Συγγραφέας Νικητούλα Καπελλάκη


Στο βιβλίο της Νικητούλας Καπελλάκη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος της παρουσίασης, θα διαβάσουμε την ιστορία της ζωής της Μυρτώς. Η Μυρτώ νιώθει ξεχωριστή. Είναι γεννημένη στις 17/10, έχει δυο γονείς αξιόλογους που την λατρεύουν και δύο αδερφές που η μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν αποτελεί πρόβλημα στη μεταξύ τους σχέση.
Ένας σεβάσμιος πατέρας με χιούμορ, που ο λόγος του χωρίς εντάσεις έχει βαρύτητα για τη Μυρτώ και μια ευάλωτη μητέρα, μια ήρεμη δύναμη που συζητά μαζί της αβίαστα και ευχάριστα, θα αναπληρώσουν το κενό των αδερφών της Ανδρονίκη και Χαρίκλεια, όταν εκείνες ανοίξουν τα φτερά τους και ταξιδέψουν μακριά κυνηγώντας τα όνειρά τους.
Με την ευχή των γονιών της στη βαλίτσα της, θα φύγει για την Αθήνα, να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο, αλλά η βαθιές ρίζες που έχει με τα πάτρια εδάφη της Κρήτης, θα την φέρνουν πολύ συχνά στον Άγιο Νικόλαο, στο σπίτι και στη σκέπη των γονιών της.


Το αγαπημένο της παραμύθι «οι κροκόδειλοι», ένα τετράδιο που εκτελεί χρέη προσωπικού ημερολογίου και είναι ξέχειλο από στοιχάκια, μια μαντινάδα άξια για να αγαπήσεις τον αποστολέα της, μια ερευνητική ομάδα που ταξιδεύει για την Πάτμο, οι κρέπες της Φιλιώς, ένα δαχτυλίδι εποχής του ’60 με ροζ πέτρα, αλλά και ο Ραφ, ο παπαγάλος δώρο της συγκατοίκου της Μυρτώς, Δώρας, μιας αισιόδοξης, ευαίσθητης, γενναιόδωρης και συνεχώς ερωτευμένης κοπέλας, θα χρωματίσουν την ιστορία άλλοτε με ζωντανές πινελιές και άλλοτε με μουντές και θλιμένες.
Οι άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της, άφησαν στην ψυχή της ανεξίτηλες αναμνήσεις που την βαραίνουν και της στερούν τη δυνατότητα να προχωρήσει. Ο Μηνάς καθηγητής της από την Κρήτη, αλλά και ο Χάρης, γοητευτικός δυναμικός και επιπόλαιος που έληξε άδοξα τη σχέση της μαζί της, θα την ταλαιπωρούν, φτάνοντας την κάποιες φορές στα άκρα, προσφέροντας αβίαστα σε εκείνον που την πλήγωσε παράφορα, ένα χαστούκι για σουβενίρ!


Στη ζωή της θα βρεθεί απρόσμενα ο Αργύρης, που θα της δώσει τη σιγουριά που αναζητά σε μια σχέση και ακόμα περισσότερα ανέλπιστα, ενόσω ο ίδιος θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο 12μηνο στο Βερολίνο.

Μπορεί μια σχέση να στεριώσει, όταν την χωρίζουν χιλιόμετρα;
Πόσες απώλειες μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;
Θα αδράξει η Μυρτώ την ευκαιρία ζωής που της δίνεται ή από φόβο θα απομονωθεί εκ νέου στον εαυτό της;
Πόσο αναζωογονητικός είναι ο αέρας της Πόλης;
Και τέλος πόσο εύκολα είναι τα μαθήματα για τη δημιουργία κοσμημάτων;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο Η πρώτη μας αγάπη κανενός, επέλεξα την παρακάτω:
…αυτός που φεύγει, πονάει περισσότερο. Μα εγώ αυτό που επιζητώ είναι να είμαι απ’ αυτούς που φεύγουν κι όχι απ’ αυτούς που μένουν…

Το βιβλίο διανθίζεται με μια ποιητική χροιά, μιας και ποιήματα ξεπηδούν ανάμεσα από τις γραμμές του κειμένου και γενικότερα ο τρόπος γραφής είναι λυρικός, προσδίδοντας στο βιβλίο αίγλη και μια διαφορετικής φύσεως ταυτότητα.

Η Νικητούλα Καπελλάκη γεννήθηκε στον Αχεντριά Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης το 1974. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Θεατρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έχει γράψει θεατρικά έργα και τρία απ’ αυτά έχουν παρασταθεί από ερασιτεχνικούς θιάσους στα Χανιά, σε σκηνοθεσία της ίδιας. Επίσης, έχει γράψει διηγήματα, ένα παραμύθι, μια νουβέλα, στίχους και ποιήματα. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το κοράσο και άλλα διηγήματα». Με τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ κυκλοφόρησε και τα διηγήματά της «Ο μεγάλος φόβος».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Κομνηνός.