Πόσα ξέρουν τα παιδιά για τα τυριά;
Ποια η διαφορά της φέτας από τη γραβιέρα;
Η Μήνα Μητροπούλου, έγραψε ένα χιουμοριστικό παραμύθι με εύστοχες ομοιοκαταληξίες, με σκοπό να μας ταξιδέψει σε ένα ξεχωριστό βασίλειο, εκείνο των τυριών. Ναι καλά διαβάσατε, το βασίλειο των τυριών με βασίλισσα την πονηρή Γραβιέρα.
Η Γραβιέρα λοιπόν, κίτρινη καθώς ήταν, θέλησε να αφανίσει τα λευκά τυριά και να υπάρχουν στο βασίλειο μονάχα τα κίτρινα, σαν και εκείνη. Για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να εξαφανίσει το γάλα, που είναι το βασικό συστατικό των λευκών τυριών.


Τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά, το κασέρι, το κεφαλοτύρι και κάποια ακόμη, υπάκουσαν σε όσα είπε, εκτός από το καλό έμενταλ τυρί που δεν ήθελε την αδικία και έτρεξε να αποκαλύψει το σχέδιο στην κατάλευκη φέτα.
Τα λευκά τυριά έκαναν συμβούλιο, βρήκαν λύση και χάλασαν τα σχέδια της κίτρινης βασίλισσας. Όταν η Γραβιέρα κατάλαβε το λάθος της, υποσχέθηκε να αφήσει κατά μέρους τα ύπουλα σχέδια και να ζήσουν όλα τα τυράκια αγαπημένα!
Πρόκειται για μια γλυκιά, μάλλον τυρένια ιστορία, ένα χαριτωμένο παραμύθι που στο τέλος του θα βρούμε χρήσιμες πληροφορίες τόσο για το γάλα και το τυρί, όσο και για τη δουλειά του τυροκόμου αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται για να έχουμε στα πιάτα μας όλα αυτά τα εύγευστα, εκλεκτά και θρεπτικά τυράκια.


Η εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου προσδίδει μια ευχάριστη χροιά στα κείμενα της Μήνας Μητροπούλου και οι σελίδες για χρωματισμό λίγο πριν το οπισθόφυλλο του παραμυθιού, είναι μια ακόμη διασκεδαστική νότα για τους μικρούς μας φίλους.
Άλλο ένα διδακτικό παραμύθι που υμνεί και προάγει την αλήθεια και την υπεράσπισή της, ένα παραμύθι που φανερώνει το καλό έναντι του κακού και υπερασπίζεται το δίκιο, έναντι της αδικίας!

Η Μήνα Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε αρχικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και μετέπειτα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Έχει παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα που αφορούν τη μετάφραση, την επιστήμη της επικοινωνίας, την παιδοψυχολογία, την ποίηση, τη φιλοσοφία και τη συγγραφή παραμυθιού. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα υποκριτικής, φωνητικής και κινηματογράφου στο Θέατρο των Αλλαγών.
Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους, αλλά και παγκόσμιους διαγωνισμούς ποίησης και είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Μιλάει άριστα την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα για τις οποίες κατέχει και άδεια διδασκαλίας. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην Πολύδροσο Φωκίδας, όπου κατοικεί με τον σύζυγο και τις κόρες της.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμμετρία.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.