Μια μυστηριώδης ύπαρξη, μια παραμυθένια αύρα, ένα παιδί διαφορετικό από τα υπόλοιπα της ηλικίας του, ένα κορίτσι ξεχωριστό που την χαρακτηρίζουν ως «η δεσποινίς πάνω από τα σύννεφα», η Ενριέτα, είναι η ηρωίδα του βιβλίου της Ιλιάδας Καλαμαρά, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος της παρουσίασης.
Η μικρή μας φίλη ζει με τη γιαγιά της, λατρεύει τις φάλαινες, ακούει το τραγούδι τους από μακριά και ακόμη δεν το ξέρει, αλλά θα αποτελέσει στο μέλλον ένα δυναμικό και ελεύθερο πνεύμα.
Ο πατέρας της που η σχέση μεταξύ τους ήταν υπέροχη, έχει χαθεί στα κύματα, μα για την ίδια όχι για πάντα, όπως πιστεύουν οι υπόλοιποι της ευρύτερης οικογένειας. Επιλέγει να ζει με τη γιαγιά σε ένα παραθαλάσσιο μέρος αποφεύγοντας τον θόρυβο της μεγαλούπολης, γιατί πιστεύει ότι ο πατέρας θα γυρίσει και επιπλέον γιατί λατρεύει τον κόσμο και την αύρα της θάλασσας.


Το τραγούδι o sole mio, οι μετανάστες που καταφτάνουν κάθε μέρα στο νησί σε άθλια κατάσταση, ο γενναίος και σπάνιος Τζαμάλ το φοβισμένο παιδί που έγινε φίλος της, μια παραδοσιακή ινδική σκηνή, το ισχυρό σαμανικό σύμβολο της φιλίας, μια αναμέτρηση με έναν νταή και τη συμμορία του και η φάλαινα μπαλαρίνα, είναι κρίκοι της ιστορίας του βιβλίου που αν ενωθούν κατάλληλα θα αποδώσουν ένα τρυφερό και γλυκό ανάγνωσμα που μιλάει στις καρδιές μας.
Μια ιστορία που υμνεί τη φιλία, την απώλεια που είναι κομμάτι της ζωής μας, τον φριχτό πόλεμο και όλα του τα παρελκόμενα, αλλά και τη δύναμη της θέλησης, της πίστης και της ελπίδας που μπορεί να κρατά μέσα μας ζωντανά όνειρα, ανθρώπους, σκέψεις και στόχους, είναι κάποια από τα κομμάτια που έμεινα χαραγμένα στη μνήμη μου, αφότου έκλεισα το όμορφο και τρυφερό αυτό βιβλίο.
Η φιλία δύο παιδιών και η ελπίδα που φωλιάζει στην καρδιά της Ενριέτας, είναι μαθήματα ζωής που πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να τα κάνουμε κτήμα μας.
Η Ενριέτα ακούει το τραγούδι των φαλαινών, συντονίζεται μαζί του με έναν μοναδικό τρόπο και ξεκινά ένα πολυπόθητο ταξίδι στο φως των αστεριών σε απάνεμα λιμάνια με φάρο της την ελπίδα.
Τι λέτε, είναι καλοί οι οιωνοί της για να έχει ένα ευχάριστο και μεστό σε συναισθήματα ταξίδι;
Διαβάστε το βιβλίο, ανακαλύψτε την ιδιοσυγκρασία της Ενριέτας και σκεφτείτε με γνώμονα την αγνή αγάπη που αναβλύζει από την ψυχή της, το αποτέλεσμα των πράξεων της.
Πιστέψτε με, δε αφήνουν περιθώρια να μείνεις αδιάφορος…

Η Ιλιάδα Καλαμαρά γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, εικονογράφηση, κόμικ και σκηνοθεσία στη σχολή Ορνεράκη. Αρχικά ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, ενώ στη συνέχεια με τη συγγραφή και την αφήγηση παραμυθιών.
Το βιβλίο της Ναφθαλίνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.