Η Νίκη είναι μια νέα γυναίκα που μετά τον χαμό της μαμάς της Αλίκης, αποφασίζει να ανακαινίσει τον ξενώνα τους στο βουνό και να τον δουλέψει η ίδια. Δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας της, είναι πλέον μόνη στον κόσμο και συντροφιά της έχει τη Μίνα, το γατάκι τους.
Προσλαμβάνει μάγειρα τον Στάθη, έναν ήπιο και ήσυχο άνδρα και παρόλο τις υψηλές τιμές των δωματίων που φυσικά συνοδεύονται με υψηλές παροχές, η κίνηση είναι αυξημένη. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ένα συνονθύλευμα ενοίκων φαινομενικά άγνωστων μεταξύ τους θα αποτελέσει πηγή αύξησης της αδρεναλίνης και εστία μιας σωρείας γεγονότων που δεν είναι για όλους ευχάριστα.
Σε ένα τόπο μακριά από τον υπόλοιπο πολιτισμό, μυστικά βγαίνουν στο φως, αλήθειες πονούν στο άκουσμά τους, φόβοι ελλοχεύουν και τους κλείνουν περιπαικτικά το μάτι και μια αρνητική ενέργεια αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

όταν προκαλείς, πρέπει να ξέρεις να προκαλείς τους σωστούς ανθρώπους…

Το εν λόγω διάστημα, στον ξενώνα διαμένουν η Ναταλία, ηθοποιός στο επάγγελμα και ο φίλος της Λουκάς ένας διάσημος Ιταλός τουρίστας, η αστυνομικός Ελισάβετ μια εσωστρεφής και ευαίσθητη γυναίκα που λατρεύει τις εκπομπές μαγειρικής, η Κλαίρη διακοσμήτρια και φίλη της Ναταλίας με τον νυν σύζυγό της Στέφανο που είναι σκηνοθέτης, η Γλυκερία χήρα τρεις φορές με τον κατά πολύ μικρότερο συνοδό της Παύλο και η μοναχική Μαντώ που παρατηρεί διαρκώς τους υπόλοιπους ενοίκους.
Δέκα συνολικά άτομα στον ξενώνα της Νίκης, θα γίνουν έρμαια της μοίρας αλλά και της ανθρώπινης αδυναμίας, θα φτάσουν ή ακόμη και θα ξεπεράσουν τα όριά τους και όταν όλη αυτή η περιπέτεια φτάσει στο τέλος της, κανείς δεν θα είναι ίδιος με πριν.
Ένα καλαθάκι με καλούδια προσφορά της ιδιοκτήτριας για κάθε καλύβα ενοίκων, ένα γράμμα που βγάζει τον παραλήπτη από το πρόγραμμά του, ένα δείπνο για τους ενοίκους του θέρετρου που τους μένει αξέχαστο και μια πληρωμένη διαμονή διακοπών, είναι οι πρώτες ενδείξεις μιας περιπετειώδους ανάγνωσης που ζητά συνοδοιπόρους.

Σε ποιον αρέσει να διαβάζει βιβλία;
Ποιος κλέβει μικροπράγματα;
Ποιος ασχολείται με σταυρόλεξα και περιοδικά στον ελεύθερο του χρόνο;
Ποιοι προτιμούν την πισίνα και ποιοι την πεζοπορία πλάι σε καταρράκτες;
Ποιος, ποια ή τελικά ποιοι έχουν καλά κρυμμένα μυστικά;

Ακολουθούν τα φιλιά που ανταλλάσσουν δυο μέχρι πρότινος άγνωστοι λουόμενοι, μια βόλτα στην πόλη για πέντε, γράμματα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία και προκαλούν αγωνία και κάπου εδώ, το σκηνικό αλλάζει και οι αποκαλύψεις που βρίσκονται προ των πυλών, ζητούν να βγουν στο φως.
Αν αναρωτιέστε ποιος θα προκαλέσει τη δίνη αποκαλύψεων που θα ακολουθήσει, θα σας απαντήσω ότι όλη την ευθύνη την έχει η Μαντώ που κρατώντας στα χέρια της μια σκυτάλη που καίει, τολμά χωρίς περιστροφές και χωρίς φόβο να φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες και τα λάθη τους όλους τους υπόλοιπους ενοίκους.
Θα διαβάσουμε για το κεντρικό σπίτι με τους καναπέδες στο οποίο θα γίνουν οι ανακρίσεις, για τις ανακοινώσεις που καίνε, για μια ‘τεταμένη’ οικογενειακή σχέση, για ένα κρυστάλλινο βάζο που λειτουργεί ως όπλο, ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων που περιέχει ένα κουτί χάπια και για την καταραμένη βροχή που τους κρατά απομονωμένους σε ένα απόμακρο πλέον περιβάλλον.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαρίας Νάσιου, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
όλα φαίνονται στο πρόσωπο του ανθρώπου, αν ξέρεις να κοιτάξεις

Πολλές μπερδεμένες καταστάσεις, αρκετές μετέωρες φράσεις που μένουν μισές και οι κρίκοι μια αλυσίδας που ενώνονται, μας οδηγούν στους τίτλους τέλους του βιβλίου.
Ποιος κέρδισε αυτό το στοίχημα;
Ποιος απαλλάχτηκε από το πέπλο των τύψεων;
Ποιος παλεύει ακόμη να συγχωρήσει;
Ποιος έχασε για πάντα τη μάχη της ζωής του;

Δεν θα προβώ σε αποκαλύψεις. Θα πω μονάχα ότι οι τελευταίες σελίδες είναι ένας καταρράκτης που με τη φόρα του μπορεί να τα παρασύρει όλα και όλους…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Μαρία Νάσιου γεννήθηκε το 1998 στη Λάρισα. Το 2006 μετακόμισε με την οικογένειά της στο Uster της Ελβετίας όπου έζησε για 15 χρόνια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης φιλοσοφία και επιστήμη του κινηματογράφου και πήρε το πτυχίο της το 2021. Πλέον ζει και πάλι στην Ελλάδα. Αυτοί που μένουν είναι το πρώτο της βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Η Νίκη έχασε τη μαμά της στις αρχές του χρόνου· ωστόσο είναι αποφασισμένη να αναστήσει μέσα της την ελπίδα ανακαινίζοντας ριζικά έναν ορεινό ξενώνα που της άφησε εκείνη σε ένα πολυτελές θέρετρο διακοπών.
Καταφέρνει να γκρεμίσει και να χτίσει τον μικρό οικισμό από την αρχή, να τον ανοίξει το ίδιο καλοκαίρι, να κάνει τη δουλειά της μαμάς της, χωρίς τη μαμά της. Είναι ο τρόπος της να ξεπεράσει τον χαμό της μητέρας της.
Η Ελισάβετ είναι αστυνομικός, αλλά, όταν λαμβάνει ένα παράξενο γράμμα που την προσκαλεί σε ένα θέρετρο διακοπών, η περιέργειά της χτυπάει κόκκινο και αποφασίζει να πάει και να μάθει ποιος την κάλεσε και γιατί. Εκεί θα βρει διάφορους πλούσιους και διάσημους να απολαμβάνουν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού τους.
Όλοι, ωστόσο, κρατούν καλά κρυμμένα κάποια μυστικά, κι όταν η Μαντώ, μια νέα γυναίκα που κάνει και εκείνη διακοπές στον οικισμό, τους προκαλεί ανακοινώνοντάς τους ότι γνωρίζει τα μυστικά των περισσότερων, κάποιος θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το δικό του μυστικό.

Ακόμα και φόνο…