θα ‘ρθουμε για να σβήσουμε ήσυχα πάνω στην αμμουδιά…»

to aspro forema ths thalas