Γνωρίζετε τι είναι το stalking; Έχετε μήπως πέσει θύμα του και δεν το έχετε αντιληφθεί;
Όλο και συχνότερα στις μέρες μας καταγράφονται περιστατικά όπως εκείνο της ηρωίδας του βιβλίου, αλλά πολλοί ακόμη άνθρωποι δεν είναι γνώστες της συγκεκριμένης μάστιγας που δεν είναι άλλη από την επαναλαμβανόμενη παρενοχλητική παρακολούθηση που στο θύμα προκαλεί φόβο και άγχος.
Η αληθινή ιστορία που μας παρουσιάζει η Μαρία Παναγοπούλου, δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι τέτοια η προσέγγιση του θύτη έναντι του θύματος που πραγματικά, τρομάζει και προκαλεί ρίγος. Μα ας πάρουμε στα χέρια μας την αρχή του νήματος και να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι της ιστορίας.


Η Μπιάνκα, είναι διαφημίστρια και ερωτευμένη με τη δουλειά της. Γυναίκα σοβαρή, με περίσσιο επαγγελματισμό, θα καταφέρει μια μεγάλη επιτυχία στον εργασιακό της στίβο, πλάι στον διευθυντή της Μύρωνα ένα άνδρα όμορφο με χιούμορ, που οι δυο τους μοιράζονται πολλές εργασιακές ώρες για να καταφέρουν ένα άρτιο και αψεγάδιαστο αποτέλεσμα.
Έχει δεσμό με τον Άρη και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχέση τους είναι οι άπειρες ώρες εργασίας της που ενοχλούν τον δεσμό της, αλλά προς το παρόν βρίσκουν τρόπους να το διαχειρίζονται.

…ένα μαγικό χαλί είναι ο έρωτας. Η πτήση στο κενό είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει απαράμιλλο και ακαταμάχητο…

Η ζωή της αλλάζει άρδην και κατακλύζεται από γεγονότα που αδυνατεί να επεξεργαστεί. Η προαγωγή, μια πράξη ιδιαίτερου συμβολισμού, ένα κόσμημα απαράμιλλης ομορφιάς, η αποστολή πολλών ορχιδεών, τα ανώνυμα τηλεφωνήματα, τα ανώνυμα δώρα και η τεράστια τούρτα με φόντο μια παιδική της φωτογραφία, αρχίζουν να την πιέζουν ασφυκτικά και να της δημιουργούν στρες και άγχος.
Αν και θέλει να χαρεί της επαγγελματική της επιτυχία, ένας άγνωστος θαυμαστής της στερεί με τον τρόπο του τις αναπνοές της και οι ενδόμυχες πράξεις του την φοβίζουν στο έπακρο. Στο πλευρό της έχει την ερωτική μετανάστρια και φίλη της Τίνα που πλέον ζει στην Ουαλία, τον διευθυντή της Μύρωνα και τους γονείς της που την υπεραγαπούν και την συμβουλεύουν, αν και η ίδια δεν επιθυμεί να τους γνωστοποιήσει τα όσα περνάει για να μην τους αγχώσει.
Η πικρόχολη ψυχολόγος Φωτεινή, ο λευκός γάτος Άμλετ, ο Νίκος Α που καραδοκεί κάθε της βήμα, ένα βαν που καταδιώκει τη ζωή της και ένα ατύχημα που έχει πρωταγωνιστή τον Άρη, θα σταθούν αφορμή για να ζητήσει βοήθεια από τον Μύρωνα που συντρέχει σε κάθε της ανάγκη, ακόμη και πριν του ζητηθεί.

…οι γυναίκες δεν κλαίνε, όχι αν προηγουμένως δεν αγωνιστούν, δε διεκδικήσουν και δεν αντιμετωπίσουν στα μάτια το κάθε θηρίο…

Θα διαβάσουμε για την άστοχη επίσκεψη στην αστυνομία, την ιστορία της άτυχης Ελένης που βρήκε τραγικό θάνατο στη Ρόδο και μονοπωλεί όλα τα δελτία ειδήσεων, την αλυσίδα με το μπλε διαμάντι, την «παράγκα της θείας» και την επιμονή της Τίνας να την πείσει και να την κινητοποιήσει σχετικά με το φαινόμενο του stalking μιας και η ίδια πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό συμβαίνει στην Μπιάνκα η οποία όμως εθελοτυφλεί και αγνοεί επιδεικτικά τα σημάδια.
Η Μπιάνκα βάλλεται από παντού, δέχεται πίεση, φόβο, άγχος, έχει φύλακα έξω από την πόρτα της και ο πάντα από μηχανής θεός Μύρωνας φέρνει κοντά της τους γονείς της για να της συμπαρασταθούν και να την συντρέξουν. Η Μπιάνκα δε, ζει το θέατρο του παραλόγου!
Σαν κινηματογραφική ταινία, εικόνες εναλλάσσονται στη ζωή της, ύποπτοι μπαίνουν στο στόχαστρο, μα μονάχα η ίδια είναι σε θέση πλέον να ξεχωρίσει τον θήτη της. Μια ερωτική εξομολόγηση, τα επικίνδυνα τεντωμένα νεύρα, η δημοσιογράφος Άρια Γαλάνη, ο νόμος περί stalking που πολλοί αγνοούν και η διαφορετική εκδοχή του παιχνιδιού θάρρος ή αλήθεια φτάνουν τις αντοχές του αναγνώστη στο ζενίθ που αδημονεί και καταπίνει τις λέξεις για να φτάσει στους πολυπόθητους τίτλους τέλους.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαρία Παναγοπούλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
οι γυναίκες κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε πως σε αυτή την απύθμενα πατριαρχική κοινωνία που μας έλαχε να γεννηθούμε το μόνο που έχουμε είναι η μία την άλλη. Αν καταφέρουμε να ενώσουμε τις καρδιές και τις δυνάμεις μας, τότε τα τοξικά αρσενικά αυτού του κόσμου θα δηλητηριαστούν από την ίδια τους τη τεστοστερόνη

Ένα βίντεο θα κάνει σε ελάχιστο χρόνο το γύρο του διαδικτύου και όταν πια όλα έχουν τελειώσει, το σύνδρομο R-OCD θα κρατά συντροφιά στη Μπιάνκα, σουβενίρ της περιπέτειας της.
Μην αγνοείτε τα στοιχεία και μην εφησυχάζεστε. Κίνδυνοι καραδοκούν και θήτες αναζητούν τα θύματά τους. Μην τους δώσετε τη χαρά να μείνετε με το στόμα κλειστό. Ενημερωθείτε, ενημερώστε και μην ντρέπεστε να μιλήσετε για όσα σας συμβαίνουν. Δεν είστε μόνοι, δεν είστε μόνες. Όλοι μαζί έχουμε δύναμη!
Πρόκειται για ένα βιβλίο που κρίνω απαραίτητα να διαβάσετε όλοι. Μια αληθινή ιστορία που με αγάπη και σεβασμό η πένα της Μαρίας Παναγοπούλου κατάφερε να αγγίξει την ψυχή της κοπέλας και να μας παρουσιάσει την αλήθεια της, το δράμα της και πλέον τη μετέπειτα ζωή της.

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά σε ηλικία 19 ετών, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών.
Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τώρα φοιτά στο πρόγραμμα Θετικής Ψυχολογίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.