Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο βιβλίο του Ίαν Ράνκιν με τίτλο Όσα δεν θέλω να πω, σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου.


Ο Sir Ian Rankin γεννήθηκε στο Φάιφ της Σκοτίας. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε με τη δημιουργία του διάσημου αντιήρωά του, του επιθεωρητή Ρέμπους, το 1987. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και είναι μπεστ σέλερ στις περισσότερες ηπείρους. Έχει λάβει τέσσερα βραβεία CWA Dagger, ενώ το 2004 απέσπασε το πλέον έγκριτο αμερικάνικο βραβείο Edgar. Έχει τιμηθεί με ακαδημαϊκούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Αμπερτέι, του Σεντ Άντριους, του Χαλ και του Εδιμβούργου ενώ για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία του απονεμήθηκε επίσης τιμητικός τίτλος (OBE) από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Τον Μάρτιο του 2015 έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Εδιμβούργου, ο πρώτος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στον οποίο επιφυλάσσεται αυτή η τιμή, ενώ τον Ιούνιο του 2022 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο της. Ζει στο Εδιμβούργο.

Η 24η περιπέτεια του αγαπημένου πρωταγωνιστή Τζον Ρέμπους, που αν και έβαλε τόσους εγκληματίες στη φυλακή αυτή τη φορά ο ίδιος θα βρεθεί κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που μπορεί να τον οδηγήσει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός επιθεωρητής πήρε τον νόμο στα χέρια του, ίσως να αποδειχτεί η τελευταία.

[ Ο Τζον Ρέμπους είχε βρεθεί στο δικαστήριο πολλές φορές, αλλά αυτή ήταν η πρώτη του φορά στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Όσο γινόταν η ανάγνωση του κατηγορητηρίου για χάρη των ενόρκων, ο Ρέμπους κοιτούσε τον χώρο γύρω του. Η ζωή δεν είχε επανέλθει ακόμη στο φυσιολογικό μετά τον κόβιντ. Εκτός από τον δικαστή και τον Ρέμπους, όλοι οι άλλοι φορούσαν μάσκα και υπήρχαν παντού κάμερες και οθόνες. Οι ένορκοι στεγάζονταν αλλού, σ’ έναν κινηματογράφο στη Λόδιαν Ρόουντ, ως μέτρο υγειονομικής πρόληψης. Μπορούσε να τους δει μέσω μιας από τις μεγάλες οθόνες, όπως μπορούσαν να τον δουν κι αυτοί. Προσπάθησε να θυμηθεί την πρώτη φορά που είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε δίκη, αλλά δεν μπορούσε. Θα πρέπει να ήταν τη δεκαετία του ’70…]

Η ιστορία, τοποθετημένη χωροχρονικά στο Εδιμβούργο και ακριβώς μετά την πανδημία, μέσα από μία καλοστημένη και ευφυή πλοκή αφηγείται όλα τα γεγονότα που οδήγησαν τον ντεντέκτιβ στο εδώλιο. Ξεκινά με το ΤΩΡΑ, περνάει στο ΤΟΤΕ και μέσα από διάστημα ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΩΝ, θα καταλήξει και πάλι στο ΤΩΡΑ και το απροσδόκητο τέλος του έργου.

Για μια ακόμα φορά, οι αναγνώστες που ακολουθούν τον Ίαν Ράκιν θα ταξιδέψουν με ένα καλό αστυνομικό θρίλερ, με ενδιαφέρουσα πλοκή από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Ενώ οι νέοι αναγνώστες, είναι βέβαιο πως αυτό το βιβλίο θα γίνει η αφορμή να έρθουν σε επαφή με έναν αξιόλογο συγγραφέα της σύγχρονης ξένης αστυνομικής λογοτεχνίας και θα αναζητήσουν τα προηγούμενα έργα του με κεντρικό ήρωα τον Τζον Ρέμπους .

Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Και θα θάψει τον Τζον Ρέμπους.
Ο Τζον Ρέμπους είναι κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που μπορεί να τον οδηγήσει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός επιθεωρητής πήρε τον νόμο στα χέρια του, ίσως να αποδειχτεί η τελευταία.
Όμως τι οδήγησε έναν καλό άνθρωπο ως εδώ;
Η επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ ίσως το ανακαλύψει. Αναλαμβάνει την πιο εκρηκτική υπόθεση των τελευταίων ετών, την εξαφάνιση ενός διαβόητου διεφθαρμένου αστυνομικού. Στην προσπάθειά της να τον εντοπίσει θα εκθέσει όχι μόνο τους ανωτέρους της, αλλά και τον μέντορά της, τον Τζον Ρέμπους. Και ο ίδιος ο Ρέμπους ίσως να μην νοιάζεται για κείνην κατά βάθος, αφού η πληρωμή ενός παλιού χρέους τον βάζει στο στόχαστρο τόσο των «κακών» όσο και των «καλών».
Σε κάθε περίπτωση, έρχεται η ώρα του ξεκαθαρίσματος – κι ο Τζον Ρέμπους ίσως ακούει το καμπανάκι του τέλους…